Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Bundesliga znovu nezačne dřív než v květnu, hráči se vzdávají části platů

Fotbalisté Bayernu Mnichov se v rámci boje proti koronaviru vzdají pětiny svých platů. Na podobném postupu se shodli i hráči Dortmundu. Toto solidární gesto už nedávno udělaly i další kluby Mönchengladbach, Brémy a Schalke, Leverkusen o redukci platů zatím jedná. Bundesliga by měla být nově přerušená minimálně do konce dubna. Prodloužení musí odsouhlasit kluby, mělo by se ale jednat pouze o formalitu.

Utkání Dortmund - Bayern
zdroj: Reuters autor: Leon Kügeler

Dvě nejvyšší soutěže v Německu byly minulý týden přerušeny do začátku dubna, ale už tehdy jejich šéf Christian Seifert mluvil o tom, že vynucená přestávka se velmi pravděpodobně prodlouží.

Důvodem je rychle se šířící virus, který si v Německu dosud vyžádal přes 31 tisíc nakažených a více než stovka lidí onemocnění COVID-19 podlehla.

Kvůli novému typu koronaviru byla přerušena nebo zrušena většina evropských fotbalových soutěží včetně pohárů nebo české ligy.

Nákaza si mimo jiné také vynutila přeložení mistrovství Evropy na příští rok, kam dnes byla ze stejných důvodů přesunuta i letní olympiáda v Tokiu.

Hráči Bayernu a Dortmundu se vzdali části platů

Podle německé agentury DPA je dvacetiprocentní snížení platů výsledkem diskusí mezi vedoucími přestaviteli Bayernu a lídry týmu.

Německý mistr tak chce finančně pomoci dalším zaměstnancům klubu, které zasáhla úsporná opatření během pandemie koronaviru. O pětinu menší výplaty budou mít všichni hráči i členové správní a dozorčí rady.

Dortmund dohodu s hráči potvrdil bez uvedení detailů, ale podle médií se hráči vzdali všech bonusů, a pokud se sezona dohraje bez diváků, přijdou o deset procent ze základních platů. Kdyby byl ročník nakonec zrušen úplně, přišli by o dvacet procent.

"Je to gesto, které pomůže 850 zaměstnancům," uvedl šéf klubu Hans-Joachim Watzke, který stejně jako další členové vedení i realizačního týmu rovněž souhlasil se snížením platu. Dortmund by díky tomu měl údajně ušetřit dvojcifernou částku v milionech eur.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články