Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

BLOG: Léčba Šilhavým funguje. Slušnost nevadí, naopak

Chaos ve hře, špatné výkony jednotlivců, žádná sebedůvěra. Tak vypadala hra fotbalové reprezentace ještě v úvodu Ligy národů. Ale zmar, který z toho rozladěného souboru přímo čišel a kvůli němuž skončil u týmu zkušený kouč Karel Jarolím, je najednou ten tam. Jaroslav Šilhavý přišel, viděl, zvítězil, a to hned třikrát. Škoda, že se mu to nepovedlo i na Ukrajině, kde k tomu taky nebylo daleko. To by pak byl start nového kouče úplně snový.

Trenér české fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý
zdroj: REUTERS autor: Radovan Stoklasa

V promrzlém Edenu v pondělí český celek přestál úvodní tlak Slováků a využil prakticky jediné vyložené šance zápasu k výhře 1:0. Slováci mají individuálně silný výběr a do Prahy přijeli nabuzení vítězstvím nad do té doby bezchybnou Ukrajinou 4:1. Pod novým trenérským "koštětem" Pavlem Hapalem se chtěli udržet ve druhé divizi nové soutěže. Jenže proti nim stál tým sice bez hvězd, ale kompaktní a silný. A tak to vidí i Šilhavý: "Musíme pracovat na sto procent a hlavně hrát pořád jako tým."

Kouč, kterého mají mnozí za až moc velkého slušňáka na to, aby zvládl fotbalové hvězdy, opět dokázal, že své práci rozumí. Podařilo se mu nastolit v týmu vítěznou atmosféru. Stav, který připomíná heslo tří mušketýrů: Jeden za všechny, všichni za jednoho. "Slováci mají skvělé hráče, ale my máme týmového ducha a z tohohle pohledu jsme byli silnější," konstatoval kouč po vítězném zápase.

Jak se Šilhavému podařilo vzkřísit celek, který vypadal beznadějně a i z fotbalových kuloárů šly hlasy, že není kde brát? Protože hráče ve špičkových klubech a s pořádným herním vytížením zkrátka nemáme. Jenže najednou téměř stejní hráči začali hrát fotbal, na který se dá koukat a který přináší výsledky.

A hlasy, že trenér, jenž dovedl k titulu Slavii, ale pak byl odvolán, protože výsledky týmu neodpovídaly představám česko-čínského vedení klubu, je na současný fotbal až moc velký gentleman, vyšuměly do ztracena. Kouč si dokázal obhájit i to, že nechal na lavičce sedět celý zápas bývalého kapitána Vladimíra Daridu, který se do týmu vrátil po zranění. "Sestava byla nějak postavená, nechtěli jsme to trhat," konstatoval s tím, že s Daridou hovořil. "Je to profík a týmový hráč," dodal.

Zdá se, že dokáže velká ega hráčů udržet v limitu. A že to není vždycky snadné, se potvrdilo v pondělí v Edenu na slovenské straně, kde z lavičky po třetím střídání odešel do kabiny uražený Vladimír Weiss.

Teď čeká Šilhavého náročné období, kdy hráče moc neuvidí a bude je mít k dispozici až na jaře. Bude je sledovat v klubech. "A pak na jaře zase bude muset poskládat tu mozaiku," řekl k této fázi sezony kouč Verner Lička, který na FAČR vede trenérsko-metodický úsek. Ten také po prvním repre srazu pod Šilhavým a jeho spolupracovníky řekl, že efekt výměny trenéra působí u reprezentačních výběrů právě jen na prvním srazu. Šilhavý má za sebou teď už srazy dva a zdá se, že to šlape dál.

Krátce po výročí 17. listopadu je to tak trochu pravda a láska, která vítězí zatím alespoň ve fotbalovém prostředí. Můžeme jen doufat, že je to nakažlivé.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články