Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

BLOG: Tohle už Berbr nejspíš přehnal

Že by se ucho utrhlo? Zatím to tak vypadá. Tak dlouho chodila partička kolem místopředsedy Fotbalové asociace ČR Romana Berbra se džbánem, až to holt prasklo. A právě Berbr je mezi zatčenými.

Muž s nevalnou pověstí, bývalý příslušník StB a postrach všech svých odpůrců, nejspíš narazil. Dnešní nečekaný zásah policie se týká dvaceti osob, které měly tvořit zločineckou skupinu a kvůli sázkám ovlivňovat výsledky v nižších soutěžích, zejména ve druhé lize a ČFL. Může konečně dokázat, že šedá eminence tuzemského fotbalu přece jen porušuje limity právního státu.

O tom se už nikomu ani nesnilo, protože v zatuchlém tuzemském fotbalovém prostředí spřátelených klubových funkcionářů stále ještě často platí, že ruka ruku myje – aneb já tobě, ty mně a pak všichni Berbrovi.

A kdo se místopředsedovi FAČR postavil, brzy zjistil, jak to chodí. Přijeli rozhodčí, vyloučili jednoho hráče, druhého, a když to nepomohlo, i třetího – odpískali penalty. A když ani to nezabralo, tak kdo vítr sil, sklidil bouři a zůstal v ní většinou sám. Zatímco Berbr měl dál přízeň funkcionářů, kteří obstarávají voličskou základnu. Tím se uzavřel začarovaný fotbalový kruh. Mocný muž českého fotbalu tak nejspíš získával stále konkrétnější pocit neohroženosti.

Své by o tom mohli povídat i fotbaloví rozhodčí, kteří se před časem rozhovořili pro deník Sport o praktikách, které Berbr používal. Nahlas své názory na něho ventiloval také Ladislav Vízek a i on zjistil, jak rád se Berbr soudí.

"Se všemi těmi rozhodčími už soud prohrál a teď se chystá na mě, ale stání jsme ještě neměli žádné," vysvětluje bývalý fotbalový reprezentant k vleklému sporu. A o spojení Rogoz (šéf druholigového Vyšehradu, který měl být také policií zadržen) a Berbr se podle Vízka mezi fotbalisty často hovoří a nic pěkného v tom není.

"Rogoz by mohl být prezidentem českého fotbalu, ví o něm všechno, jenže bohužel zrovna nejede po té správné koleji," konstatoval Vízek s tím, že tahle razie by mohla začít očistnou kůru tuzemského fotbalu. "Dalo se to čekat a to je signál k tomu, že by se vedení fotbalu mohlo vyměnit za nějaké poctivé lidi," konstatoval fotbalový bohém.

O vině a nevině musí samozřejmě rozhodnout až soud. Páteční razie, která je údajně podložená záznamy odposlechů, je jen první krok, možná jen nakročení. I s tím má Vízek své zkušenosti. "Oni jsou chytří, Berbr se mi smál do očí, ať předložíme důkazy," vysvětluje s tím, že už tahle policejní akce je pro něho další důkaz, že nejde o důvěryhodného člověka.

Nedůvěryhodný Berbr, ať už bude uznán vinným nebo nevinným, neblaze ovlivňuje i pohled na celé tuzemské fotbalové prostředí, které poslední dobou přece jen aspoň opticky svou pověst zlepšovalo. Ale konec šedé eminence, člověka ze staré školy a nositele praktik divokého východu, by mohl vzduch ještě víc pročistit. A zvláště v období koronavirové pandemie, kdy peníze od sponzorů budou potřeba víc než kdy jindy, a kdo by je dával do nedůvěryhodného projektu.

Je jen škoda, že si fotbal nepomohl sám, protože tohle špinavé prádlo už mohlo být "doma" dávno přeprané.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články