Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Blatter s odvoláním u arbitráže neuspěl, šestiletá stopka platí

Lausanne - Sportovní arbitráž CAS potvrdila šestiletý zákaz působení ve fotbale pro bývalého předsedu FIFA Seppa Blattera za porušení etických pravidel. Blatter tak obdobně jako Michel Platini, jemuž v roce 2011 vyplatil dva miliony švýcarských franků (zhruba 50 milionů korun) za poradenskou činnost bez jakéhokoli dokladu, s odvoláním neuspěl.

Verdikt nejspíš definitivně ukončil Blatterovy šance na jmenování čestným předsedou FIFA. "Za 41 let ve FIFA jsem toho zažil hodně. Především jsem se naučil, že ve sportu můžete vyhrát, ale také prohrát," reagoval Blatter. Řekl, že rozhodnutí CAS je pro něj těžké přijmout, ale podle průběhu celého případu nic jiného neočekával.

Blatter se ještě může odvolat k švýcarskému nejvyššímu soudu, který by mohl rozhodnutí CAS zrušit, pokud v něm shledá procesní nedostatky. Zároveň je proti němu vedeno další vyšetřování kvůli podezření z jiného porušení etického kodexu včetně úplatkářství a korupce, přijímání darů a bonusů a střetu zájmů.

Je nám líto, video expirovalo.
Blatter s odvoláním u CAS neuspěl

Platiniho odvolání řešil CAS už v květnu, bývalé fotbalové hvězdě pouze snížil zákaz z šesti na čtyři roky. Platini následně rezignoval na post předsedy Evropské fotbalové unie UEFA a v jejím čele ho po zářijové volbě vystřídal Slovinec Aleksander Čeferin.

Osmdesátiletý Blatter vedl mezinárodní federaci FIFA od roku 1998, ale po vypuknutí rozsáhlého korupčního skandálu loni v červnu oznámil odstoupení z funkce. Jedním z kandidátů na uvolněné místo byl i Platini, kvůli aféře s platbou však do voleb nezasáhl. Do čela FIFA byl nakonec zvolen Gianni Infantino.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články