Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Bezdomovci bojovali o postup na fotbalový šampionát v Brazílii

Praha - Fotbalové týmy bezdomovců a drogově závislých přijely do Prahy zahrát si o možnost startovat na mistrovství světa v brazilském Rio de Janeiru. V hlavním městě se mělo utkat asi devadesát hráčů seskupených do devíti týmů podle měst nebo organizací, ze kterých pocházejí. Turnaj již po několikáté v řadě pořádá sdružení Sananim. Celkové náklady na klání organizátoři odhadují asi na 80 000 korun. Na mistrovství světa lidí ze sociálně vyloučených skupin se z Prahy kvalifikují nejlepší hráči vítězného týmu, doplní je nejlepší hráč a brankář celého turnaje a další kvalitní členové ostatních mužstev, prozradil Ivan Fajfr z azylového domu ve Znojmě.

"Chceme bojovat o Rio, to je jasné. Zatím to funguje a v tabulce jsme první," řekl Fajfr. Tým se podle něj dával dohromady těžko. "Ve Znojmě nás bylo málo a převážně starých pánů, kterým se už hrát nechtělo," upřesnil. Hráči z azylového domu trénovali asi dva měsíce před začátkem kvalifikačního turnaje v hlavním městě. "Některým se trénovat nechtělo. Ale s pomocí sociální pracovnice z azylového domu se je podařilo do tréninku nahnat," dodal Fajfr.

Stanislav Vlček, patron turnaje:

"Fotbal má velkou moc a společné nadšení pro něj dokáže lidi sjednotit."

Podle organizátorů není smyslem turnaje pouze možnost probojovat se na finálový turnaj v Brazílii. Lidi bez domova nebo narkomany v léčení má hlavně motivovat k pozitivní činnosti. "Důležité je, že se dostaneme mezi jiné lidi, přijdeme na jiné myšlenky a můžeme si najít i nové přátele," řekl Tomáš Řehák ze Znojma. České reprezentanty čeká kromě příprav a tréninků ještě jeden důležitý úkol - sehnat peníze na letenky.

Turnaj má na účastníky blahodárný vliv

Podle výzkumu mezi účastníky světového mistrovství světa sociálně vyloučených lidí, provedeného půl roku po skončení šampionátu v roce 2007, získalo díky fotbalu novou motivaci do života 93 procent účastníků, 83 procent si zlepšilo vztahy se svými blízkými, 71 procent si v životě významně polepšilo, 29 procent získalo pravidelné zaměstnání, 32 procent začalo studovat a 71 procent dál pravidelně hraje fotbal.


Mistrovství světa se pořádá od roku 2003, Sananim se do něj poprvé zapojil v roce 2006. Občanské sdružení Sananim vzniklo roku 1990. V ČR patří mezi největší nestátní poskytovatele služeb v oblasti prevence, péče, léčby a resocializace závislých na nealkoholových drogách. Při posledním šampionátu v Miláně skončili Češi pětatřicátí.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články