Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
1. Futsal liga 2023/2024

Sparta v Edenu vyřadila Slavii z poháru, Slovácko srazilo Olomouc v penaltách

Druhou porážku za sebou museli skousnout fotbalisté Slavie. Poté, co v sobotu padli v lize s Karvinou, narazili opět na svém stadionu i v derby se Spartou ve čtvrtfinále domácího poháru 0:2. Mezi nejlepší čtyři týmy spolu se Spartou proklouzlo i Slovácko, které po bezbrankovém utkání rozhodlo v Olomouci v penaltách. 

Sparťané rozhodli pohárové derby už v prvním poločase, kdy se trefili Ladislav Krejčí mladší a Jakub Pešek. V 85. minutě byl vyloučen domácí Taras Kačaraba. Letenští porazili Slavii podruhé za sebou, v říjnu nad ní zvítězili doma 1:0 a připravili jí tehdy první prohru v lize po 54 zápasech. Předtím Sparta nevyhrála nad Slavií 14 soutěžních derby po sobě. V poháru Letenští oplatili "červenobílým" porážku 0:3 ze semifinále vloni v květnu, v MOL Cupu zdolali odvěkého rivala po šesti utkáních.

"Jsem rád, že výsledek je naprosto zasloužený. Vážíme si každého vítězství nad Slavií, vyhrát s tak těžkým a kvalitním soupeřem je pro nás hodně povzbuzující. Zatím jsou to krůčky, potřebujeme takových zápasů s takovou kvalitou odehrát víc. Potom teprve můžeme říkat, že jsme někde, kde bychom chtěli být," řekl na on-line tiskové konferenci sparťanský trenér Pavel Vrba.

"Nevybavuji si, že bychom dnes vystřelili na branku. V domácím prostředí to za mě není akceptovatelné. Je před námi spousta práce. Musíme makat dál, protože ambice zůstávají stejné. Po těchto dvou upozorněních, nechci říkat úplně fackách, do toho šlápneme o to víc," uvedl asistent slávistického trenéra Jaroslav Köstl.

Více změn oproti nepovedenému vstupu do jarní části ligové sezony udělala v sestavě Sparta. Trenér Vrba mimo jiné nasadil do soutěžní premiéry za A-tým devatenáctiletého beka Suchomela, v brance dostal šanci Heča. "Sparta má velice široký a kvalitní kádr. Hráči, kteří třeba nedostali šanci v prvním zápase jara, ukázali, že se na ně můžeme spolehnout," řekl Vrba.

Letenští přestáli úvodní nápor domácích a v 10. minutě udeřili. Po rohovém kopu vypálil zpoza vápna Sáček a odražený míč napálil do sítě Krejčí mladší. "Byl to odražený balon, vytěžil jsem z toho, že jsem se pohyboval pod zónou. Jeden z mála gólů pravačkou, které jsem v kariéře dal," uvedl Krejčí v České televizi.

"Z lavičky to vypadalo, že jsme šli pomalu z vápna. Vstup do zápasu nebyl úplně špatný, ale trošku nás nalomil první gól. Možná to trochu zacloumalo s mentalitou některých hráčů," prohlásil Köstl.

Odpovědět vzápětí mohl Hromada, ale jeho křížná střela těsně minula tyč. V 26. minutě Sparta po ukázkovém brejku zvýšila. Wiesner našel ve vápně zpětnou přihrávkou Peška a ten přehodil Mandouse, byť mu zakončení úplně nesedlo. "Cpal jsem to na zadní tyč. Ještě mi to nějak brnklo o nohu, takže takový šťastný gól. Ale jsem šťastný, taťka slaví dnes narozeniny. Takže je to i pro něj," řekl Pešek.

Na druhé straně zahrozil hlavičkou kousek mimo Holeš, větší šance však měla Sparta. Minčev z úhlu vypálil do boční sítě, už v nastavení pak stejný hráč postupoval sám na Mandouse, ale klička mu nevyšla.

Slávistický trenér Trpišovský, který v minulosti vedl na Spartě mládež, poslal do druhé půle útočníka Krmenčíka. Domácí sice měli převahu, ale v ofenzivě jim chyběla kreativita. V 68. minutě mohl naopak po další chybě ve slávistické obraně zvýšit střídající Haraslín, sám před Mandousem však trestuhodně minul.

O chvíli později se protáhl po straně Schranz, nabil Holešovi, ale ten v nadějné pozici vystřelil nepřesně. V 83. minutě hosté neproměnili třetí únik v zápase, na Mandouse tentokrát nevyzrál Pešek. Sparťany už to ale nemuselo mrzet, závěr s přehledem pohlídali i díky tomu, že v 85. minutě sudí Orel po druhé žluté kartě vyloučil Kačarabu.

