Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

BLOG: Majitel Slavie je v problémech. Končí čínská pohádka?

Něco se děje. Nikdo neví co, ale něco určitě. Vršovický Eden v případě černého scénáře, který se zdá být už rozepsaný – může brzy přestat být rájem. Ten tu vytvořily miliony čínské společnosti CEFC, která však nyní své pohledávky nesplácí. Vedení české J&T Private Investmens, jíž Číňané dluží přes jedenáct miliard korun, ve čtvrtek převzalo vládu nad CEFC Europe a odvolalo její představenstvo v čele s Jaroslavem Tvrdíkem, který jí šéfoval a řídí i vršovický klub.

Jaroslav Tvrdík
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Co bude se Slavií? To neví nikdo. Nejspíš ani Tvrdík ne, když ještě nedávno tvrdil, že Číňané zaplatí své pohledávky během dnů. Nevyzpytatelná společnost žonglováním s miliony přesvědčila mnohé, že peníze u nich nejsou problém. Ten teď ale mohou mít ti, co jí uvěřili. Tedy i Slavia, jež funguje jako jedna ze zástav za nesplácené pohledávky.

Kdo za to může? Odpověď hledejme v té velké zemi na východě. Inu, jiný kraj, jiný mrav. A podle ihned.cz se CEFC odmítla k nastalé situaci vyjádřit. Takže, čerti vědí, a to ještě možná ne pořádně.

Na slávistickém webu je v diskuzích fanoušků znát rozčarování a nejistota. Podle "jv1234" je důležité se z toho nepo…, "Snivec" však odpovídá v tom smyslu, že pro většinu lidí na chatu už tahle rada přišla pozdě.

Trochu moc silná čínská medicína na rozervané slávistické duše, které měly po dlouhé době konečně pocit, že cesta vede už jen vzhůru. Hned v prvním roce pod čínským velením přišel titul, který už sice letos sešívaní těžko obhájí, ale minimálně Evropskou ligu už mají po zisku národního poháru jistou. Aspoň nějaká jistota v nejisté situaci, které šlo asi jen těžko předejít.

I když se ozývaly hlasy (například syna legendárního Pepiho Bicana), že orientace na zemi, kde vládne strana, jejíž komunistický kapitalismus je stále nečitelný a pro slovo demokracie tam nejspíš stále schází znak, není správná. Jenže to ve světě, kde jde o peníze až v první řadě, zase nikomu tak moc nevadí.

Myslím, že něco podobného se zkrátka může stát. Jen důvěra v šéfa Slavie Tvrdíka poté, co uklidňoval situaci s tím, že se vlastně nic neděje, poklesne na jeho bývalou úroveň – z doby kdy byl ministrem nebo šéfoval pražskému letišti.

K tomu se na webu pražského klubu ráno objevil odkaz na článek z tyden.cz, že do ČSOB na účet CITI Group, což je státní čínská firma, jež má zachraňovat CEFC a jejíž zástupci jednali s J&T, přišlo 475 milionů eur (přes 12 miliard korun) určených na úhradu závazků skupiny CEFC Europe. Ta byla nějaký čas spolumajitelem mediálního impéria Jaromíra Soukupa Médea, které právě Týden vydává. Takže uvidíme…

Třeba se nakonec nic tak hrozného dít nebude. A když přece, tak správný slávista zůstane slávistou dál, i když to vypadá, že jako v pohádkách - ta nejsnadnější cesta k cíli ani teď nevede. Vždyť v Edenu už mají dost zkušeností i s těmi horšími pohádkovými cestami.

Jenže ze světa pohádku neuděláte, ani když vám pomáhají Číňané.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články