Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Chelsea vybouchla na West Bromwichi, Gerrard se loučil s Anfieldem

Londýn – Poté, co si Chelsea v minulém kole zajistila titul, prohrála na hřišti West Bromwiche vysoko 0:3. Blues si tak připsali první porážku od 1. ledna. Arsenal remizoval na hřišti Manchesteru United 1:1 a udržel se na třetím místě s dvoubodovým náskokem na svého soupeře, navíc má zápas k dobru. Manchester City si výhrou 4:2 na půdě Swansea zajistil účast v základní skupině Ligy mistrů. "Citizens" si připsali pátý tříbodový zisk v řadě, Swansea po porážce ztratila šanci umístit se na pohárových příčkách.

Zklamaní fotbalisté Chelsea
zdroj: imago sportfotodienst

Chelsea naposledy neuspěla na Nový rok, kdy jí Tottenham v londýnském derby nastřílel pět gólů. Pak svěřenci portugalského trenéra Josého Mourinha jedenáctkrát vyhráli a pětkrát remizovali a díky úspěšné sérii si už v 35. kole zajistili mistrovský titul.

Zápas s West Bromwichem opět odchytal Courtois, Petr Čech nebyl stejně jako minule proti Liverpoolu ani na lavičce náhradníků. Domácí fotbalisté poprvé překonali gólmana Chelsea v 9. minutě, kdy za vápnem mocně napřáhl Berahino a jeho rána zapadla přesně k tyči. Po půlhodině hry navíc hosté přišli o Fábregase, který v přerušené hře trefil jednoho z protivníků míčem.

Favorizované Chelsea nevyšel ani nástup do druhé půle. Terry srazil Berahina a sám faulovaný hráč penaltu proměnil, i když Courtois vystihl směr střely a na míč si sáhl. Pro Berahina to byla 14. branka v ročníku. Třetí gól pak přidal v 60. minutě po nakrátko rozehraném rohovém kopu Brunt, Chelsea v ligové sezoně prohrála teprve potřetí. 

Theo Walcott
zdroj: ČTK/AP autor: Nick Potts

Po půlhodině hry poslal Manchester United v duelu s Arsenalem do vedení Herrera a hosté měli problém se dostat do zápasu, za první poločas ani jednou nevystřelili. V druhém dějství ale Arsenal pookřál a vypracoval si několik šancí. Vyrovnání se dočkal v 82. minutě, když si Walcottův pokus do vlastní brány srazil obránce Blackett. To už byl na hřišti několik minut náhradní brankář Valdés, který odchytal první minuty za United od svého lednového příchodu.

Záložník Tomáš Rosický byl připraven na lavičce Arsenalu, do zápasu však nedosáhl. Arsenal vybojoval první ligový bod na stadionu Old Trafford od května 2009.

Gerrardovi loučení zhořklo, Mané přepisoval rekordy

Takové rozloučení si Steven Gerrad s vlastními fanoušky nepředstavoval. Kapitán Liverpoolu při posledním domácím duelu před odchodem do americké MLS musel se svými spoluhráči přetrpět porážku s Crystal Palace 1:3. 

Čtyřiatřicetiletý Gerrard se dočkal před zápasem potlesku hráčů obou týmů a působivé choreografie na tribunách stadionu Anfield. Pozitivní vývoj měl pro něj a domácí tým zpočátku i zápas, když v 26. minutě otevřel skóre Adam Lallana a s Gerrardem oslavil vedoucí branku.

Loučení se Stevenem Gerrardem na Anfield Road
zdroj: REUTERS autor: Carl Recine Livepic

Hosté nicméně rozlučku výsledkově pokazili. Nejprve se prosadil z přímého kopu Jason Puncheon těsně před pauzou a v 60. minutě Wilfried Zaha. Skóre uzavřel dorážkou po vlastní neproměněné penaltě v nastavení Glenn Murray.

Gerrard během sedmnácti let odehrál za A-tým Liverpoolu s dnešním duelem dohromady 709 utkání a zařadil se mezi legendy klubu. S klubem vyhrál mimo jiné Ligu mistrů, dvakrát Anglický a třikrát Ligový pohár, triumfu v domácí soutěži se ale nedočkal.

Nejrychlejší hattrick v historii Premier League zaznamenal útočník Southamptonu Sadio Mané. Třemi brankami v rozmezí dvou minut a 56 vteřin nasměroval svůj tým k vítězství 6:1 nad Aston Villou.

Mané otevřel skóre duelu ve 13. minutě, kdy se dostal za obranu a nadvakrát protlačil míč přes Shaye Givena. Minutu nato využil nevydařenou malou domů a vzápětí skóroval z hranice pokutového území. Třiadvacetiletý útočník také jako první v Premier League uzavřel hattrick již v šestnácté minutě.

Ještě do poločasu přidal dva góly Shane Long, který připravil předchozí dvě branky Maného. Potupné skóre 0:5 zkorigoval těsně před přestávkou Christian Benteke, ve druhém poločase zvýraznil triumf Southamptonu na konečných 6:1 Graziano Pellé.

Bony skóroval proti Swansea

Manchester City zvítězil na hřišti Swansea 4:2 a mají na druhém místě náskok šesti bodů na třetí Arsenal, který však má dva zápasy k dobru. "Citizens" si připsali pátý tříbodový zisk v řadě, Swansea po porážce ztratila šance umístit se na pohárových příčkách.

Vítězství hostů se nerodilo lehce. Touré a Milner sice zajistili Manchesteru po 36 minutách dvougólový náskok, v závěru první půle však snížil Sigurdsson a po změně stran vyrovnal Gomis.

Touré potvrdil, že se mu proti velšskému soupeři daří, a v 74. minutě rozhodl o výhře "Citizens". Reprezentant Pobřeží slonoviny se prosadil v posledních třech zápasech proti "Labutím" a v této sezoně se trefil desetkrát. V závěru na konečných 4:2 upravil někdejší útočník pražské Sparty Bony, který do Manchesteru City přestoupil v lednu právě ze Swansea.

Sestupu se přiblížil osmnáctý Hull, který podlehl Tottenhamu 0:2. V posledním kole by sice mohl dostihnout Sunderland a předstihnout Newcastle, čeká ho ale těžký duel s Manchesterem United. Naopak jistotu setrvání v soutěži mají díky výsledku Aston Villa a Leicester.

Anglická fotbalová liga - 37. kolo:

Southampton - Aston Villa 6:1 (13., 14. a 16. Mané, 26. a 38. Long, 81. Pellé - 45.+3 Benteke), Burnley - Stoke 0:0, QPR - Newcastle 2:1 (54. Phillips, 61. Fer - 24. Riviére), Sunderland - Leicester 0:0, Tottenham - Hull 2:0 (54. Chadli, 61. Rose), West Ham United - Everton 1:2 (62. Downing - 68. Osman, 90.+3 Lukaku), Liverpool - Crystal Palace 1:3 (26. Lallana - 43. Puncheon, 60. Zaha, 90.+1 Murray). Swansea - Manchester City 2:4 (45. Sigurdsson, 64. Gomis - 21. a 74. Touré, 36. Milner, 90.+2 Bony), Manchester United - Arsenal 1:1 (30. Herrera - 82. vlastní Blackett), West Bromwich - Chelsea 3:0 (9. a 47. z pen. Berahino, 60. Brunt). 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články