Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Chaluš dává sbohem Liberci a míří do Malmö. Slovan i tak pošilhává po první šestce

Výrazná ztráta pro Liberec, klub opouští obránce Matěj Chaluš. Bývalý kapitán reprezentační jednadvacítky míří do švédského Malmö, kam odcestoval na zdravotní prohlídku. Slovan zároveň oznámil také novou posilu, na půlroční hostování přichází Denis Alijagič.

Matěj Chaluš
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Chaluš přišel do Liberce ze Slavie v létě 2019 a postupně se stal jednou z opor. V této ligové sezoně zasáhl do osmnácti z 19 kol. Nejvyšší soutěž hrával také v Příbrami a Mladé Boleslavi. Vloni coby kapitán vedl reprezentační jednadvacítku na mistrovství Evropy, kde český tým nepostoupil ze skupiny.

"V tuhle chvíli je to určitě ztráta, protože je to hráč, který na podzim odehrál skoro všechno. Obranná čtveřice se vykrystalizovala jasně. Pokud nebyla nutnost kvůli kartám, prakticky se neměnila a fungovala," prohlásil Kozel.

"I Chaly předváděl velmi dobré výkony, které mu třeba pomohly k tomu, že je o něj zájem. Nahradit ho nebude jednoduché. Máme tu nějaké hráče, kteří mohou stopera hrát, ale zase to bude nové složení. Budeme se snažit třeba ještě někoho přivést," dodal Kozel, který bude nově moci počítat s posilou ze Slavie, útočníkem Denisem Alijagičem, který přichází na půlroční hostování.

Osmnáctiletý Alijagič na podzim během hostování ve Vlašimi zaznamenal 11 gólů a je aktuálně nejlepším střelcem druhé ligy. Nyní si slávistický odchovanec s bosenskými kořeny poprvé vyzkouší nejvyšší soutěž.

Liberec získal během zimní pauzy ještě nigerijského ofenzivního hráče Ahmada Ghaliho. "Stejně jako u těch dalších dvou mladých hráčů, kteří přišli, u něj vidíme perspektivu. Uvidíme, jak bude vypadat v tréninku. Šanci dostane. Jestli s ním bude mužstvo silnější, tak šance je větší," řekl Kozel.

Chceme útočit na první šestku, řekl Mikula

I přes změny v kádru Slovan chce v jarní části prvoligové sezony navázat na výkony z druhé poloviny podzimu. Severočeši přezimovali na devátém místě tabulky a v první řadě se chtějí vyhnout bojům o záchranu. Podle kapitána Jana Mikuly ale také pošilhávají po elitní šestce, která si zahraje elitní nadstavbovou skupinu o titul.

Sport
zdroj: ČT4

Liberec začal sezonu špatně a po pěti kolech u tehdy posledního týmu ligové tabulky skončil trenér Pavel Hoftych. Pod novým koučem Lubošem Kozlem se Slovan zvedl. "Oproti situaci, kdy jsem přišel, je pozice velmi dobrá. Dostali jsme se někam do relativně klidného středu. Ale nemělo by nás to nějak ukolébat. Zase ten náskok na skupinu o záchranu není tak velký," řekl Kozel.

"Navíc první dvě jarní kola máme Zlín a Pardubice, takže pro nás bude strašně důležité dobře odstartovat. Pokud by se nám to nepodařilo, tak se k nám tahle mužstva přiblíží a jsme zase v dosahu toho, že můžeme hrát o záchranu. Nic hotového není. Musíme pracovat na tom, abychom navázali na výkony, které jsme měli v druhé polovině podzimu," dodal bývalý kouč Baníku Ostrava či pražské Dukly.

Střed tabulky je velmi vyrovnaný, Liberečtí ztrácejí jen dva body na šestou Mladou Boleslav. "Jsme veprostřed. Vypadá to, že na poháry je to daleko. Ale chceme se určitě pokusit o první šestku. Co začala nadstavba, vždy jsme hráli první skupinu. Prvotní cíl je dostat se co nejdál od poslední skupiny a pak přemýšlet o té první," uvedl Mikula.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články