Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Capello zpochybnil význam žebříčku FIFA

Londýn - Trenér fotbalistů Anglie Fabio Capello zpochybnil význam žebříčku reprezentačních výběrů, který sestavuje mezinárodní federace FIFA. Jeho svěřenci se v pořadí z tohoto měsíce dostali na čtvrté místo před Uruguay, která v červenci vyhrála mistrovství Jižní Ameriky a loni byla v semifinále světového šampionátu, a Brazílii. "Mám radost, ale je to jenom tabulka. Lepší je vyhrávat zápasy," uvedl Capello, pod jehož vedením Anglie zvítězila pouze v pěti z uplynulých devíti utkání.

FIFA
zdroj: ISIFA/EPA

Angličané v srpnu přišli o přípravný duel s Nizozemskem, které navzdory nesehranému zápasu nyní vystřídalo v čele žebříčku po 13 měsících mistry světa a Evropy Španěly. "Nizozemci jsou první, ale nikdy nevyhráli mistrovství světa. Třikrát byli ve finále a vždy prohráli. Mistrovství Evropy vyhráli jen jednou," vysvětloval své pochybnosti o žebříčku slavný italský kouč.

"Nejlepší tým je ten, který hraje nejlepší fotbal. Nizozemsko je sice první v žebříčku, ale moc titulů nemá," prohlásil Capello. Angličtí fotbalisté ovládli světový šampionát v roce 1966, evropský titul nikdy nezískali.

Do žebříčku FIFA se započítávají zápasy za poslední čtyři roky, přičemž novější utkání mají vyšší koeficient. V tom se dále odráží význam zápasu i kvalita soupeře, naopak nezáleží na skóre ani na tom, zda mužstvo hraje doma, nebo venku. Podle žebříčku federace nasazuje týmy při losování kvalifikačních skupin.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články