Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Bílek bere na důležitou Itálii Procházku s Kalasem

Praha - Trenér fotbalové reprezentace Michal Bílek bere na kvalifikační utkání proti Itálii i nová jména - Tomáše Kalase a poprvé také Václava Procházku. V nominaci pak nechybí žádná z opor včetně Petra Čecha a Tomáše Rosického. Utkání se odehraje 7. června na pražské Letné.

Michal Bílek
zdroj: Vít Šimánek

Oproti březnovému dvojzápasu s Dánskem a Arménií ve výběru chybí zraněný obránce Martin Latka, na jehož úkor dostal šanci právě Procházka. "V Plzni dlouhodobě podává stabilní a kvalitní výkony," vysvětlil Bílek svou volbu. "Je to největší moment mé dosavadní kariéry," dodal Procházka, jenž má na kontě už 45 zápasů za juniorské výběry včetně jednadvacítky. Do nominace se tentokrát nedostali záložníci Bořek Dočkal s Františkem Rajtoralem a útočník Tomáš Pekhart.

Bílek ví, že národní tým, který v předchozích pěti kvalifikačních zápasech už třikrát ztratil body, je stále v kritické situaci. Další klopýtnutí by Čechům ještě víc vzdálilo vysněnou cestu na šampionát do Brazílie. Trenéra ale těší kompletní kádr, s nímž může počítat. "Ale kompletní jsme byli i před zápasem s Dánskem, který nám nevyšel. Není rozhodující, jak jsme na tom teď, hraje se až za dva týdny," konstatoval Bílek.

Michal Bílek: "Itálie, to už není jen ta vyhlášená obrana, která navíc týmu zůstala. Mají teď i vynikající ofenzivu a hráči jako Osvaldo, Balotelli, Giovinco nebo De Rossi jsou obrovsky kvalitní."

Kvůli udržení kondice reprezentanti souhlasili s návrhem vedení reprezentace, aby se už v pondělí sešli na neoficiálním tréninkovém kempu šest dní před srazem. Dřív se začnou připravovat krajánci, kterým o minulém víkendu skončily zahraniční soutěže. V pondělí se do tréninku pustí čtveřice Rosický, Petr Jiráček, Theodor Gebre Selassie a Michal Kadlec, v dalších dnech se připojí další hráči. "Sami to uvítali. Vědí, že nejde být dva týdny bez přípravy před důležitým zápasem," řekl Bílek.

Je nám líto, video expirovalo.
Bílek zařadil do nominace na Itálii Procházku

Itálie si zase zpestří přípravu na duel v Praze přípravným zápasem se San Marinem, kam vyrazí český pozorovatel Daniel Drahokoupil. I tak Bílek dobře ví, že povede mužstvo do jedné z nejtěžších bitev za necelé čtyři roky, kdy je na reprezentační lavičce. "Myslím, že si všichni uvědomujeme, o co se s Itálií hraje. Podle toho k tomu hráči samotní přistoupí. Čtrnáct dní před zápasem neexistuje, aby se někdo intenzivně věnoval nočnímu životu," prohlásil Bílek.

Česká reprezentace je po pěti odehraných zápasech na třetím místě a ztrácí pět bodů právě na vedoucí Itálii. Druhé Bulharsko má o dva body víc než český tým, ale také zápas odehraný navíc. Na světový šampionát postoupí přímo vítěz skupiny, osm týmů z druhých míst si zajistí účast v baráži.

Nominace fotbalistů před zápasem kvalifikace MS s Itálií:BrankářiPetr Čech - ChelseaJaroslav Drobný - HamburkTomáš Vaclík - SpartaObránciMichal Kadlec - LeverkusenTomáš Sivok - BesiktasTheodor Gebre Selassie - BrémyMarek Suchý - Spartak MoskvaVáclav Procházka - PlzeňDavid Limberský - PlzeňTomáš Kalas - ArnhemZáložníciTomáš Hübschman - Šachtar DoněckTomáš Rosický - ArsenalVladimír Darida - PlzeňLadislav Krejčí - SpartaJaroslav Plašil - BordeauxPetr Jiráček - HamburkDaniel Kolář - PlzeňÚtočníciDavid Lafata - SpartaVáclav Kadlec - SpartaMatěj Vydra - WatfordLibor Kozák - Lazio Řím

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články