Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

"Dino" má 50 aneb z vesnického brankáře k nejlepšímu střelci české reprezentace

Jan Koller, s 55 brankami nejlepší střelec české fotbalové reprezentace, oslavuje 50. narozeniny. Více než dvoumetrový útočník dlouhodobě patřil k stěžejním oporám národního týmu, s nímž si zahrál na mistrovství světa v roce 2006 a na evropských šampionátech v letech 2000, 2004 a 2008. Na klubové úrovni nasázel 180 gólů a je proto oprávněně členem Klubu ligových kanonýrů.

Ve veleúspěšné kariéře prošel Spartou, Lokerenem, Anderlechtem, Dortmundem, Monakem, Norimberkem, Samarou a Cannes. Pyšní se ziskem českého, belgického a německého titulu, v roce 1999 se stal Fotbalistou roku a krátce nato byl vyhlášen i nejlepším hráčem belgické ligy.

Při bilancování pro něj pochopitelně nejvíce znamenala účast na finálových turnajích v národním dresu. "Pamatuji se ale i na první gól v lize za Spartu, po kterém následoval známý ukoktaný rozhovor, jímž se dodnes baví fanoušci na internetu, nebo na nezvyklý brankářský záskok za Dortmund proti Bayernu," vzpomínal Koller.

Zmíněná brankářská role nebyla pražskému rodákovi cizí i proto, že s fotbalem začínal právě mezi tyčemi ve Smetanově Lhotě. V roce 1994 si ho z divizního Milevska už jako útočníka nečekaně vytáhla Sparta. 

Koller se sice dokázal prosadit do prvního týmu, ale v něm velkou díru do světa neudělal. Po dvou letech odešel do belgického Lokerenu, v jehož barvách si začal budovat pověst stěží uhlídatelného střelce (106 soutěžních zápasů/45 gólů).

O kdysi vysmívaného nemotoru se najednou zajímala přední evropská mužstva. V roce 1999 přestoupil do Anderlechtu (95/55), po dalších dvou sezonách se stěhoval do Borussie Dortmund (184/79), které spolu s reprezentačním spoluhráčem Tomášem Rosickým pomohl k mistrovskému titulu i finálové účasti v Poháru UEFA. Přestože se prosazoval i v dalších působištích, angažmá v Monaku, Norimberku nebo Samaře už tak úspěšná nebyla.

Po roce a půl v Rusku se vrátil za rodinou na jih Francie a na sklonku kariéry oblékl dres třetiligového Cannes, než se v létě 2011 i kvůli přetrvávajícím zdravotním problémům rozhodl dát profesionálnímu fotbalu sbohem. "Fotbal a velká utkání mi budou moc chybět, jenže zdraví řeklo dost. Tělo už je hodně opotřebované," konstatoval tehdy.

V "repre" až v 25 letech, Síň slávy a bankovka

V reprezentaci debutoval až v 25 letech v únoru 1999 proti Belgii a hned se postaral o jediný gól duelu. Nejslavnější chvíle zažil na Euru 2004 v Portugalsku, kde spanilou jízdu svěřenců trenéra Karla Brücknera ukončila až smolná semifinálová porážka v prodloužení s Řeckem.

"V tomhle zápase jsem měl deset minut před koncem velkou šanci po přihrávce Tomáše Rosického, kterou jsem neproměnil. Gól nás mohl dostat do finále a možná i k celkovému vítězství. To je moment, který mě v kariéře nejvíc mrzí," prohlásil Koller.  

Po dalším evropském šampionátu v Rakousku a Švýcarsku svou kapitolu v národním týmu uzavřel. Nakrátko se ještě vrátil v září 2009, kdy si připsal definitivně poslední 91. start.

V roce 2020 byl Koller jako třetí hráč své generace po Pavlu Nedvědovi a Karlu Poborském přijat do Síně slávy českého fotbalu.

K dnešním narozeninám navíc dostal jako první český fotbalista pamětní bankovku. Státní tiskárna cenin ji vydala v limitované edici 1973 kusů, což symbolizuje rok narození nejlepšího střelce české reprezentace.

"Moc si toho vážím, je to pro mě opravdu velká pocta a čest. Nikdy se mi ani nezdálo o tom, že bych mohl mít takhle krásnou pamětní listinu v podobě bankovky," řekl populární "Dino".  

V souboji o titul má Koller jasno, vyhraje Sparta

Radost dělá obávanému kanonýrovi i Sparta, v jejímž dresu nakoukl do profesionální kopané. Letenští podle něj v této sezoně ukončí devět let trvající čekání na kýženou mistrovskou trofej.

"Sparta se po dlouhé době vrátila nazpátek, hraje velmi dobře. Držím jí palce a věřím, že v závěru ligy Slavii předežene a získá titul. Myslím si, že Plzeň už odpadla. Zároveň si nemyslím, že rozhodne derby. Ještě nás čeká nadstavba, kde se utkají znovu. Bude to boj až do samotného konce," má jasno Koller.

Za hlavního strůjce vzestupu Letenských považuje dánského trenéra Briana Priskeho. "Přestupovou politiku už dělají s rozumem a hlavně angažovali velmi dobrého kouče. Měl jsem možnost ho potkat osobně a opravdu si myslím, že je to muž na svém místě. Akorát potřeboval čas. Teď se začíná naplňovat jeho práce, týmu dává tvář a daří se," dodal.

Fakt, že góly střílet nezapomněl ani v pokročilém fotbalovém věku, dokazuje jak v utkáních za Smetanovu Lhotu, tak při exhibicích. Aktivně se věnuje také hokeji, tenisu či padelu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články