Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EL a EKL UEFA 2023/2024

BLOG: Šilhavý překvapil, ale na fotbal se koukat nedalo. Varianta B je (zatím) neznámá

Svým způsobem to je šok. Jaroslav Šilhavý stroze oznámil, že na Euru se svým realizačním týmem už nebude, ani kdyby chtěl. Rezignuje, končí. Po pěti letech.

Jaroslav Šilhavý
zdroj: ČTK

Předně je třeba říct, že je to věc málo vídaná. V českém prostředí, kdy lidé možná mnohdy až přímo fetišisticky lpí na funkcích a trůní jak žáby na prameni do poslední chvíle, zcela určitě.

Šilhavý to udělal až přímo na konci rozhovoru pro ČT sport.

A hlavně po vítězném utkání s Moldavskem, které českou reprezentaci poslalo na mistrovství Evropy.

"Přestože teď máme radost, tak už před zápasem jsme se rozhodli, že pokračovat nebudeme. Oznámil jsem to Petru Fouskovi. Tlak už byl enormní, někdy jsem to ani nechápal. I to přispělo k našemu rozhodnutí," vyprávěl živě do éteru.

Stalo se tak měsíc poté, co po hubené výhře nad Faerskými ostrovy nebyl schopen říci, zda má chuť pokračovat. Tehdy to přepadle okomentoval pouze tím, že "má smlouvu".

Je to správné řešení. Všechno ostatní by bylo jen prodlužováním agónie. Národní tým potřebuje nový impuls, změnu.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Česko – Moldavsko

Šilhavý vedl národní tým od září 2018, s mužstvem došel na posledním Euru do čtvrtfinále. To není málo. Pak ale také pohořel v kvalifikaci mistrovství světa a úplně se nedařilo ani v Lize národů.

Jeho pozice byla v ohrožení už několikrát, nejvíce asi po prohře nedávno v Albánii, kdy ale po zasedání výkonného výboru nakonec i přes pozměněnou smlouvu zůstal.

Podle informací České televize se ovšem dnes – tedy v úterý – během zasedání výkonného výboru v Olomouci velmi vážně schylovalo k tomu, že odvolán již opravdu bude.

Teď bude samozřejmě každý chytrý a můžeme se dohadovat, zda by se tak skutečně stalo, ale to už je úplně jedno.

Pravděpodobně by k tomu přispěly i události posledních dní, kdy se trojice Brabec, Coufal, Kuchta skandálně potloukala do ranních hodin na diskotéce a pak to ani nedokázala pořádně vysvětlit.

Jaroslav Šilhavý se loučí s hráči
zdroj: ČTK

Upřímně říkám, že sledovat poslední zápasy pod vedením trenéra Šilhavého bylo bez většího přehánění čiré utrpení.

Výhru nad Moldavskem nevyjímaje. Postoupili jsme sice na Euro, ale s takovým fotbalem tam žádnou díru neuděláme. I když se na závěr chytil Tomáš Chorý, i když se Vasil Kušej promenoval po hřišti jako Terminátor...

Druhá věc je, kdo přijde po Šilhavém.

Z předsedy Fotbalové asociace ČR Petra Fouska totiž dlouhodobě nejde úplně pocit, že by měl s kolegy připravené náhradní varianty, ač se třeba může v kuloárech hovořit o Martinu Svědíkovi do zemdlení. Působí to minimálně divně.

Jaroslavu Šilhavému je ale určitě potřeba za odvedenou práci poděkovat. A za ten poslední, velký krok zcela určitě. Krok, který se tady příliš nenosí.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články