Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín UEFA

Čeští fotbalisté remizovali s Ukrajinou

Lvov - Čeští fotbaloví reprezentanti uhráli v prvním zápase sezony remízu 0:0 proti Ukrajině. V přípravném utkání se ve Lvově v přímém souboji účastníků červnového Eura spíše bránili šancím domácích, ale obrana v čele s brankářem Petrem Čechem udržela čisté konto. Češi tak nedopustili blamáž jako loni v srpnu, když v přípravě utrpěli debakl 0:3 v Norsku. Fotbalisté se sejdou za tři týdny, 8. září vstoupí do kvalifikace o postup na MS soubojem v Dánsku.

Čeští fotbalisté trénují ve Vratislavi
zdroj: EPA autor: Aleksander Kozminski

První zápas po mistrovství Evropy lépe "sedl" Ukrajině a utkání dlouho nepřipomínalo, že Ukrajina na turnaji skončila hůře než Češi. Ukrajinci v oblíbeném Lvově, kde vyhráli posledních sedm zápasů, ukázali větší zaujetí než soupeř, kterého brzdilo mnoho nepřesností a ztrát v přechodové fázi.

Na bekovi Gebre Selassiem a záložnících Pilařovi s Jiráčkem bylo znát, že stále čekají na start bundesligové sezony. V ofenzivě se ale trápil i tvůrce hry a zástupce zraněného kapitána Rosického Kolář a na hrotu byl až příliš odříznutý Lafata, který při svém čtvrtém startu v základní sestavě pro soupeře neznamenal hrozbu.

Je nám líto, video expirovalo.
Reakce na zápas s Ukrajinou

Český tým v prvním poločase vyslal na soupeřovu branku jedinou střelu ve 24. minutě, kdy do náruče gólmana Pjatova namířil nepříliš přesný pokus Jiráček.

Jinak se před bouřícím třicetitisícovým kotlem hnali na zteč domácí. Ti také toužili odčinit loňský debakl 0:4 z přípravného duelu na Letné. Jako by chtěli dokázat, že umí být nebezpeční i bez hvězdných útočníků Ševčenka a Voronina, kteří po Euru v reprezentaci skončili. Právě Voroninův čestný výkop na rozloučenou obstaral slavnostní zahájení dnešního duelu.

Dobrou pozici měl po zaváhání Jiráčka Selin, brankář Čech se pak musel vrhnout pod nohy Selezňovovi a v jasné šanci před přestávkou selhal i útočník Děvič, jenž se dostal za záda stopera Sivoka, ale mířil nad břevno.

I to natěšeným divákům stačilo k tomu, aby na stadionu rozjeli mexické vlny a po poločase za brankou Čecha i velkou pyrotechnickou show. Když hru rozmělnila řada střídání, Češi také vyrovnali hru.

Přesto Čech musel vytáhnout skvělý zákrok proti ráně Rakického z trestného kopu. Skórovat po závaru mohl i Zozulja, jemuž chyběl krok ke gólové dorážce. To už hosté hráli bez Pilaře, který si po jednom ze soubojů zřejmě pochroumal levé koleno a zápas pro něj skončil. Závěr zápasu mohl patřit českému týmu: samostatný únik dvě minuty před koncem pokazil střídající Petržela, kterého zablokoval stoper Chačeridi. A vzápětí hlavičkoval vedle Sivok.

Ukrajina - ČR (0:0)

Rozhodčí: Mažič - Radojičič, Ristič (všichni Srb.). ŽK: Chačeridi, Zozulja - Jiráček, Limberský, Pekhart. Diváci: 33 153.

Sestavy:

Ukrajina: Pjatov - Butko, Chačeridi, Rakickij, Selin - Zozujla, Timoščuk (46. Gusev), Garmaš (72. Bezus), Konopljanka (46. Rotan) - Selezňov (46. Jarmolenko), Děvič (71. Stěpaněnko). Trenér: Blochin.

ČR: Čech - Gebre Selassie (78. Rajtoral), Sivok, Kadlec, Limberský - Hübschman, Darida (87. Suchý) - Jiráček (84. Hušbauer), Kolář (46. Petržela), Pilař (65. Rezek) - Lafata (57. Pekhart). Trenér: Bílek.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy