Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

BLOG: Debakl v Edenu může spravit už jen výhra ve Švýcarsku

Raz, dva, tři, čtyři a bylo vymalováno. Česká fotbalová reprezentace dostala v pražském Edenu největší výprask před vlastními fanoušky v historii samostatného Česka a k udržení mezi elitou Ligy národů nyní potřebuje zvítězit ve Švýcarsku. Jen si říkám, jestli by nebyl lepší sestup, znovu trochu poladit formu a zkusit se dostat zpátky tam, kam si myslím, že ještě nepatříme. Zápas Švýcarsko – Česko můžete sledovat v úterý od 20 hodin v přímém přenosu na ČT sport i na ČT sport Plus.

Patrik Schick zahazuje penaltu v utkání s Portugalskem
zdroj: imago sportfotodienst

Čtyři góly, neproměněná penalta a dost bezradný výkon, to je obraz současné formy celku, který v baráži o účast na mistrovství světa se Švédskem padl až v prodloužení a ještě v červnu uhrál doma v Lize národů remízu 2:2 se Španělskem.

Tentokrát, ale postrašil favorita s nepříliš výrazným Cristianem Ronaldem na hrotu, jen několikrát v úvodu zápasu. Potom už šla z výběru Jaroslava Šilhavého hrůza asi jako z kočky domácí. "Nepodali jsme dobrý výkon. Měli jsme respekt a dělali jsme chyby," uznal český kouč.

Snaha o protiútoky končila v rozehrávkách do stran. Ty přicházely i ve výjimečných případech, kdy byl střed hřiště otevřený a cesta k soupeřově brance zdánlivě dobře sjízdná. "Z naší strany to nebylo ono, takové ustrašené," komentoval výkon českého týmu gólman Tomáš Vaclík, jenž možná mohl zabránit třetímu gólu, ale na přesně umístěnou střelu z dvaceti metrů nedosáhl.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Česko – Portugalsko

Otazníky byly už před zápasem. Třeba když kouč povolal z daleké Jakarty Ondřeje Kúdelu, který musel brzy vystřídat zraněného Jakuba Brabce. Ale i přes angažmá ve fotbalově nezajímavé Indonésii dokázal zvládat ošemetné situace zejména v rozehrávce s klidem krizového manažera. Ovšem u čtvrtého gólu po rohu a hlavičce Ronalda neuhlídal skórujícího Jotu.

"Lacinými chybami jsme jim umožnili aby nám dávali góly," uznal, ale se změnou tempa z pro Česko neznámé soutěže na Ligu národů velký problém neměl.

Celkem dobře se dívalo i na Vladimíra Coufala na pravé straně obrany, na jehož výkony v úvodu sezony tápajícím West Hamu přicházela z ostrovních médií kritika (a nebyl zdaleka sám). V národním dresu byl ale hodně aktivní, jezdil po lajně nahoru dolů a marně se snažil přikládat pod kotel.

Podobně je na tom Alex Král, jehož forma má po odchodu do zahraničí sestupnou tendenci. Ale trenér Šilhavý mu dál věří i nyní, kdy hostuje v Schalke a v posledních třech zápasech v bundeslize odehrál jen patnáct minut. V sobotu v Edenu ale bojoval, byl aktivní, příliš nekazil, jenže ani on nic nebezpečného nevymyslel a ještě neuhlídal Fernandese při druhém gólu.

V úvodu utkání byl hodně vidět také Patrik Schick. Jenže poté, co v závěru první půle minul z penalty branku, už jeho útočné kouzlo rychle vyprchávalo. "Penalta jde jen špatně kopnout," uznal věcně a vrátil se k utkání. "Byla vidět jejich kvalita. Přehrávali nás celý zápas."

Teď bude český výběr bojovat o přežití mezi evropskou reprezentační elitou ve Švýcarsku. Tam bude muset v úterý vyhrát, čímž by odměnil fanoušky ve vyprodanému Edenu, kteří fotbalistům i po debaklu poděkovali potleskem a ukázali jim, že za nimi stojí.

"Musíme se sebrat. Uděláme všechno proto, abychom to ve Švýcarsku zvládli," řekl po porážce kapitán Tomáš Souček a poděkoval fanouškům. Kdyby se jim to skutečně podařilo proti týmu, který nyní vyhrál ve Španělsku a před tím nečekaně porazil také Portugalsko, byl by sobotní debakl zapomenut.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články