Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Čech mi ukázal, co je to být pravý gentleman, říká fotbalista Mason po zranění hlavy

Když uviděl záběry fotbalisty Hullu Ryana Masona, který v zápase s Chelsea utrpěl frakturu lebky, okamžitě mu nabídl pomoc. Petr Čech přitom věděl, čím si Mason prochází – sám měl před jedenácti lety podobné zkušenosti, a tak chtěl, aby byl pro kolegu z Premier League návrat na hřiště a především do normálního života co nejjednodušší. Mason mu nyní veřejně poděkoval za podporu v rozhovoru pro britské rádio Talksport.

Zraněný Ryan Mason z Hullu
zdroj: Reuters autor: Eddie Keogh

Premier League, stadion Stamford Bridge, leden 2017. Chelsea hraje rutinní zápas s Hullem a hosté se chystají ubránit rohový kop. Záložník Hullu Ryan Mason chce centrovaný míč odvrátit před nabíhajícím Garym Cahillem. Místo toho ale dostane od stopera Chelsea v souboji o balon obrovskou ránu do hlavy a leží na zemi s poraněnou lebeční kostí.

Od té doby se Mason zpět na hřiště do soutěžního zápasu ještě nedostal. Hlavní ale je, že bude moci znovu hrát. A jak sám říká, v rychlém návratu na trávník mu pomohla i podpora Petra Čecha.

"Nemůžu o něm jako o člověku říct dostatek superlativů," zadržoval Mason slzy v rozhovoru pro Talksport. "Hned potom, co se to stalo, zkontaktoval mou rodinou a mou snoubenku. Ujistil nás, že to, čím si procházíme, tedy že jsem nemohl mluvit a měl jsem problémy se světlem, je celkem normální a očekávatelné."

Český brankář si přitom, jak známo, podobnou hrůznou zkušeností prošel sám. Před jedenácti lety jej kolenem trefil do hlavy bývalý irský reprezentant a tehdejší levý křídelník Readingu Stephen Hunt.

Tomu přitom Čech dodnes zákrok jen těžko odpouští. "Je pravda, že s Huntem nikdy kamarád nebudu," prohlásil brankář před pěti lety před přípravným zápasem s Irskem, kde se právě s Huntem opět potkali na hřišti. "Vím jistě, že tehdejší zákrok ho nezměnil. Zůstal stejně agresivní jako dřív," doplnil Čech.

I kvůli svým obavám o zdraví tedy Čech věděl, čím si Mason prochází, a co potřebuje slyšet. "Hned jak jsem nabral trochu sil, chtěl jsem ho moc vidět, protože mi řekl: 'Hned jak budeš moct, rád bych se za tebou zastavil a promluvil si s tebou.' A asi po osmi nebo devíti týdnech k nám přišel," vypráví Mason.

"Trochu jsem se toho nejdřív bál, protože jsem s nikým moc nemluvil déle než deset minut. Ale on jen vešel, sedl si na moji pohovku a doslova řekl jenom: 'Prostě si sedni, nic nemusíš říkat, jenom poslouchej.' A mluvil asi hodinu a půl. Neříkal jsem nic, mluvil jenom on a musím říct, že to bylo úžasné, protože když odešel, moje snoubenka jenom řekla: 'Wow,'" popisuje první setkání s Čechem Mason.

A nezůstalo u jednoho setkání. "Prostě nás jen ujistil, že všechno, čím jsme si procházeli a čeho jsme se trochu báli, bylo součástí ozdravného procesu," líčí Čechova slova Mason. "Od té doby jsme pořád v kontaktu. Zase se za námi zastavil, často jsme spolu mluvili po telefonu, takže byl fantastický," nešetří bývalý fotbalista Tottenhamu superlativy.

"Nabídl jsem mu podporu, protože sám dobře vím, čím si teď prochází. Jsem rád, že mu mohu pomoci. To, že se s ním podělím o své zkušenosti, byla první věc, která mě napadla," řekl Čech v únoru pro klubovou televizi Arsenalu. "Jsem pochopitelně rád, že je zpátky doma a začal s rekonvalescencí. Doufám, že bude brzy v pořádku," přidal pětatřicetiletý gólman.

Pomoc od Čecha Masona inspirovala k tomu, aby sám pomohl ostatním sportovcům. "Myslím, že Petr nastavil standard toho, co znamená být opravdový gentleman a člověk," vysekl brankáři Arsenalu poklonu Mason.

"Jsem si jistý, že jestli si někdo bude procházet něčím podobným, budeme se snažit stát při něm a podporovat jej. Protože jsem z toho sám dostal velkou sílu a mělo to na mě pozitivní vliv. Doufám, že si nikdo ve sportu nebude muset projít podobným zraněním, ale jestli ano, budu tam pro něj stejně jako tam byl Petr pro mě," uzavírá šestadvacetiletý záložník.

Zdroj
ČT sport, idnes.cz, Talksport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články