Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Další ostrovní výzva. Slavia potká v osmifinále Evropské ligy Rangers

Slavii se postaví na cestě za vysněným vyrovnáním čtvrtfinálové mety v roce 2019 skotský celek Rangers FC. Sešívaní při losu v Nyonu poznali jméno osmifinálového soupeře v Evropské lize. Po čtvrtečním nečekaném postupu přes Leicester nastoupí Slavia doma k úvodnímu osmifinále 11. března, odvetu v Glasgow odehraje o týden později.

Český šampion v odvetě úvodního kola vyřazovací fáze překvapivě zvítězil v Leicesteru 2:0 a po domácí bezbrankové remíze oslavil postup. Červenobílé poslal proti anglickému mistrovi z roku 2016 do vedení ve 49. minutě dorážkou Lukáš Provod a pojistku přidal v 79. minutě přesnou ranou k tyči Abdallah Sima.

Slavia hraje v pohárech jarní část podruhé za poslední tři sezony, ale zároveň teprve podruhé od ročníku 2007/08. Pohárovým maximem posledního českého zástupce v soutěži je účast v semifinále Poháru UEFA z roku 1996. 

Slávisté toužili znovu dostat anglického soupeře, vysněným klubem pro ně byl především Manchester United. Rangers ale mezi týmy, které by si přál, jmenoval trenér Pražanů Jindřich Trpišovský. Jeho protějškem na trenérské lavičce bude bývalý kapitán anglické reprezentace a Liverpoolu Steven Gerrard.

"Z losu jsem nadšený. Trénuje je bývalý skvělý hráč a skvělý trenér, navíc mají krásný stadion. Ve Skotsku jsme ještě nebyli, takže jsem maximálně spokojený," uvedl Trpišovský.

"United to nejsou, přál jsem si United, ale myslím, že je to taky skvělý tým. Zase pojedeme na Ostrovy, takže úplně super," prohlásil záložník Pražanů Lukáš Provod, který v Leicesteru dal vítězný gól.

Je nám líto, video expirovalo.
Slavie si v osmifinále Evropské ligy zahraje s Glasgow Rangers

"Jezdci" se v poslední době vracejí na výsluní. V roce 2012 byli kvůli dluhům přeřazeni až do čtvrté ligy, o čtyři roky později ale vybojovali postup zpět mezi elitu. V posledních dvou sezonách obsadili Rangers druhé místo za městským rivalem Celticem, v aktuálním ročníku ale bez porážky vedou skotskou ligu o 18 bodů a míří za prvním titulem od roku 2011.

Vítěz Poháru vítězů pohárů ze sezony 1971/72 a finalista Poháru UEFA 2008 má na kontě stejně jako Celtic 54 mistrovských primátů, což je světový rekord. V této sezoně utrpěli "jezdci" jedinou soutěžní porážku, v Ligovém poháru podlehli v prosinci St. Mirrenu 2:3.

V tomto ročníku Evropské ligy Rangers vyhráli základní skupinu a v úvodním kole vyřazovací fáze přešli po vítězstvích 4:3 venku a 5:2 doma přes Antverpy. Hvězdou týmu je kolumbijský útočník Alfredo Morelos, k dalším oporám patří kapitán Connor Goldson či aktuálně zraněný obránce James Tavernier. V minulosti za klub hrával český záložník Libor Sionko.

Dvojzápas nemá favorita, bookmakeři vypsali po losu na postup obou týmů stejný kurz. "Rangers jsou dobrý tým, je to krásný los. Škoda že nemůžeme hrát (kvůli koronaviru) před diváky, úžasná atmosféra by byla jak v Edenu, tak v Glasgow. Bude to pro nás těžký test. Těšíme se na to, může to být zajímavý dvojzápas," řekl slávistický záložník Nicolae Stanciu.

Po rozdělení federace se z českých klubů utkala s Glasgow Rangers pouze Viktoria Žižkov, která v sezoně 2002/03 v Poháru UEFA nečekaně postoupila po vítězství 2:0 doma a porážce 1:3 díky většímu počtu vstřelených branek na soupeřově hřišti. V roce 1981 přešla přes "jezdce" Dukla, o 10 let později pak Sparta.

Slavia si zahraje se skotským soupeřem potřetí v historii. V Poháru UEFA v sezoně 1985/86 vypadla se St. Mirrenem stejně jako v ročníku 1992/93 s Heart of Midlothian.

Naposledy na skotského soupeře narazila Sparta, která vloni na podzim v základní skupině Evropské ligy dvakrát zdolala druhý celek tamní nejvyšší soutěže Celtic 4:1. Do vyřazovací fáze ale Letenští neprošli.

Slavia si díky postupu přes Leicester zajistila prémii 1,1 milionu eur (asi 29 milionů korun). Pražané, kteří do Evropské ligy přešli po vyřazení v závěrečném předkole Ligy mistrů, si už v předchozím průběhu této sezony evropských pohárů vydělali téměř 300 milionů korun. Navíc ještě dostanou zhruba 30 milionů korun za desetiletý klubový koeficient.

Finále Evropské ligy se odehraje 26. května v Gdaňsku.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články