Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Boj o účast v LM zahájí i čtyři týmy s českými hráči

Praha - V úterý a ve středu odstartuje poslední předkolo Ligy mistrů, které určí jména zbývajících účastníků ve skupinách nové sezony elitní soutěže. Spartak Moskva s Markem Suchým vyzve Fenerbahce, Anderlecht s Lukášem Marečkem narazí na AEL Limassol, Basilej s Radoslavem Kováčem přivítá přemožitele Liberce Kluž a Lille, do jehož kádru stále patří David Rozehnal, zavítá do Kodaně.

Spartaku Moskva se pod novým španělským trenérem Unaiem Emerym povedl vstup do ruské ligy. Až na debakl 0:5 od mistrovského Zenitu Petrohrad vyhrál ostatní čtyři zápasy a drží se na druhém místě tabulky. Bývalý kouč Valencie byl rád, že jeho svěřenci sobotní výhrou 2:1 nad Kazaní částečně odčinili předchozí pětibrankovou porážku a zvedli si sebevědomí před vstupem do LM.

"Nejdůležitější je, že jsme se byli schopni vzchopit a uspět. Jsme znovu plní energie a myslíme na utkání s Fenerbahce," uvedl Emery, který ve všech pěti ligových zápasech postavil stopera Suchého do základní sestavy. Spartak, který hrál Ligu mistrů naposledy před dvěma lety, v létě získal dvě akvizice do zálohy - talentovaného Brazilce Romula z Vasco de Gama a zkušeného Švéda Kima Källströma z Lyonu.

Istanbulské Fenerbahce má zvýšenou motivaci, protože loni nemohlo hrát lukrativní soutěž kvůli účasti v úplatkářské aféře a také v předchozích dvou sezonách ve skupině chybělo. Do tureckého celku, který ve 3. předkole přešel přes rumunský FC Vaslui, přišel nizozemský vicemistr světa Dirk Kuijt z Liverpoolu, Srb Miloš Krasič z Juventusu nebo záložník Mehmet Topal, jenž v minulých dvou sezonách působil ve Valencii pod Emerym.

Basilej se s Kluží potkala naposledy v základní skupině Ligy mistrů v sezoně 2010/11. Doma zvítězila 1:0 a venku prohrála 1:2, což by jí nyní stačilo k postupu. Zatímco rumunský tým vyřadil v předchozím předkole Liberec celkem hladce po výhrách 1:0 a 2:1, Švýcarům pomohlo k postupu i štěstí. Na hřišti norského Molde sice vyhráli 1:0, ale v domácí odvetě remizovali 1:1, a to ještě přečkali v nastavení penaltu.

Suverénním způsobem prošel do play-off Anderlecht. Bruselský celek nejprve litevský Panevežys Ekranas doma deklasoval 5:0 a na jeho hřišti mu "nadělil" s Marečkem v sestavě dokonce debakl 6:0. AEL Limassol, jenž v minulé sezoně po 44 letech získal kyperský titul, zase postoupil přes Partizan Bělehrad.

V posledním předkole už se do bojů zapojí také celky z předních evropských lig. Italské Udine změří síly s portugalskou Bragou, Ambiciózní španělská Málaga s řeckým Panathinaikosem Atény a velké překvapení minulé sezony německé ligy Mönchengladbach svede souboj s ukrajinským Dynamem Kyjev.

Program úvodních zápasů 4. předkola fotbalové Ligy mistrů:

Úterý: Mistrovská část: 20:45 FC Basilej (Kováč) - CFR Kluž, Helsingborgs (Švéd.) - Celtic Glasgow. Nemistrovská část: 18:00 Spartak Moskva (Suchý) - Fenerbahce Istanbul, 20:45 Mönchengladbach - Dynamo Kyjev, FC Kodaň - Lille (Rozehnal).

Středa (začátky vždy od 20:45): Mistrovská část: BATE Borisov - Hapoel Kirjat Šmona (Izr.), AEL Limassol (Kypr) - Anderlecht Brusel (Mareček), Dinamo Záhřeb - Maribor. Nemistrovská část: Braga - Udine, Málaga - Panathinaikos Atény.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články