Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Díky talentu patřím k nejlepším brankářům světa. Proto mě kritizují, hájí se Courtois

V poslední době se mu mezi třemi tyčemi Realu daří, ale zejména v září směřovala na hlavu Thibauta Courtoise tvrdá kritika. Spousta fanoušků i expertů volala po jeho posazení mezi náhradníky. Belgický gólman ale s podobnými názory nesouhlasí a myslí si, že jsou ovlivněny tím, že je jedním z nejlepších brankářů na světě.

Brankář Realu Madrid Thibaut Courtois
zdroj: REUTERS autor: Vincent West

Courtois se hájí i tím, že ve španělské lize pustil v této sezoně jen sedm gólů. V reprezentaci neinkasoval už sedm zápasů v řadě a sérii může natáhnout v dnešním utkání kvalifikace mistrovství Evropy v Rusku. Belgičané už mají postup zajištěný.

"Jsem si jistý, že díky talentu a výkonům patřím k nejlepším brankářům na světě. A právě proto jsem kritizován," řekl Courtois na předzápasové konferenci. "Ale jako profesionála mě zajímá jen názor trenéra, spoluhráčů a těch, kteří vědí, co obnáší být brankářem," dodal.

Na sedmadvacetiletého Courtoise se snesla vlna kritiky především po zářijové prohře 0:3 s Paris St. Germain a následné remíze 2:2 s FC Bruggy v Lize mistrů. V duelu s belgickým celkem pustil dva rychlé góly a o poločase kvůli zdravotním problémům střídal. I kvůli tomu považuje názory o slabší formě na začátku sezony za nefér.

"Kritizovat někoho za inkasovanou branku je velmi snadné, ale zůstal jsem klidný a trénoval stejně jako předtím. Nikdy jsem nezapochyboval o svých schopnostech. Ztratit sebevědomí by byla ta největší chyba, pak to jde s člověkem rychle z kopce," prohlásil Courtois, za nějž Real loni údajně zaplatil Chelsea 35 milionů eur (asi 896 milionů korun). V londýnském klubu Courtois po návratu z hostování v Atléticu Madrid v létě 2014 vystřídal na pozici brankářské jedničky Petra Čecha.

Od nečekané říjnové porážky 0:1 s Mallorcou Courtois v barvách "Bílého baletu" neinkasoval už pět zápasů. Ještě lépe si vede v reprezentaci, v níž sedmi čistými konty překonal belgický rekord. Zápis Itala Dina Zoffa, který v letech 1972 až 1974 nedostal gól v 12 duelech a s 1142 minut trvající neprůstřelností drží světové reprezentační maximum, je však ještě daleko.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články