Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Češi se dozvědí soupeře v kvalifikaci o Euro 2024. Kdo z favoritů může přijet do Prahy?

V neděli po poledni se čeští fotbalisté dozvědí jména soupeřů, s nimiž si zahrají v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy v roce 2024 v Německu. Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého figurují před losem ve Frankfurtu nad Mohanem ve druhém výkonnostním koši a mají jistotu, že se vyhnou úřadujícím světovým šampionům z Francie či Anglii. Los rozdělí země do sedmi pětičlenných a tří šestičlenných kvalifikačních skupin. Přímý přenos sledujte od 12:00 exkluzivně na ČT sport Plus.

UEFA na základě výsledků ve třetím ročníku Ligy národů umístila 53 účastníků kvalifikace do pěti losovacích košů po 10 mužstvech a jednoho po třech týmech. Český celek na konci září sestoupil z elitní divize soutěže a o kousek mu unikl nejlepší první koš. Ve druhém koši jsou vedle Šilhavého svěřenců a gigantů Francie s Anglií také Rakousko, Wales, Izrael, Bosna a Hercegovina, Srbsko, Skotsko a Finsko. Tyto soupeře reprezentanti dostat nemohou.

Top 10 Ligy národů bez Německa, které jako pořadatel Eura kvalifikaci nehraje, je v prvním koši. Čtyři vítězové skupin A jsou odděleni, neboť je na jaře čeká Final Four. V kvalifikaci budou hrát v pětičlenných skupinách.

Mezi elitou jsou úřadující mistři Evropy Italové, všichni tři soupeři českého týmu ze skupiny Ligy národů Španělé, Portugalci a Švýcaři, další velmoc Belgie, ale také papírově přijatelnější týmy Maďarsko a Polsko.

"Přeji si takovou skupinu, kterou zvládneme a ze které postoupíme na závěrečný turnaj. Postup bude naším jednoznačným cílem, ať už bude složení naší skupiny jakékoli," uvedl Šilhavý.

"Nejsilnější soupeři samozřejmě čekají v prvním koši. Kdybych se musel rozhodnout, koho bych si z tohoto koše přál, aniž bych mužstva jakkoli podceňoval, tak možná Maďarsko, Švýcarsko nebo Polsko," přemítal Šilhavý, který má smlouvu do konce nadcházejícího kvalifikačního cyklu.

Z třetího koše mohou jeho svěřenci dostat Norsko s hvězdným útočníkem Erlingem Haalandem, nepříjemné by bylo i Švédsko, které Čechy v březnu vyřadilo v semifinále play-off o postup na mistrovství světa. Ze čtvrtého koše jsou papírově nejtěžšími soupeři Turecko a mistři Evropy z roku 2004 Řekové. Až v pátém koši figuruje Slovensko či Severní Irsko.

"Podcenit nesmíte vůbec nikoho. Pokud mám říct, komu bych se raději vyhnul, tak z třetího koše by to možná byly Norsko nebo Švédsko, se kterým jsme vypadli v nedávné baráži o postup na mistrovství světa," uvedl Šilhavý.

Kvalifikace se nezúčastní Rusko, které je ze soutěží UEFA vyřazeno kvůli invazi na Ukrajinu. Na evropský šampionát postoupí dva nejlepší týmy z každé skupiny, Německo má jako pořadatel účast jistou.

O zbylá tři místa na turnaji se podle pořadí v Lize národů utká 12 zemí, které neuspějí v klasické kvalifikaci. O jedno místo si vyřazovacím systémem zahraje čtveřice týmů ze skupin A, B a C. Českému celku patří v pořadí Ligy národů 14. příčka, k jistotě minimálně play-off tak potřebuje, aby z dvanáctky zemí před ním (bez Německa) neprošla z klasické kvalifikace na Euro nejvýše trojice.

Los kvalifikace se ve Frankfurtu uskuteční v neděli ve 12:00. Česko bude zastupovat pětičlenná delegace v čele s předsedou asociace Petrem Fouskem a Šilhavým. Kvalifikační skupiny začnou v březnu a vyvrcholí v listopadu příštího roku. Play-off se bude hrát v březnu 2024. Závěrečný turnaj odstartuje v Německu 14. června 2024. Český tým v samostatné historii na Euru ještě nikdy nechyběl, loni na kontinentálním šampionátu došel do čtvrtfinále.

Rozdělení do košů:

Koš Ligy národů: Nizozemsko, Chorvatsko, Španělsko, Itálie.

1. koš: Dánsko, Portugalsko, Belgie, Maďarsko, Švýcarsko, Polsko.

2. koš: Francie, Rakousko, Česko, Anglie, Wales, Izrael, Bosna a Hercegovina, Srbsko, Skotsko, Finsko.

3. koš: Ukrajina, Island, Norsko, Slovinsko, Irsko, Albánie, Černá Hora, Rumunsko, Švédsko, Arménie.

4. koš: Gruzie, Řecko, Turecko, Kazachstán, Lucembursko, Ázerbájdžán, Kosovo, Bulharsko, Faerské ostrovy, Severní Makedonie.

5. koš: Slovensko, Severní Irsko, Kypr, Bělorusko, Litva, Gibraltar, Estonsko, Lotyšsko, Moldavsko, Malta.

6. koš: Andorra, San Marino, Lichtenštejnsko.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články