Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Bílek u národního týmu končí, Rosický možná také

Praha – Kouč českých fotbalistů Michal Bílek po čtyřech letech končí u národního týmu. Svůj odchod oznámil po porážce 1:2 s Itálií, kvůli níž české reprezentaci zbývá mizivá naděje na postup na MS v Brazílii. O konci reprezentační kariéry přemýšlí také kapitán národního týmu Tomáš Rosický.

Michal Bílek
zdroj: Vít Šimánek

Češi prohrou v Itálii téměř jistě ztratili šanci na účast v Brazílii. Dvě kola před koncem kvalifikace se propadli na čtvrté místo ve skupině B a zůstala jim už jen teoretická naděje na postup na šampionát v roce 2014. "Nesplnil jsem cíl, který jsme si dali, a tak jsem nabídl rezignaci," prohlásil Bílek po zápase. "Byly to náročné čtyři roky a teď cítím především veliké zklamání, protože jsme moc chtěli na mistrovství světa hrát. Kvalifikace pro nás končí a já také," dodal trenér.

Přestože Češi ještě mají teoretickou naději na druhé místo ve skupině a účast v baráži o šampionát, Bílek připustil, že už v postup nevěří. "Před zápasem jsem věděl, že pokud prohrajeme, tak rezignaci nabídnu. Myslím, že šance už prakticky neexistuje. Teoreticky ano, z našeho pohledu je ale kvalifikace pryč," uvedl Bílek. Neskrýval, jak velké zklamání prožívá. "Moc jsme si přáli na mistrovství světa hrát, ale nepovedlo se. Jsem moc zklamaný, že kvalifikace pro nás končí a já že končím tady," řekl. 

Ve zbylých dvou zápasech kvalifikace povede mužstvo zřejmě jeden z dosavadních asistentů, kterými jsou Josef Pešice a Tomáš Galásek, na hledání Bílkova nástupce je podle Pelty třeba delší časový úsek. "Kvalifikaci budeme chtít důstojně dohrát a od zítřka (středy) budeme pracovat na získání nového trenéra. Ten sestaví nový realizační tým. Kdybych řekl, že nějaké kandidáty nemám, tak bych lhal. Ale teď nikoho v žádném případě jmenovat nebudu. Musíme to řešit s klidnou hlavou," oznámil šéf českého fotbalu.

Je nám líto, video expirovalo.
Pozápasový rozhovor s trenérem české reprezentace Michalem Bílkem

Skončit u reprezentace však nemusí jen její trenér, ale také kapitán. Zápas s Itálií mohl být poslední pro Tomáše Rosického, který přemýšlí, zdali ještě pokračovat v kariéře u národního týmu. "Po takovém neúspěchu a při mém věku už musím přemýšlet, co dál... Ale při pohledu na naše výsledky v této kvalifikaci je zřejmé, že jsme si do Brazílie nezasloužili jet. Pár zklamání jsem už v reprezentaci zažil, nikdy to není pěkné. Navíc jsem se dnes zranil a ještě skončil trenér, o to je všechno horší," přemítal záložník Arsenalu.

Rosický však odmítl hodnotit Bílkovu éru jako neúspěšnou. "Trenérovi bych chtěl poděkovat, strávil jsem s ním pěkné čtyři roky. Dovedl nás do čtvrtfinále Eura, což je velký úspěch, který si spousta lidí neuvědomuje," upozornil dvaatřicetiletý hráč.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články