Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Dresy s vlčími máky zamítnuty. Anglie se bouří

Londýn - Anglická Fotbalová asociace (FA) ani na druhý pokus neuspěla u FIFA s žádostí o povolení uctění památky válečných obětí formou speciálních dresů. Anglie chtěla k sobotnímu přípravnému utkání se Španělskem nastoupit v trikotech s vyšitými květy vlčího máku, které jsou od roku 1920 symbolem obětí válečných konfliktů.

Ilustrační foto

Anglii nepomohl FIFA přesvědčit ani dopis od britského ministra sportu Hugha Robertsona. "Kdybychom takovou akci povolili, mohly by něco podobného chtít i další země z celého světa. A to by ohrozilo neutralitu fotbalu," uvedla FIFA v prohlášení. Federace zdůraznila, že její pravidla přísně zakazují mít na dresech jakákoliv reklamní, náboženská i politická hesla, a vyzvala FA, aby památku válečných obětí uctila jiným způsobem.

Angličtí fotbalisté budou proto v pátek na Den válečných veteránů trénovat v dresech s vyšitým vlčím mákem a budou držet dvě minuty ticha. Památku válečných obětí uctí při sobotním přípravném duelu s Norskem také hráči Walesu.

David Camron s vlčím mákem v klopě
zdroj: ISIFA/Rex Features

U britského premiéra Davida Camerona se verdikt FIFA nesetkal s pochopením a označil ho za nehorázný. "Tvrzení, že uctění památky lidí, kteří zemřeli za naši svobodu, květinou na dresu je politická akce, je absurdní," prohlásil. "Nosit vlčí mák je výrazem respektu a národní hrdosti," dodal. Cameron doufá, že FIFA celou záležitost ještě přehodnotí.

V úterý ministr sportu Hugh Robertson napsal FIFA dopis, ve kterém žádal o povolení pro Anglii a Wales nastoupit s typickou připomínkou válečných obětí. "Mít na sobě vlčí mák je ukázkou národní hrdosti, stejně jako nosit dres národního týmu," upozornil. "Britská veřejnost to vnímá velmi silně – nejde v žádném případě o náboženství ani o politiku," zdůraznil.

Zdroj
ČTK, BBC

Hlavní zprávy

Nejčtenější články