Olomouc - Slovácko
zdroj: ČTK autor: Luděk Peřina

Slovácko udolalo Sigmu v penaltách

Fotbalisté Slovácka zvítězili v Olomouci 4:2 po penaltách, v normální hrací době ani v prodloužení gól nepadl. Obě moravská mužstva před rozstřelem neproměnila pokutový kop. Domácí Pablo González selhal v 87. minutě a hostující Vlastimil Daníček ve 104. minutě. Při penaltovém rozstřelu se vytáhl gólman Slovácka Filip Ngyuen, který zneškodnil pokusy Pavla Zifčáka a Kryštofa Daňka.

Sigma tak nevyužila šanci postoupit po dvou letech do pohárového semifinále, naopak Slovácko je mezi čtyřmi nejlepšími mužstvy MOL Cup poprvé po 13 letech.

Úvodní poločas nenabídl příliš pohledný fotbal, na obou týmech byla znát nerozehranost, z čehož pramenila řada drobných chyb v rozehrávce. Diváci tak mohli být napnuti pouze při velkém množství standardních situací.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih pohárového zápasu Olomouc - Slovácko

Žádná z nich ale ke gólu nevedla, na straně Olomouce po jedné z nich střílel González do hradby těl ve slováckém dresu, hosté zahrozili brejkovou situací Holzera, s níž si ale poradil brankář Stejskal.

Obraz hry se nezměnil ani ve druhém poločase, do náznaku šance se dostal hostující veterán Petržela, Slovácko zase vystrašil centr Navrátila, který zlikvidoval Ljovin, a o pár minut později Gonzálezova rána.

Španělský záložník mohl tři minuty před koncem základní hrací doby rozhodnout o postupu Hanáků, ale neproměnil pokutový kop po faulu Kalabišky na Daňka, protože Nguyen jeho střelu chytil.

Zápas dospěl do prodloužení. Ve 104. minutě zahrávali pokutový kop i hosté za to, že Greššák srazil Vechetu, ale ani zkušený Daníček nepřelstil olomouckého gólmana Stejskala, jenž jeho slabou střelu zlikvidoval.

Při penaltovém rozstřelu za Slovácko uspěli všichni čtyři exekutoři Daníček, Ljovin, Havlík i Vecheta, tíhu okamžiku naopak neunesli domácí Zifčák s Daňkem, kteří ztroskotali na Nguyenovi.

Další dvě čtvrtfinále se odehrají v příštím týdnu. Hradec Králové přivítá Bohemians 1905 a Jablonec nastoupí proti Mladé Boleslavi.

Čtvrtfinále českého fotbalového poháru MOL Cupu:

Slavia Praha - Sparta Praha 0:2 (0:2)

Branky: 10. Ladislav Krejčí II, 26. Pešek. Rozhodčí: Orel - Hájek, Klíma - Franěk (video). ŽK: Kačaraba, Schranz - Suchomel, Ladislav Krejčí II. ČK: 85. Kačaraba. Diváci: 1000 (omezený počet).

Slavia: Mandous - Bah, Ousou (70. Traoré), Kačaraba, Plavšič (75. Tecl) - Hromada (46. Krmenčík), Holeš - Lingr (65. Sor), Ševčík (65. Madsen), Olayinka - Schranz. Trenér: Trpišovský.

Sparta: Heča - Wiesner, Vitík, Čelůstka, Suchomel (46. Panák) - Sáček, Ladislav Krejčí II - Pešek (88. Ryneš), Karabec (79. Pulkrab), Hložek (88. Pavelka) - Minčev (63. Haraslín). Trenér: Vrba.

Sigma Olomouc - 1. FC Slovácko 0:0 po prodloužení, na penalty 2:4

Penaltu proměnili: Greššák, Vepřek - Daníček, Ljovin, Havlík, Vecheta. Penaltu neproměnili: Zifčák, Daněk (oba Olomouc). Rozhodčí: Černý - Paták, Horák - Hrubeš (video). ŽK: Greššák (Olomouc). Diváci: 640 (omezený počet).

Olomouc: Stejskal - Chvátal, Jemelka, Poulolo, Zmrzlý (115. Vepřek) - Breite, Spáčil (70. Greššák) - Navrátil (91. Matoušek), Růsek (46. Daněk), González - Chytil (83. Zifčák). Trenér: Jílek.

Slovácko: Ngyuen - Tomič, Šimko, Daníček, Kalabiška (91. Juroška) - Havlík, Sadílek - Petržela (73. Vecheta), Kohút (62. Ljovin), Holzer (86. Divíšek) - Jurečka. Trenér: Svědík.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články