Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Brabec finalizuje kauzu Žižkov. Pro Baník je hlavní stabilizace, přiznal

Ostrava – Předchozí majitel Petr Šafarčík hlásal, že mu Baník předává v dobré kondici. Nový vlastník Václav Brabec však zjistil, že ostravský celek má milionové dluhy. I proto přiznává, že hlavním jarním úkolem je spíše celková konsolidace klubu než záchrana v nejvyšší soutěži. Prvním pozitivním náznakem je, že by se do startu soutěže měl definitivně vyřešit letitý právní spor s Viktorií Žižkov.

Je nám líto, video expirovalo.
Brabec: Baníku zůstalo jen jméno a fanoušci

"Prvořadý úkol je celý klub stabilizovat, vybudovat infrastrukuru a vrátit áčko do ligy, pakliže spadne. A pak se rvát znovu o to, aby Baník zase patřil mezi českou fotbalovou elitu," řekl Brabec.

Obchodní transakci s Šafarčíkem s ohledem na citlivost informací nechtěl příliš komentovat, ale v ideální kondici, jak bývalý majitel dlouhodobě hlásal, Baník zřejmě neshledal. "Současný dluh Baníku mám z 95 procent pod kontrolou. Pohybuje se v řádech desítek milionů korun," upřesnil Brabec.

Kromě vyčíslených dluhů nový majitel klubu zdědil i spletité právní spory s Viktorií Žižkov za přestup Josefa Hušbauera, kauzu Václava Svěrkoše a čerstvě i spor s Hlučínem, který si nárokuje podíl z přestupu Jiřího Pavlenky.

Kvůli pět let staré tahanici s Žižkovem má klub navíc stále zablokované přestupy a nemohl tak zaregistrovat žádnou posilu. "Můj právník je od rána v Praze a podle posledních zpráv je podepsána smlouva o narovnání. Táhlo se to tak dlouho, abych to jednou provždy sprovodil ze světa a po čase nevyskočily zase nějaké další úroky. Na 99 procent jsem přesvědčen, že ta kauza je dneškem uzavřena. Peníze odešly, Žižkov je dostal," řekl Brabec. Podle zákulisních informací jej vyšlo narovnání vztahu s Viktorií na devět milionů korun.

Brabce však další maraton jednání čeká. Palčivým problémem Baníku je i tréninkové centrum nebo stadion Bazaly, kde už je klub pouze v nájmu. "Baník dnes nemá vůbec žádný majetek, který by stál za zmínku. Nemá tréninkové centrum, důvěra ze strany města klesla na velmi nízkou úroveň. Výsledkem všech těchto problémů je, že po padesáti letech spadne velmi pravděpobně do druhé ligy. Budoucnost však vidím v našich mladých hráčích," řekl Brabec, který plánuje zachovat rozpočet klubu někde na úrovni 80 milionů korun. "Alfa a omega ostravského fotbalu je ale tréninkové centrum. Bez něj Baník nemá budoucnost, o tom se začínáme bavit s radnicí."

Ostrava je po podzimu beznadějně poslední se čtyřmi body a kandiduje na nejslabší tým samostatné české ligy. Negativní rekord zatím drží Lázně Bohdaneč s jedenácti body. "Hráči mají vypsány prémie za záchranu, ale jsme realisté a budeme se snažit tým připravit co nejlépe už na působení ve druhé lize. Pan Petržela dostal jasný úkol a má to tak i ve smlouvě - vrátit Baník do první ligy," řekl Brabec.

Vlastimil Petržela, který v zimě převzal mužstvo odsouzené k sestupu po Radomíru Korytářovi, bere první půlrok pro mladý a nezkušený celek jako stabilizační. "Na zázraky nevěřím, není to možné zachránit se. Z tohoto kádru by měla vznikout osa týmu, který by za rok měl postoupit zpátky do ligy. Ale potřebujeme to doplnit ještě o tři zkušené hráče, hlavně na postu stopera," zmínil Petržela.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články