Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

BLOG: V Plzni se těšili na bílý balet, ale na ten tanec dlouho nezapomenou

Chyba, chyba, chyba, chyba, chyba – za pět chyb platili fotbalisté Plzně góly a byl z toho další debakl v Lize mistrů. Poté, co si přivezli pět gólů z Říma, jim slavný Real dal "bůra" i na jejich stadionu. Jak je možné, že tým, který v tuzemské lize vyhrál osm zápasů s čistým kontem, což by mělo svědčit o neprostupnosti obrany, i když proti ní nestojí zrovna Benzema, Bale a spol., takhle propadne. Vždyť i v Madridu v minulém kole Ligy mistrů inkasovali jen dvakrát.

Utkání Real Madrid - Plzeň
zdroj: REUTERS autor: Paul Hanna

"Ukázali svoji kvalitu," konstatovali hráči Viktorie po utkání, v němž doufali, že při tanci s "bílým baletem" předvedou přece jen lepší figury. Jenže i když náznaků vzpoury proti výsledku bylo celkem dost, český mistr nakonec kolaboval 0:5. Koneckonců něco podobného se mu stalo už i v lize. Tam kromě neprůstřelnosti i úsporného střílení gólů soupeřům také dokázal dostat čtyři góly od Slavie a tři od Jablonce aniž by sám odpověděl nějakou trefou do branky soupeře.

Kde je tedy zakopaný pes? Nejspíš někde v hlavách plzeňských hráčů, kteří se nedokážou včas srovnat s tím, že se zápas najednou nevyvíjí podle toho, jak si to sami naplánovali. Počáteční dobrý herní blok domácího celku ve středu ukončil Sergio Ramos, který bez povšimnutí rozhodčího loktem téměř knockoutoval Milana Havla. Ten musel být ošetřován (později i střídán), Viktoria hrála chvíli v deseti a Real se chytil. "To byl moment, který to zlomil," konstatoval bývalý stoper Erich Brabec v pozici fotbalového experta ČT.

Pak Benzema předvedl Procházkovi s Řezníkem a Havlem svou představu známého Bosákova "Hele pocem kam jdeš" – otevřel skóre a posadil Viktorii na klouzačku zpátky do reality. Její hráči totiž vzápětí vyrobili další chyby, kdy volní fotbalisté Realu pod dohledem dostatečně vzdáleného chumlu plzeňských fotbalistů přesně zakončovali své šance a skóre hrozivě narůstalo.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Viktoria Plzeň - Real Madrid

Plzeňský trenér Pavel Vrba byl zklamaný a po zápase řekl, že se jeho celek podíval pravdě do očí, vyzdvihoval individuální schopnosti hráčů vítězného celku a byl rád, že jeho tým se snažil hrát s Realem fotbal a vystřelil dvanáctkrát na branku. "Real rozhodl z individuální akce Benzemy a dvou standardek. Když dostanete dva góly během tří minut s takovým soupeřem, na psychiku je to náročné a sebevědomí jde dolů."

Jak je možné, že takhle zkušený tým, který se na zápas těší, dobře začne a věří si, najednou vypadne z role. Nepohlídaní hráči po standardních situacích radostně oslavují góly po balonech, k nimž se nikdy neměli ve vápně dostat. Jako by v hlavách Plzeňanů najednou nešlo přepnout rychle do jiného módu. Z toho útočného s vyhlídkou na úspěch se slavným sokem, na ten úspornější s přivřenými vrátky v obraně.

Vrba vzpomněl na zápas před sedmi lety v Barceloně, kde Viktoria ani jednou nevystřelila na branku a prohrála stejným výsledkem. "Teď jsme vystřelili dvanáctkrát, ale zase budeme kritizováni, že jsme dostali pět gólů," dodal. A má pravdu, protože hledání toho ideálního řešení zatím pokračuje.

Šéf českých koučů, Verner Lička, jenž vede na FAČR trenérsko-metodický úsek, má na to svůj pohled. "Plzeň dokázala v minulosti uhrát pár takových, dá se říct zázračných, výsledků s velkými týmy. To vám pak trochu podsouvá, že i s nimi se dá hrát. Ale ono to jde jen občas a každé mužstvo má své limity," řekl muž, který oblékal i reprezentační dres.

Možná je Plzeň na svých limitech, ale ještě má šanci se je snažit posunout dál a projít do vyřazovací části Evropské ligy, v níž je přece jen pro české týmy příznivější klima. K tomu je ale třeba nedělat tolik chyb v obraně.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články