Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Sparta ani Plzeň neuvolní hráče na reprezentaci. Důvodem je pohár i náročný program

Bez fotbalistů Sparty a Plzně se na reprezentačním srazu bude muset obejít kouč národního týmu Jaroslav Šilhavý. Pražané své hráče neuvolní kvůli termínové kolizi s osmifinále domácího poháru v Ostravě. Výjimkou může být Dán Casper Höjer. Západočeši své rozhodnutí odůvodnili enormním herním vytížením a aktuálním zdravotním stavem hráčů.

Očekávaný pohárový šlágr s Baníkem odehraje Sparta v sobotu 19. listopadu a pro finalisty posledního ročníku je při kolizi s reprezentačními srazy pohár jednoznačnou prioritou. Pražský klub uvedl, že není "dle mezinárodních řádů povinen hráče v tomto termínu pro srazy národních týmů poskytnout".

Výjimkou je obránce Casper Höjer, který figuruje v předběžné nominaci Dánska na mistrovství světa v Kataru. Pokud ho trenér Kasper Hjulmand povolá, musí Sparta Höjera uvolnit.

Pražané navrhli, že by duel s Baníkem sehráli v náhradním termínu 8. února, ale neuspěli. Slezané nejprve na Twitteru uvedli, že termín je nadále otevřený, později však potvrdili, že se bude hrát 19. listopadu. "Poté, co nedošlo k dohodě o náhradním termínu, zůstává v platnosti úřední termín," informovali zástupci Baníku.

Plzeň sice v domácím poháru nečekaně vypadla už ve třetím kole na hřišti třetiligového Hlučína, přesto nenechá své hráče reprezentovat. "Důvodem je enormní herní vytížení, aktuální zdravotní stav hráčů a zároveň termín, na který klub dle regulí není povinen hráče uvolnit," uvedla Viktoria na webu.

Lídr prvoligové tabulky má za sebou šest utkání ve skupině Ligy mistrů, kam se probojoval přes tři předkola. "Od startu sezony jsme absolvovali obrovskou porci 27 zápasů, což znamená odehrání utkání každý čtvrtý den. V tuto chvíli máme velmi početnou marodku a sezonu dohráváme s velkým rizikem případných dalších zranění," řekl sportovní ředitel klubu Daniel Kolář.

"Musíme brát ohled na zdraví hráčů a zmíněné období maximálně využít pro regeneraci, doléčení a rekonvalescenci. Rozhodli jsme se tedy využít práva klubu a pro tento sraz hráče ze zmíněných důvodů neuvolnit. Hrát za nároďák je pro hráče i nás velkou poctou, bohužel termínová listina je tuto sezonu vzhledem k mistrovství světa v Kataru extrémně nahuštěná. U hráčů, kteří připadali v úvahu pro nominaci, jsme přihlédli i k doporučení našich lékařů. Zdraví hráčů musí být naše priorita," uvedl Kolář.

Česká reprezentace se ve středu 16. listopadu utká v přípravném duelu s Faerskými ostrovy, o tři dny později ji čeká zápas v Turecku. Mezi členy národního týmu patřili naposledy ze sparťanského kádru obránce Jaroslav Zelený a útočník Jan Kuchta, záložníka Jakuba Jankta nepustilo do dvou zářijových soubojů Ligy národů zranění. Z Plzně nastoupilo v září za reprezentaci pět hráčů: gólman Jindřich Staněk, beci Milan Havel a Václav Jemelka a záložníci Lukáš Kalvach s Adamem Vlkanovou.

Dvě přípravná utkání čekají i jednadvacítku. "Lvíčata" se 18. listopadu představí v Portugalsku a za další čtyři dny doma s Norskem. Za výběr trenéra Jana Suchopárka pravidelně nastupují sparťané Matěj Kovář, Martin Vitík, Kryštof Daněk, Adam Karabec a Tomáš Čvančara.

Dalšími reprezentanty z letenského celku jsou Lukáš Haraslín (Slovensko) a Martin Minčev (Bulharsko).

Fotbalová asociace ČR (FAČR) uvedla, že stejně jako zástupci reprezentačních výběrů opakovaně jednala se všemi zainteresovanými a hledala vhodný kompromis. "Některé kluby svá utkání MOL Cupu ve shodě přeloží, některé trvají na úředním termínu. Některé kluby sice hráče neuvolní, a informovaly v tomto duchu FAČR, navíc některé nečeká soutěžní zápas. Naopak řada klubů vnímá reprezentaci jako čest a pro listopadové zápasy hráče uvolní," uvedla asociace v prohlášení.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články