Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Chomutov otevřel nový stadion, Sparta ho pokřtila výhrou

Chomutov - V Chomutově ode dneška funguje fotbalový stadion pro 4 800 lidí, jenž byl financovaný z evropských dotací a má ligové parametry. Zda se ale na něm někdy bude hrát profesionální fotbal, není jisté, protože existuje několik protichůdných právních názorů, zda by se nejednalo o nedovolenou podporu. Místní klub tak hraje jen třetí ligu, dnes si na otevření stadionu ale pozval ligového soupeře - pražskou Spartu. Fotbalové stadiony se v Česku od roku 1990 hodně změnily a ve dvou nejvyšších soutěžích není jediný, který by neprošel rekonstrukcí. Novostaveb takzvaně na zelené louce je ale minimum, vlastně jen pražský Eden a dnes už pozapomenuté Drnovice. Teď se přidal i Chomutov.

Stadion se čtyřmi tribunami nabízí 4 800 míst k sezení, dvě třetiny míst jsou pod střechou. Nejvíc připomíná stadion na Kladně nebo v nedalekém Mostě, kdyby se u něj odmyslela atletická dráha. Hlavní tribuna má atypický profil, připomínající kopec - od středu do krajů se pozvolna snižuje, což má ladit s nedalekými Krušnými horami i s ještě blíže stojícím zimním stadionem, financovaným také z evropských peněz. Celý areál i s tréninkovým zázemím město přijde na 258 milionů korun, 227 milionů má dostat později zpět z evropských fondů.

Napoprvé proti Spartě se stadion dnes prakticky zaplnil, i díky tomu, že město lístky rozdávalo zdarma. Jaké bude jeho využití v příštích letech, ale není zřejmé - místní FC Chomutov se sice vrátil po letech do třetí ligy, ale i kdyby dokázal postoupit výš, záleželo by na právnících. Třetí liga je totiž neprofesionální, zatímco dvě nejvyšší soutěže už jsou formálně profesionální - a aby hrál na stadionu postaveném z evropských peněz profesionální klub, to by bylo možné vykládat jako nedovolenou podporu soukromé firmy z veřejných peněz.

Chomutov s tím nesouhlasí. "Máme právní výklad, že by bylo možné tu hrát i vyšší soutěž. Opírá se o to, že naopak nemůžeme dopředu vyřadit nějaký klub," řekla při dnešním otevření stadionu mluvčí města Šárka Schönová. Fotbalový stadion je součástí celého komplexu, který vyrůstá na místě bývalých kasáren. V něm je krom fotbalového a hokejového stadionu i kulturní centrum s kinem a vzniknout by měl i plavecký stadion. Na celý projekt dostalo město z evropských peněz přes jednu miliardu korun.

Sparta v Chomutově vyhrála díky Kweukemu

Fotbalisté Sparty při slavnostním otevření stadionu v Chomutově zvítězili nad místním účastníkem ČFL 1:0. O jediný gól přípravného duelu se postaral Leonard Kweuke. Sparta od začátku potvrzovala roli favorita a především kamerunský útočník byl hodně vidět a už v 9. minutě udeřil po centru Kadeřábka. Kweuke mohl ještě do poločasu dosáhnout minimálně na hattrick, jenže nejprve po individuální akci pálil těsně vedle, poté hlavičkoval těsně mimo po centru španělské posily Gila a nakonec mu chyběly jen centimetry, aby lépe dosáhl na míč a hlavičkoval ho do odkryté branky. Po změně stran pak Kweuke zavařil chomutovské obraně tak, že si jeden z obránců málem dal vlastní gól, ale trefil jen tyč. Naštěstí pro Chomutovské vzápětí vystřídal a tím ubyly vyložené sparťanské šance. A tak mohlo v závěru přijít překvapení, ale vyrovnání domácím sebral skvělým zákrokem brankář Vaclík.

Chomutov - Sparta Praha 0:1 (0:1)

Branka: 9. Kweuke. Sestava Sparty: Vaclík - Gil (60. Vidlička), Jarošík (46. Zápotočný), Švejdík (46. Polom), Pamič (71. Hybš) - Kadeřábek (46. Kadlec), Matějovský (46. Grejciar), Holek (46. Hušbauer), Krejčí - Skalák - Kweuke (60. Kerič). Trenér: Lavička.


Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články