Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

BLOG: Skotské never more aneb: bílý, žlutý, černý, jen ne blbý

Viděl jsem hodně: hada zvracet, letadlo couvat i převrácený cikánský vůz, ale tohle...? Tu hlášku jsem si vypůjčil od jednoho z mnoha univerzálních znalců života pro zvýraznění fotbalového úpadku, kterým končil zápas Evropské ligy mezi Rangers a pražskou Slavií.

Potyčka při zápase Glasgow Rangers - Slavia
zdroj: ČTK/AP autor: Andrew Milligan

Po mnoha letech, kdy jsem se protloukal nižšími fotbalovými soutěžemi a dostával nakopáno od pořízků všech kubatur a duševního vybavení, jsem měl až do čtvrtka pocit, že už mě nic nemůže překvapit.

Jenže... nikdy neříkej nikdy.

S atomem jsem nepočítal, jak napsali v jedné ze svých povídek legendární Šimek s Grossmannem.

Fotbal je totiž nejen krásná hra pro dvaadvacet hráčů, v níž vždycky nakonec vyhrávají Němci, jak kdysi prohlásil slavný anglický fotbalista Gary Lineker, ale při své rozšířenosti je to také bohužel hra pro trdla všech rozměrů.

Ovšem že se stane to, co se událo ve čtvrtek po zápase osmifinále EL, v útrobách slavného Ibrox Parku, kde údajně před zástupci UEFA a koučem Stevenem Gerrardem napadl pěstmi Kamara, finský fotbalista ve službách skotského celku, kapitána Slavie Kúdelu... To jsem opravdu nečekal.

Potyčka, po níž slávisty ze stadionu vyprovázela tamní policie, byla dohrou toho, co se stalo v závěru hodně tvrdého zápasu.

Kúdela v reakci na jeden z mnoha střetů, které byly daleko za hranou fair play, urazil záložníka skotského týmu. Ten tvrdí, že šlo o rasismus, Kúdela má svou verzi: ve vypjaté chvíli mu "jen" sprostě vynadal.

Myslím si, že tohle už nikdo nevyřeší, protože obě strany budou nejspíš trvat na svém. A UEFA bude muset udělat resumé, aby si nezadala a ukázala, že má situaci pevně v ruce (což zrovna v Glasgow moc vidět nebylo), už proto, že izraelský rozhodčí podle mého zápas nezvládl a za záchrannou brzdu tahal červenými kartami až v době, kdy už se to ubrzdit nedalo a z fotbalu se stala kopaná.

A i když je to možná nekorektní a rasově nevyvážené, jedno je jisté: když se někdo chová jako blb, nejspíš to také blbec bude. A je úplně fuk, jestli má barvu kůže bílou, žlutou nebo černou.

Jen doufám, že to, co se stalo, bude mementem, z něhož si všichni odpovědní vezmou ponaučení a - never more.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články