Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

BLOG: Baník už nemá jiné cesty, musí vyhrát

Poslední zvonění, pak už bude nejspíš zvonit prvoligový umíráček. Právě slovo poslední je v souvislosti s Baníkem Ostrava nyní hodně frekventované. Fotbalisté ostravského klubu jsou v tabulce poslední, čeká je zápas s Jihlavou, která byla poslední před zimní přestávkou, a je to jejich nejspíš poslední šance, jak vykročit k záchraně. Přímý přenos utkání Baník Ostrava - Vysočina Jihlava sledujte od 20:05 na ČT sport, on-line textový přenos sledujte na ctsport.cz.

Milan Baroš
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Nový kouč týmu Bohumil Páník odhadoval, že k záchraně bude třeba jednatřicet bodů. Přitom statistiky říkají, že za posledních patnáct sezon nesestoupil tým, který měl na konci třicet bodů. Jenže i tak budou mít v Ostravě honičku. Mají totiž jen dvanáct bodíků, což mimochodem za stejné období nikomu po dvacátém kole na záchranu nestačilo. K tomu bylo třeba minimálně o tři body víc a podařilo se to před sedmi lety právě Baníku a pak Blšanům (2004).

Páníkův tým by tedy mohl mít zkušenosti se záchranou. A k tomu má vlastně všechno, co potřebuje - nového kouče, přes zimu nakoupil kvalitní posily, majitel Václav Brabec nechce jen okamžitý úspěch, ale dlouhodobý fotbalový efekt a je připravený na dlouhodobou práci. Ovšem příští sezona ve druhé lize by nepotěšila nikoho.

A zřejmě poslední šance, jak se dostat do hry o udržení, čeká Baník v sobotu. Přijede Jihlava. Trenér Páník právě v jejích výsledcích viděl příklad pro svůj celek. "Jihlava udělala šňůru vítězství, což ji katapultovalo úplně někam jinam. Byli přitom tam, kde my, měla by to být motivace a inspirace i pro nás," řekl zkušený kouč. Ten přišel tahat horké kaštany z ohně poté, co dostal výpověď ve Zlíně, který v minulé sezoně dovedl do Evropské ligy, ale nyní se mu nedařilo rozjet tým na plný výkon.

Šanci konečně se chytit dává Baníku i skutečnost, že celek z Vysočiny, který se pod novým koučem Martinem Svědíkem na jaře zázračně zvedl, v minulém kole na svém stadionu ukončil sérii výher výpraskem 0:4 od Jablonce.

Proti sobě tak nastoupí týmy v pozicích boxerů vstávajících z podlahy ringu, ale během reprezentační přestávky měly čas na to, aby se zmátožily.

Uspěje Baník proti Jihlavě? Poslechněte si nový Fotbal fokus podcast

Když se Baník nechytí, bude jeho šance na setrvání v tuzemské fotbalové VIP společnosti už hodně malá. Ve zbývajících devíti zápasech by pak už musel získat osmnáct bodů, což znamená bodovat téměř v každém a minimálně z toho pětkrát naplno. Z toho čtyřikrát hraje Páníkův tým s týmy ze špičky tabulky, i když s Plzní, Libercem a Spartou doma, a pak jede do Olomouce (poté ještě do Zlína a Boleslavi, Bohemians, Karvinou a Brno přivítá doma).

Svědíkův asistent v Jihlavě Michal Šmarda na stránkách klubu uvedl: "Už při posledním utkání, které se Baníku výsledkově nepovedlo (1:2 s Duklou), bylo vidět na týmu určitý herní posun. Bude to těžké, ale chceme napravit nepovedený domácí duel s Jabloncem." A co na to Páník? "Teď musíme udělat první krok k záchraně."

Večer uvidíme, kdo bude šťastnější.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články