Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Čech vychytal Ballacka, slavil ale nakonec německý špílmachr

Leverkusen (Německo) – Fotbalista Leverkusenu Michael Ballack zažil ve středu jubilejní 100. zápas v evropských pohárech a zřejmě na něj jen tak nezapomene. Se spoluhráči dokázal v Lize mistrů porazit svůj bývalý klub Chelsea 2:1 a už kolo před koncem základní skupiny mohl slavit postup do osmifinále. Sám si přitom za stavu 0:1 dvakrát vylámal zuby na českém brankáři Petru Čechovi, ale ani v tu chvíli prý nepřestával věřit, že jeho tým nepříznivé skóre otočí.

Leverkusen - Chelsea
zdroj: ČTK/AP

Pětatřicetiletý Ballack v posledních letech zápasil s nejrůznějšími zdravotními problémy, v létě vypadl z německé reprezentace a leckdo ho už posílal do fotbalového důchodu. Zkušený záložník však ukázal, že na odpis ještě není. Po souboji s "Blues" byl vyhlášen nejlepším hráčem utkání a užíval si postupovou radost. "Určitě to nebyl zápas jako každý jiný, i když to nebylo poprvé, co jsme hráli proti Chelsea. Ale byl to můj stý zápas v pohárech a jsem šťastný, že jsem ho vyhrál. Je skvělé, že to vyšlo zrovna na Chelsea, ale stále věřím, že i oni postoupí," uvedl po utkání domácí záložník.

Duel Ballacka s bývalým klubem okořenily jeho souboje s brankářem Čechem. Oba si nedávno zlomili nos a nastoupili proti sobě s ochrannou maskou na obličeji. Utkali se hned třikrát - poprvé českému gólmanovi pomohlo v prvním poločase břevno, po změně stran pak vytáhl dva výborné zákroky. Ani to ale Chelsea nebylo nic platné. "Měl jsem trochu smůlu, Petr předvedl dva skvělé zákroky. Ale myslím, že jsme stále věřili, a to bylo důležité. Obvykle když s Chelsea prohráváte 0:1, je strašně těžké vyhrát, ale my to dokázali. Jsem nadšeni, že jsme postoupili," pochvaloval si Ballack.

V Chelsea to skřípe

"Blues" po třech prohrách ze čtyř posledních zápasů Premier League poprvé klopýtli i v Lize mistrů a musejí se strachovat o postup. V posledním kole se v přímém souboji poperou o jarní osmifinále s Valencií, a pokud prohrají, nebo budou remizovat jiným výsledkem než 0:0, se soutěží se nečekaně rozloučí už v základní fázi.

Je nám líto, video expirovalo.
Leverkusen - Chelsea

"Dostali jsme se do téhle situace sami pouze vlastní vinou a nikdo jiný nám nepomůže. Je na nás, jak si s tím poradíme. V těžké chvíli se ukáže pravá síla týmu," prohlásil na svém webu Čech. Příčiny porážky příliš rozebírat nechtěl. "Pořád se opakuje to samé. Řeči nemají cenu, důležitější budou činy," uvedl.

Angažmá nového kouče Chelsea Andrého Villase-Boase se zatím vůbec nevyvíjí tak, jak by si mladý Portugalec přál. "Blues" osudově chybují v obraně a trenér se dostává pod stále větší tlak. Začíná se dokonce spekulovat o jeho odchodu. "Za stavu 1:0 jsme si mysleli, že máme zápas ve svých rukou. Jenže v této soutěži platíte za každou chybu. Musíme se zlepšit, o tom není pochyb. Pokud chceme udělat krok do další fáze, musíme být lepší," uvedl Villas-Boas.

Čech se trenéra Villase-Boase zastává

Chelsea za poslední měsíc vyhrála jen dva ze sedmi zápasů, podle Čecha je však třeba házet vinu na hráče, a ne na trenéra. "Trenér není na hřišti. Tam jsme my hráči a my jsme ti, kdo dělá chyby," prohlásil český gólman. "Z lavičky nic neudělá s individuálními chybami hráčů. My jsme ti, komu se má nadávat," uvedl. "Nemůžeme se divit, že prohrajeme, když nejsme schopní utkání rozhodnout. Stále opakujeme ty stejné chyby. Nedávno jsme se o tom bavili, jenže nám pořád chybí koncentrace a nejsme schopní odklidit míč do bezpečí," míní Čech. "Musíme být v obraně mnohem důraznější a musíme se postarat o to, aby se podobné výpadky už neděly," dodal.

Česká brankářská jednička rovněž musela čelit kritice za to, že Friedrichova hlavička po rohovém kopu skončila v síti. "Bohužel to trefil příliš dobře. Snažil jsem se na míč dosáhnout, ale nemohl jsem," popsal rozhodující situaci Čech.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články