Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Čech je třetím nejlepším brankářem uplynulého roku

Wiesbaden - Petr Čech byl v anketě Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků (IFFHS) zvolen třetím nejlepším brankářem roku 2010. Před gólmanem Chelsea skončil druhý Julio César z Interu Milán, jednoznačně zvítězil Iker Casillas z Realu Madrid, který pomohl Španělsku k titulu mistrů světa. Čech v uplynulém roce dovedl Chelsea k triumfu v anglické lize i Anglickém poháru. V Premier League udržel 17 čistých kont. IFFHS ho za to ocenila třetím místem, což je jeho nejlepší umístění od roku 2007, kdy byl druhý. Celkem se na pomyslné stupně vítězů v anketě dostal už pětkrát, v roce 2005 vyhrál.

Tentokrát se však musel znovu sklonit před devětadvacetiletým Casillasem, který získal prestižní ocenění potřetí za sebou. Výrazně mu pomohl především triumf Španělska na mistrovství světa, kde zářil zejména ve vyřazovací části a měl velký podíl na triumfu.

Reakce Petra Čecha

"Ocenění v mezinárodní anketě mě určitě těší. Přede mnou už skončili jen brankáři, kteří vyhráli dvě nejdůležitější soutěže roku - mistrovství světa a Ligu mistrů. Jsem rád, že jsem mezi touto společností dlouhodobě a držím si výkonnost, díky které mě oceňují i v těchto anketách."

Čtyřnásobný vítěz ankety Ital Gianluigi Buffon tentokrát skončil až devátý. Vinu na tom měl především fakt, že většinu roku vynechal kvůli zdravotním potížím.

Poprvé se mezi oceněné brankáře dostali dva Afričané. Nigerijec Vincent Enyeama z Hapoelu Tel Aviv byl jedenáctý a Ghaňan Richard Kingston z Blackpoolu dvanáctý.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články