Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Duel mezi Slavií a Baníkem se obešel bez větších výtržností

Praha - Obávaný šlágr 19. kola Gambrinus ligy mezi Slavií Praha a Baníkem Ostrava se obešel bez výraznějších nepokojů v řadách fanoušků. Stovky ostravských fanoušků již opustily metropoli. Poté, co jejich klub podlehl Slavii, odjeli z vršovického nádraží. Ve vlaku pro ně bylo vyhrazeno pět vagonů, v nichž cestovali společně s ostravskými policisty. Z Edenu je stejně jako po příjezdu doprovodili policejní těžkooděnci, cesta se obešla bez incidentů. Situaci až do odjezdu vlaku monitoroval policejní vrtulník s termovizí.

Navzdory špatným zprávám z cesty obávaných ostravských rowdies směrem ku Praze nakonec pořádkové složky nemusely v blízkosti stadionu ani na samotných tribunách zasahovat u jakýchkoliv výtržností. Fanouškům kontroly před vstupem nezabraly víc času než při ostatních významnějších zápasech. Každý z diváků si vedle vstupenky připravil ještě občanský průkaz, a pokud se údaje shodovaly, byl vpuštěn k druhé polovině prohlídky, kde pořadatelé zkoumali, zda v oblečení neskrývá nepovolené předměty. Kontroly nicméně nezabraly více času než opatření u bežných zápasů domácí ligy.

Na stadion pražské Slavie se fanoušci dostali jen po předložení občanského průkazu, pořadatelé slibovali, že s pomocí alkoholtesterů nepustí nikoho podnapilého. Na edenské tribuny se nakonec nedostaly celkem čtyři desítky osob. "Jednadvacet z nich kvůli alkoholu a devatenáct kvůli nepovoleným předmětům," řekl novinářům slávistický mluvčí Ondřej Zlámal.

Pořadatelé přitom zajistili nejpřísnější opatření v historii klubu. Byla připravena speciální pořádková jednotka. Celou situaci monitoroval policejní vrtulník, v terénu byl antikonfliktní tým a přímo v útrobách stadionu trestní komise, která byla připravena případného výtržníka ihned odsoudit.

Baníkovci se činili hlavně na cestě do Prahy

Vlakem Comenius vyrazilo z Ostravy do Prahy okolo 10:00 přibližně 400 fanoušků. Policie vysadila z vlaku do Prahy několik fanoušků ostravského Baníku. Kvůli výtržnostem je policie nechala stát na nástupišti v České Třebové.

Fanoušci tam poničili nádraží a na několik desítek minut zablokovali expres do Prahy. Ve vlaku navíc napadli revizora Českých drah, který musel vyhledat lékaře. Celkové škody na nádraží v Třebové však nejsou příliš velké, uvedl mluvčí Českých drah Ondřej Kubala.

Fanoušci výtržnostmi zpozdili vlak. Zbylo v něm podle policie asi 60 příznivců Baníku. Skupinu doprovází zhruba 40 pořádkových policistů a šest příslušníků cizinecké policie. Ti až do Olomouce kontrolovali příznivce z Polska, se kterými byl před časem problém v Brně.

Pořádek na stadionech mají od začátku jarního kola zajišťovat jen kluby, hned v prvním zápase mezi Ostravou a Brnem však musela zasahovat policie. Za výtržnosti tam stíhá 12 fanoušků, jeden z nich už dostal čtyřměsíční vězení.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články