Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej na zemi

Bílek: Porážka s Litvou nebyla výsledkem špatného výběru hráčů

Praha - Ani zpětně by trenér fotbalové reprezentace Michal Bílek po nečekané prohře s Litvou nic nezměnil na výběru hráčů pro úvod kvalifikace mistrovství Evropy. Lepší fotbalisty prý nyní Česko nemá, i když drobné změny v kádru nevylučuje. Odmítl úvahy, že si tým zápas prohrál takticky, důvodem prý bylo naprosté selhání v ofenzivě. Bílek měl dva dny na analýzu všeho, co se v úterý v Olomouci nepodařilo. Ani jednou však neuvažoval o tom, že by na svoji funkci rezignoval.

"Chápu obrovské zklamání veřejnosti a nemůžu se divit reakcím, které moje odvolání žádají. Jenže já stále věřím, že tahle porážka nebyla výsledkem špatného výběru hráčů, či stanovení taktiky. Selhali jsme v koncovce, šancí na gól jsme měli dost," uvedl kouč, který se dostal pod tvrdou palbu kritiky hned po prvním soutěžním zápase u národního týmu.

Reprezentační manažer Vladimír Šmicer připomněl, že svaz se rozhodl po celé sérii trenérských rošád postupovat koncepčně. "A do toho určitě nezapadá myslet po jedné prohře na odvolání trenéra. Samozřejmě z výsledku jsme v šoku, stejně jako byli po utkání hráči, ale o změně teď nemůže být řeč. Teď musíme myslet na to, jak porazit Skotsko," prohlásil bývalý reprezentant.

Je nám líto, video expirovalo.
Bílek po porážce odstoupit nehodlá

Bílek i po důkladném rozboru utkání nemá pocit, že měl změnit systém 4-2-2-2, s nímž zdárně vyrukoval před měsícem na Lotyše, který ale tentokrát úspěch neslavil. "Musíme si na systém zvyknout, ne ho měnit na každý zápas. Ani AC Milán nebude měnit svoji zavedenou hru před zápasem proti soupeři, který přijede jen bránit," odmítl svádět prohru na to, že soupeř měl systém dokonale přečtený. To tvrdil v euforii kouč Raimondas Žutautas. "To jsou takové trenérské řeči po výhře, nepřikládám tomu význam," řekl Bílek.

Za umístěním Kadlece si Bílek stojí

Hře Litvy prý přece jen něco přizpůsobil. "Kadlece jsem dal na stopera právě proto, abychom měli ve středu obrany dva hráče, kteří jsou dostatečně rychlí, protože jsme věděli o rychlém přechodu do ofenzivy, kterou soupeř disponuje. Chápu, že Michal se lépe cítí na levé straně obrany a možná by tam pomohl, ale udělal bych to stejně i nyní," uvedl k polemice, zda neměl hrát obránce Leverkusenu na svém obvyklém postu.

Michal Bílek:

"Měli jsme dvaadvacet střel, patnáct rohů, asi šest slibných šancí včetně penalty. To by za normálních okolností stačilo, ale my v tom propadli, podobně jako třeba na jaře ve Skotsku."

"Na úvod jsme zklamali a postupové plány zkomplikovali, ale přesto si myslím, že jsme tu měli nejlepší současné české hráče."

Experti se na Bílka zlobili i kvůli zařazení Jana Poláka či tomu, že dříve ze hry nestáhl trápícího se Milana Baroše. "Polák nešel na hřiště s žádnými defenzivními úkoly, jak všude slyším. Záměr byl, aby se dostával do koncovky, podobně jako v Anderlechtu, kde se mu velmi daří," řekl s tím, že hlavním úkolem záložníka nebyla "černá" práce dozadu.

O různých variantách střídání se prý dá polemizovat, ale to, že nenechal střídat Baroše, prý také mělo svůj význam. "Je to hráč, který se dokáže střelecky prosadit i ve chvíli, kdy se mu zrovna nedaří a v klubu to dokazuje opakovaně. Možná se na něm ale trochu podepsala ta neproměněná penalta," řekl na adresu hráče Galatasaraye Istanbul, který nastřílel za národní tým už 38 gólů, ovšem poslední přesně před rokem do sítě San Marina.

Manažer národního týmu Vladimír Šmicer
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová
Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články