Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Češi ze Švédska vezou remízu 1:1, Ibrahimovič se neprosadil

Stockholm - Ani ve Švédsku česká reprezentace pod Pavlem Vrbou neuhrála nulu, když v Solně remizovala 1:1. Výrazně obměněná jedenáctka s devíti změnami sice inkasovala jako první, když se prosadil Berg, ještě do konce poločasu ale vyrovnal Vydra po výrazné teči Olssona. Zlatan Ibrahimovič odehrál celý zápas, v nepříliš pohledném utkání se ale gólově neprosadil.

Švéd Zlatan Ibrahimovic se snaží prosadit přes českého obránce Thea Gebre Sellassieho
zdroj: ČTK/AP/ autor: Janerik Henriksson/TT

Vrba udělal oproti duelu se Skotskem devět změn v sestavě. Opět od začátku hráli jen Darida a Sivok, který měl při absenci zraněných opor Rosického, brankáře Čecha či Plašila kapitánskou pásku. Poprvé v zahajovací sestavě reprezentačního A-týmu nastoupil sparťan Mareček. Ve švédské sestavě nechyběla největší hvězda Ibrahimovič.

Kanonýr Paris St. Germain poprvé zahrozil v šesté minutě, kdy ho chybou při rozehrávce poslal do úniku Sivok a hosty zachránil od gólu brankář Vaclík. Ve čtrnácté minutě už Seveřané vedli. Olsson z levé strany nacentroval přes Skaláka před bránu, kde Berg přetlačil Suchého a nechytatelně poslal míč k tyči. Češi inkasovali i v devatenáctém utkání pod Vrbou.

Za dvě minuty mohlo být pod zataženou střechou nepříliš zaplněné Friends Areny srovnáno. Po kombinační akci přihrál Darida volnému Gebre Selassiemu, jehož povedenou střelu vytáhl Isaksson na roh. Ve 22. minutě Čechy podruhé zachránil Vaclík. Po další Olssonově akci zakončoval kousek za malým vápnem Forsberg, jehož střelu hostující brankář výborně vykopl.

Za čtyři minuty Vrbův tým srovnal. Na centr z přímého kopu ze středu pole si naběhl stoper Sivok, z brankové čáry nacentroval do vápna a tam Vydra hlavičkou s přispěním obránce překonal Isakssona. Český útočník si připsal pátou trefu za národní celek, předchozí dvě zaznamenal předloni proti jiným severským týmům Finsku a Norsku.

Hosté se po pasivní úvodní čtvrthodině a inkasovaném gólu v dalším průběhu první půle zlepšili a v jejím závěru působili nebezpečněji. Před Vydrou zakročil Isaksson a Darida v těžké pozici minul. Vaclík, který dnes, stejně jako Suchý slavil narozeniny, potřetí podržel reprezentaci v 53. minutě, když vykopl střelu střídajícího volného Hiljemarka, jemuž nahrál Ibrahimovič.

V poslední půlhodině si odbyl debut za národní A-tým stoper Brabec a po prostřídání obou sestav ubylo šancí. Švédové byli mírně aktivnější, ale s výjimkou Milosevicovy hlavičky už vážněji nezahrozili. Ibrahimovičův gól v 90. minutě kvůli ruce neplatil.

Dnešní zápas byl poslední prověrkou před květnovou nominací na soustředění v Rakousku před evropským šampionátem. Na kempu reprezentanti sehrají dva duely a poté by je měla ještě čekat domácí generálka na Euro. 

Švédsko - ČR 1:1 (1:1)

Branky: 14. Berg - 26. Vydra. Rozhodčí: Nijhuis - Van de Ven, Schaap (všichni Niz.). Bez karet. Diváci: 18 745.

Švédsko: Isaksson - Salomonsson (81. Lustig), Granqvist, Lindelöf (65. Milosevic), Olsson - Durmaz (46. Larsson), Lewicki (63. Wernbloom), Källström (46. Hiljemark), Forsberg - Ibrahimovic, Berg (46. Guidetti). Trenér: Hamrén.
ČR: Vaclík - Gebre Selassie, Sivok (60. Brabec), Suchý, Pudil - Darida (59. Frýdek), Mareček (72. Rada) - Skalák (60. Šural), Kolář (86. Dočkal), Krejčí - Vydra (72. Necid). Trenér: Vrba. 

Pavel Vrba (trenér ČR): "Máme bod ze hřiště soupeře, který bude hrát na mistrovství Evropy, takže z pohledu výsledku to bylo dobré. První poločas jsme dvakrát odevzdali míč a pustili Švédsko do gólové šance. Druhá půle byla zajímavější a jsem rád, že jsme vyrovnali po velice dobré akci. Oproti zápasu se Skotskem jsme chtěli být agresivnější v útočné fázi a to se povedlo, samozřejmě i díky tomu, že soupeř hrál víc dopředu. Oba přípravné zápasy nám ukázaly hrozně moc, třeba dnes musím vyzdvihnout výkon Vaclíka, Pudila nebo Vydry. Darida odehrál slušný zápas, Theo také. Stopeři se bohužel v rozehrávce nechovali úplně suverénně, ale Brabec až na první nahrávku také odehrál zápas velice slušně. Hráči ukázali, že se o nominaci porvou." 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články