Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Brankář Čech: Mladí hráči si musí na reprezentaci zvykat

Macumoto (Japonsko) - Přestože červnový termín pro reprezentační zápasy považuje brankář Petr Čech za nešťastný, možnost hrát na podobných turnajích, jako je Kirin Cup, přece jen vítá. Představují totiž podle něj ideální šanci pro mladé hráče získávat zkušenosti s nezvyklými styly i s tím, jak funguje český národní tým. V něm se v poslední době hráči kolem Čecha střídají, že to v nadsázce ani nestačí sám sledovat.

Čech vystupuje na turnaji v Japonsku při neúčasti Tomáše Rosického jako kapitán mužstva a jeho 81 odehraných zápasů je skoro tolik, co nasbírali ostatní hráči dohromady. Obměna národního týmu pod trenérem Michalem Bílkem ale vrcholí, a tak to zkušeného gólmana ani nepřekvapuje.

"Důležitý není počet startů, ale aby těm mladým klukům zdejší zápasy něco daly," podotkl Čech. "A vzhledem k soupeřům si myslím, že to tak bude, a to i díky tomu, jak v zákulisí týmu všechno funguje, ale třeba i vzhledem ke stylu neznámých soupeřů, s kterými nemají možnost se obvykle potkat," řekl brankář, který nedlouho před odletem do Japonska oslavil 29. narozeniny.

Sám by mohl spoluhráčům rozdávat zkušenosti na počkání, ale především si přeje, aby tým s každým dalším společným utkáním získával jistotu. "Třeba u defenzivy to je podstatné. Hráči si na sebe musí zvyknout, musí předvídat své reakce. Pokud jsou překvapeni z toho, co udělá spoluhráč, vyvolá to sérii chyb," domnívá se Čech, že každé utkání může mladým hráčům hodně dát. Stejně tak pobyt v neznámé zemi a záležitosti spojené s organizací.

Poslední setkání s Japonskem dopadlo špatně

Zkušenosti má i s japonským fotbalem, který Čechy prověří v úterý v druhém utkání Kirin Cupu. "Poprvé jsem proti Japoncům hrál před deseti lety na mistrovství světa dvacítek a prohráli jsme 0:3. Výsledek sice nic neřešil, ale nebyla to příjemná zkušenost. A prohráli jsme i domácí přípravný zápas před Eurem 2004. To bylo všechno špatně, nic nám nevyšlo," povzdychl si při vzpomínce na dosavadní setkání s japonským fotbalem.

Peruánský fotbal, se kterým bude mít český tým co do činění v sobotu, naproti tomu nezná vůbec. "Znám jen Farfána a jednoho obránce, co hrával v Nice. Ale co jsem viděl jejich první utkání s Japonci, bude to pořádně těžké. Hrají ve velkém tempu, budeme mít co dělat," odhadl před zápasem, v němž bude hájit českou branku.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články