Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Berbr přiznal spolupráci s StB. Utužilo mě to, říká

Praha - Jeden z hlavních kandidátů na funkci místopředsedy Fotbalové asociace Roman Berbr byl dle informací deníku Insider pracovníkem Státní bezpečnosti. Vyplývá to ze spisu, který si deník vyžádal z Archivu bezpečnostních složek. V něm je uvedeno, že Berbr pro StB pracoval na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let.

Roman Berbr
zdroj: ČTK

Bývalý rozhodčí Berbr je kontroverzní postavou českého fotbalu a je považován za velmi vlivného zákulisního hráče. Výrazně ovlivňoval výsledky voleb na několika valných hromadách. Jeho jméno zaznělo i ve dvou velkých korupčních aférách, mezi potrestanými však nebyl.

Berbr o své spolupráci mluví v knize Kmotr Fotbal, kterou vydává právě deník Insider. "Dělal jsem sedm let u rozvědky, to mě utužilo. Měl jsem na starosti Bundesnachrichtendienst, německou rozvědku. A Izraelce," uvádí v publikaci.

Miroslav Pelta:

"Že Berbr pracoval pro státní bezpečnost, jsem nevěděl. Je to pro mě nová informace, já jen slyšel, že pracoval někde u policie." VÍCE ZDE

Po odstoupení Jindřicha Rajchla zůstal Berbr jediným kandidátem na funkci místopředsedy za Čechy. Podle svazového právníka Petra Doležala pro své zvolení nepotřebuje negativní lustrační osvědčení.

Proti zvolení Berbra, ale i předsedy FAČR Miroslava Pelty, je namířena výzva deníku Sport "Dejte kmotrům červenou", kterou už podepsalo více než deset tisíc lidí. Jsou mezi nimi i bývalý předseda svazu Ivan Hašek, fotbalové legendy Josef Masopust, Antonín Panenka a Karol Dobiaš nebo olympijská vítězka Věra Čáslavská.

Zdroj
ČTK, deník Insider, isport.blesk.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články