Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: 5x trenér

Plzeň si došla pro historický výsledek, porazila Neapol na jejím hřišti 3:0

Neapol - FC Viktoria Plzeň bez debat vybojovala svůj nejlepší výsledek v historii. Na hřišti Neapole, druhého týmu italské ligy a klubu, na jehož půdě v evropských pohárech nedokázaly loni vyhrát ani týmy jako Manchester City, Bayern či Chelsea, zvítězila naprosto jednoznačným skóre 3:0.

Darida se raduje s Rajtoralem
zdroj: ISIFA

Jako by měl dvě tváře. Český fotbal, který se zmítá v korupčních kauzách, má zároveň obrovský důvod k radosti. Viktoria Plzeň, jeden z týmů vláčených fraškovitou aférou, již druhý rok v řadě válí v Evropě a vybojovává na české poměry naprosto nevídané výsledky. Poté, co vyhrála skupinu po výhře nad vítězem minulého ročníku Evropské ligy, tentokrát v prvním kole vyřazovací fáze přejela Neapol na jejím hřišti 3:0 góly Daridy, Rajtorala a Tecla.

Vítězství je senzační, a o to cennější a nečekanější, že přišlo po třech měsících zimní pauzy. Přitom zrovna ta - a také jistá nesehranost nových spoluhráčů - byla na Viktorii alespoň zkraje utkání poměrně znát. Plzeňští byli ze začátku dosti pasivní, Neapol však příliš problémů nenadělala a nedostala se ke stoprocentní gólové příležitosti. Viktoria se tak po chvíli osmělila a začala předvádět svůj typický výkon založený na dobrém výkonu na míči a důrazu ve finální fázi.

SSC Neapol - Viktoria Plzeň 0:3 (0:1)

Branky: 28. Darida, 79. Rajtoral, 90. Tecl. Rozhodčí: Van Boekel - Simmons, Langkamp (všichni Niz.). ŽK: Rolando, Inler - Hejda. Diváci: 20.000.

Neapol: De Sanctis - Gamberini (46. Hamšík), Rolando, Britos - Maggio, Donadel (72. Inler), Džemaili, Zúniga - Kaddúrí (59. Calaio) - Panděv, Cavani. Trenér: Mazzarri.
Plzeň: Kozáčik - Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský - Darida, Horváth - Rajtoral (85. Fillo), Kolář (90. Hejda), Kovařík - Bakoš (59. Tecl). Trenér: Vrba.

Ve 21. minutě vyslal Horváth, který dostal spoustu prostoru, kolmici na Rajtorala, jenž se nacházel zády k bráně na malém vápně. Krajní záložník Plzně nedokázal přesněji zpracovat ani se obtočit kolem obrany, což by jej dostalo do výborného střeleckého postavení, a tak nezakončil.

Rozestup mezi liniemi Neapole byl však obrovský a tento projev nedisciplinovanosti také dokázali Viktoriáni potrestat o osm minut později. Centr zleva se dostal po odrazu ke Kovaříkovi, jehož střelu ještě domácí zablokovali. Ale jen k volnému Daridovi, který si úplně osamocen na vápně míč zpracoval a poslal ho neomylně do šibenice.

Domácí, kteří se většinu prvního poločasu projevovali velmi statickou hrou, jež se omezovala pouze na výměnu přihrávek na půlící čáře a nákopy na Cavaniho, však do druhé části zápasu vstoupili v naprosto odlišném stylu. Mazzari vystřídal Hamšíka za stopera Gamberiniho a hra Neapole dostala naprosto odlišnou tvář. Po sérii stoprocentních šancí zvláště ze strany Cavaniho a Hamšíka a skvělých zákrocích brankáře Kozáčika se však Viktoriáni konečně oklepali a začali být lépe schopni držet míč.

Tomu napomohlo i střídání Tecla za Bakoše, protiútoky Plzně najednou nepůsobily naivně, ale promyšleně a obrana Neapole byla až příliš odkryta. Efektivita Plzně v zakončení se projevila již při první gólové trefě Rajtorala, jeho kolega Kolář však stál v ofsajdu, který ovlivňoval průběh hry, a tak branka správně nebyla uznána. Poté se už však pravý krajní záložník Viktorie radoval. Při brejkové situaci se nakonec i se štěstím dostal v úhlu k odraženému míči, který poslal k protější tyči.

Skóre završil při svém debutu za dres Plzně Tecl znovu z protiútoku po vynikající prostrčené nahrávce střídajícího Filla. Opakované záběry ukázaly, že Tecl byl v marginálním ofsajdu, ten však sudí nemohl vidět, protože mu výhled blokoval stínící Rajtoral. Plzeň si tak z Neapole odvezla trochu šťastnou, rozhodně nečekanou, ale jistě zaslouženou výhru 3:0.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články