Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Díky Berbrovi a Damkové jsem se měl krásně, vypověděl sudí Lerch

Brno - Výslechy svědků pokračoval u okresního soudu Brno-venkov spor místopředsedy a současného dočasného vládce Fotbalové asociace ČR Romana Berbra a bývalé šéfky komise rozhodčích Dagmar Damkové s někdejším rozhodčím Radkem Kociánem. Třeba sudí Ondřej Lerch uvedl, že měl díky žalobcům krásný fotbalový život. K soudu byl jako svědek předvolán i bývalý předseda FAČR Miroslav Pelta, ale nedostavil se.

Vypovídali například bývalý rozhodčí Jiří Jiřík, současný sudí Petr Caletka či právě Lerch. "Žalobci se chovali férově a korektně, měl jsem díky nim krásný fotbalový život. To, co poslední rok předvedl žalovaný, to neměl zapotřebí, nesouhlasím s tím," uvedl Lerch. Doplnil, že stát se rozhodčím je dlouhá cesta a že by na to měl mít hezké vzpomínky a ne kolem sebe "začít plivat".

Kocián by s Lerchem zřejmě nesouhlasil, žalován je ostatně kvůli tomu, že na podzim 2015 v otevřeném dopise adresovaném tehdejšímu předsedovi FAČR Peltovi podpořil jiného sudího Libora Kovaříka. V listu naznačil, že právě Berbr stál v roce 2012 za jeho koncem v roli ligového rozhodčího.

"Damková před všemi rozhodčími prohlásila, že někdo z nás vynáší ven informace. Řekla, že jsem to já, Radek Kocián. Na dotaz, co jsem provedl, mi neodpověděla, pouze mi asi pětkrát zopakovala, ať opustím místnost a že okamžitě končím jako rozhodčí v profesionálních soutěžích," popsal tehdy Kocián, podle kterého Damková jednala na Berbrův popud.

Sudí Petr Blažej k tomu uvedl, že standardní to nebylo, ale že nezná důvody, proč žalovaný jako rozhodčí skončil. Podle bývalého předsedy komise rozhodčích Miroslava Tulingera měl Kocián opakované problémy z hlediska výkonnosti, kolegové s ním na zápasy nechtěli příliš jezdit. "Měl problémy jako hlavní rozhodčí, poté byl asistentem rozhodčího a i tady měl problémy," uvedl. Podle něj byl Kocián špatně hodnocený delegáty a dělal chyby, které měly vliv na průběh utkání.

Jednání ve sporu začalo letos v únoru výslechem desítky svědků, pokračovalo se v dubnu, kdy vypovídala další desítka lidí. Kocián není sám, na koho Berbr s Damkovou podali žalobu. Po Liboru Kovaříkovi, jenž aféru odstartoval, požadují 800 000 korun a omluvu. Kovařík jako první v létě 2015 vystoupil s obviněním ohledně Berbrových údajných mafiánských praktik.

Posléze se ke kritice přidali i někteří další sudí. Po dalším z kritiků, bývalém reprezentantovi Ladislavu Vízkovi, chtějí Berbr a Damková 100 000 korun a omluvu, po Tomáši Kovaříkovi žádají omluvu stejně jako po Antonínu Kordulovi.

Hodonínský okresní soud loni na podzim rozhodl, že se Kordula omlouvat nemusí, žalobci se ale proti tomu odvolali. Spor začne odvolací krajský soud řešit v září. Loni v červnu Obvodní soud pro Prahu 9 rozhodl, že se Tomáš Kovařík žalobcům za výroky v médiích musí omluvit, v říjnu ale odvolací městský soud tento rozsudek zrušil a spor vrátil zpět. Kociánův spor bude u soudu pokračovat v srpnu.

Je nám líto, video expirovalo.
Kovařík: Berbr miluje moc. Jde o peníze
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články