Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Berbr: Přeji si, aby Damková skončila v komisi rozhodčích

Praha - Druhý muž českého fotbalu Roman Berbr v rozhovoru pro deník Právo uvedl, že by si přál, aby jeho manželka Dagmar Damková skončila ve funkci předsedkyně komise rozhodčích. Problémy se sudími jí prý způsobují velký stres. Počkají si prý ale, jak dopadnou volby nových šéfů FIFA a případně i UEFA.

Roman Berbr
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

Berbra obviňují bývalí sudí v čele s Liborem Kovaříkem, že právě místo Damkové zasahuje do fungování komise rozhodčích. "Osobně bych si přál, aby v komisi rozhodčích skončila. A myslím, že k tomu v dohledné době dojde. Z chyb Kovaříků se Dáša nesmírně stresuje. Chodily jí výhrůžné maily, útočily na ni kluby. Proč to má zažívat?" prohlásil Berbr. "Kdyby pracovala pouze pro mezinárodní scénu, pro mě by to byl dar, pro ni vysvobození," dodal.

Berbr neargumentuje výhružnými vzkazy poprvé - už v roce 1995 oznámil tehdy jako rozhodčí disciplinární komisi, že dal policii podnět k šetření proti neznámému pachateli za výhružné telefonáty týkající se likvidace jeho i jeho rodiny. Následně opustil republiku údajně proto, neboť "měl strach". To poté, co obvinil Františka Cipra z ovlivňování zápasu. O necelý měsíc později na zasedání disciplinární komise potvrdil, že si vše vymyslel, a dostal zákaz činnosti na půl roku.

Berbrovo prohlášení přichází den poté, co rozhodčí Petr Ardeleánu odpískal v souboji Jablonce s Mladou Boleslaví pochybnou penaltu po "zákroku" brankáře Šedy na Stanislava Tecla. Tachovský rozhodčí Ardeleánu má ostatně na svém kontě již z minulosti několik velmi pochybných rozhodnutí.

Berbr rovněž naznačil, že k odstoupení Damkové se opravdu schyluje. "Myslím to zcela vážně. Netvrdím, že dohledná doba je 14 dnů, ale počkejme, co se stane po volbách ve FIFA, jak to ovlivní UEFA, pak se to vyřeší samo," řekl Berbr. Volby prezidenta FIFA jsou na programu 26. února, jedním z hlavních favoritů je dosavadní předseda UEFA Michel Platini.

Berbr přitom nyní čelí mediálnímu tlaku ze strany bývalých rozhodčích, kteří ho obviňují z toho, že přes Damkovou ovlivňuje fungování komise rozhodčích včetně jejich nasazování na zápasy.

"A jak by to probíhalo? Že Dáša přijde do komise a řekne: manžel chce, aby se stalo to a to? Dáša je svébytná osobnost, která pracuje sama. Říkat dnes do bulvárních deníků, že to pravda není, je pod moji úroveň. Jestliže chce někdo číst bulvár, nejsem proti. Když tomu věří, je to jejich věc. Ale pravda je skutečně někde jinde," tvrdil Berbr.

Kauzu rozpoutal rozhovor bývalého sudího Kovaříka pro deník Sport. "Dostal nabídku, nebudu říkat jak konkrétní," uvedl Berbr. "Nebudu reagovat na pocity Libora Kovaříka. On ty pocity bude muset dokázat u soudu," připomněl Berbr, že na Kovaříka podal žalobu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články