Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Slavia bude hrát o double, Plzeň o záchranu sezony. Kdo z rivalů ovládne MOL Cup?

O třetím mistrovském titulu Slavie v řadě je jasno více než 14 dnů, o pohárovém šampionovi se teprve rozhodne. Ve finále bude domácí Plzeň usilovat o nápravu nepovedeného ligového ročníku, favorizovaný tým z Edenu naopak o cenný double. Sešívaní s Viktorií šestkrát po sobě neprohráli a v posledním vzájemném duelu ji začátkem května rozdrtili 5:1. Přímý přenos finále MOL Cupu sledujte od 16:30 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Utkání Slavia Praha - Plzeň
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Vítězství v domácím poháru znamená účast v kvalifikaci Evropské ligy. Pokud se bude radovat Slavia, která coby šampion půjde do kvalifikace Ligy mistrů, EL čeká na třetí tým z nejvyšší soutěže a účast v kvalifikaci nově vzniklé Evropské konferenční ligy vynese vedle čtvrtého i páté místo. Plzeňští na rozdíl od Pražanů ještě nemají účast v pohárech jistou, v lize jim totiž dvě kola před koncem patří pátá příčka.

Oba finalisté mají rozdílnou formu. Zatímco Západočeši v posledních čtyřech soutěžních zápasech nezvítězili a obě utkání po příchodu nového kouče Michala Bílka, nástupce odvolaného Adriana Guly, prohráli, Slavia v této sezoně na domácí scéně dosud nepoznala přemožitele. V lize drží rekordní sérii 44 duelů bez porážky a z posledních 32 soutěžních střetnutí prohráli jen domácí odvetu čtvrtfinále Evropské ligy s Arsenalem (0:4).

Je nám líto, video expirovalo.
Slavia a Plzeň se chystají na finále MOL Cupu

V semifinále poháru zvítězila na Spartě hladce 3:0 a už jen jeden krok jí chybí k zisku doublu, jejž v samostatné historii poprvé vybojovala předloni. Červenobílí si od rozdělení federace dosud zahráli finále poháru pětkrát a pokaždé v něm uspěli. S Plzní navíc už přes dva roky neprohráli.

"Finále určitě nebude snadnější než semifinále na Spartě. Plzeň bude hrát doma, určitě se na nás skvěle připraví. My si ale jdeme za svým cílem, kterým je double. Na zápas se moc těšíme," uvedl Jaroslav Köstl, asistent slávistického trenéra Jindřicha Trpišovského.

Plzeň si zahraje finále poháru v samostatné historii potřetí. V roce 2010 zvítězila, naopak v sezoně 2013/14 na penalty prohrála s jiným pražským týmem, Spartou. Viktoria doufá v lepší výkon než při víkendové ligové porážce 0:3 s Pardubicemi v Ďolíčku.

"Dá se říct, že hrajeme o všechno, abychom aspoň zachránili sezonu. Musí to být vidět. Musíme do toho dát maximum a hrát úplně jinak než proti Pardubicím," uvedl plzeňský obránce Luláš Hejda.

"Budeme se bít za to, aby pohár zůstal tady. Čeká nás suverén ligy, který na domácí scéně neprohrál už přes rok. Nicméně vždy se začíná od stavu 0:0. Je potřeba do toho jít s tím, že se budeme více bít a bude tam touha udělat něco s výsledkem. Nesmíme hrát tak odevzdaně jako s Pardubicemi," doplnil Bílek, jenž stejně jako jeho asistent Pavel Horváth získal coby hráč český či československý pohár šestkrát, a navíc ho jednou ovládl i jako trenér Sparty.

Plzeň má před finále řadu zraněných. Mezi nimi je i nejlepší týmový střelec Jean-David Beauguel, zkušený bek David Limberský či záložník Jan Kopic. Otazník visí nad kapitánem Jakubem Brabcem. Další stoper Filip Kaša nenastoupí kvůli červené kartě z utkání s Pardubicemi. Slavii budou chybět David Hovorka s Lukášem Provodem a nejistý je start Stanislava Tecla.

Finále se hraje na stadionu týmu, který byl ke dni semifinále hůře postavený v tabulce koeficientů poháru za léta 2016 až 2020.

Předpokládané sestavy:

Plzeň: Staněk - Havel, Brabec (Hybš), Hejda, Falta - Bucha, Kalvach, Čermák - Ba Loua, Ondrášek, Šulc.

Slavia Praha: Kolář - Bah, Kúdela, Zima, Bořil - Holeš - Sima, Ševčík, Stanciu, Olayinka - Kuchta.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články