Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Beckenbauer byl vzor se vším všudy. Výjimečný člověk, řekl Straka

Úmrtí legendárního německého obránce a kouče Franze Beckenbauera, kterého považoval za výjimečného člověka, se velmi dotklo trenéra Františka Straky. "Císaře" osobně poznal. V rozhovoru s ČTK zavzpomínal na to, jakou poklonu Beckenbauer coby kouč pozdějších mistrů světa ze západního Německa složil československé reprezentaci po čtvrtfinálové výhře 1:0 na šampionátu v roce 1990.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
V 78 letech zemřel legendární fotbalista a trenér Beckenbauer

Dvojnásobný držitel Zlatého míče Beckenbauer zemřel v neděli ve věku 78 let, rodina o jeho úmrtí informovala v pondělí. "Samozřejmě se mě to neskutečným způsobem dotýká, poněvadž pro mě byl Franz vzor se vším všudy. Když ho znáte ještě osobně, tak to strašně moc bolí. Byl to skvělý člověk, hlavně po lidské stránce neměl chybu. Byl to i skvělý fotbalista a trenér. Člověk, který opravdu zásadně ovlivnil i německý fotbal, který se díky Franzovi dostal tam, kde byl nebo je. Čest jeho památce, je to strašná škoda," líčil Straka.

Nejvíc si na něm vážil jeho lidskosti a kamarádského přístupu. "I když to byla obrovská osobnost, tak vůbec nedával najevo, že je něco víc než ty. S každým si popovídal, každému stiskl ruku, dal podpis. Bylo to úžasné. I díky tomu, že jsme v roce 1991 s Hansou Rostock vyhráli na Bayernu Mnichov, tak jsme spolu po zápase dokonce mluvili. Tam mezi námi vzniklo pouto. Pak jsem byl několikrát v Allianz Areně, když tam hrála i Plzeň. Mluvili jsme tam spolu, měli jsme spolu i televizní studio. To jsou věci, které ve vás strašně moc zanechávají," uvedl Straka.

S Beckenbauerem mluvil i po čtvrtfinále světového šampionátu 1990 v Itálii. "Řekl mi: 'Franzi, posledních 10 minut před koncem jsem byl tak nervózní, že jsem sám nevěděl, co mám klukům říkat, poněvadž jsme z vás měli strach. Nevěděli jsme najednou, jak na vás máme jít.' To bylo samozřejmě obrovské uznání našeho národního týmu a zároveň i obrovský respekt k nám," prohlásil pětašedesátiletý Straka.

Němci nakonec turnaj ovládli a Beckenbauer se po shodou okolností také nedávno zesnulém Brazilci Máriu Zagallovi stal druhým mužem historie, jenž získal titul mistra světa jako hráč (v roce 1974) i trenér. Později je napodobil ještě Francouz Didier Deschamps.

Straka si vybavil i další setkání s hráčskou legendou Bayernu Mnichov. "Potkali jsme se na VIP tribuně v Mönchengladbachu po utkání s Bayernem (v dubnu 1991). Klaus Augenthaler dával po rohu na 1:1, byl jsem u té situace. Beckenbauer mi říkal: 'Franzi, ta chyba tvoje nebyla, protože Klaus je vynikající hlavičkář a tohle se holt stane," řekl někdejší trenér Sparty, Plzně či Slavie.

Beckenbauera ocenil i jako hráče. "Byl to takový první moderní typ stopera, který dokázal vyvážet balony a dostávat se do koncovky. Nastartoval úplně jinou éru stoperů, kteří nejen že nakopávali balon nebo uměli hrát jeden na jednoho, ale on byl představitelem toho, že je to o té přihrávce, inteligenci, umění číst hru, umět svou přihrávkou i přečíslením z obrany do zálohy vytvářet tlak na soupeře. Tím byl úplně výjimečný," prohlásil Straka.

"Němci ho opravdu milují. Byl to fantastický borec a opravdu výjimečný člověk," dodal.

Ohlasy na úmrtí legendárního Beckenbauera:

Gianni Infantino (prezident FIFA): "Franz Beckenbauer je legendou německého a světového fotbalu. Navzdory úspěchům a triumfům a své popularitě zůstal 'císař' vždy skromný a nohama na zemi. V roce 1974 se stal prvním kapitánem, který pozvedl současnou trofej pro mistra světa, a zopakoval to jako trenér v roce 1990. Jeho úmrtí je bolestná ztráta pro německý a světový fotbal. Opravdu skvělý člověk, přítel fotbalu, šampion a skutečná legenda. Drahý Franz nikdy nebude zapomenut."

Aleksander Čeferin (prezident UEFA): "Svět fotbalu truchlí kvůli ztrátě legendárního 'císaře'. Jeho jedinečná univerzálnost, elegantní přechod mezi obranou a zálohou, dokonalá kontrola míče a vizionářský styl přetvořily způsob, jakým se v jeho éře hrál fotbal. Beckenbauerův odkaz coby jednoho z velikánů fotbalové historie se nedá zpochybnit. Sbohem skutečné legendě!"

Olaf Scholz (německý kancléř): "Mistr světa jako hráč a trenér: Franz Beckenbauer byl jedním z největších fotbalistů v Německu a pro mnoho z nich 'císařem'. I proto, že nakazil generace nadšením pro německý fotbal. Bude nám chybět."

Thomas Bach (prezident MOV): "S velkým smutkem jsem se dozvěděl o úmrtí Franze Beckenbauera. Byl legendou celého sportu, nejen fotbalu. Pro mě osobně byl více než čtyři desetiletí blízkým a loajálním přítelem. Člověkem, na kterého se můžete vždy spolehnout."

Julian Nagelsmann (trenér německé reprezentace): "Pro mě byl Franz Beckenbauer nejlepším fotbalistou v německé historii. Jeho verze role libera změnila fotbal. Nad trávníkem se vznášel. Jako hráč a později jako trenér byl impozantní, byl nad vším. Ani zdravotní problémy a rány osudu nemohly otřást aurou, kterou si udržel až do konce."

Uli Hoeness (mistr světa z roku 1974): "Franz Beckenbauer je největší osobnost, jakou kdy Bayern Mnichov měl. Jako hráč, trenér, prezident, člověk: nezapomenutelný. Nikdo se mu nikdy nevyrovná. Byl to můj přítel, jedinečný souputník – a dar pro nás všechny. Milý Franzi, odpočívej v pokoji."

Michel Platini (trojnásobný držitel Zlatého míče): "'Císař' odešel: představoval eleganci, laskavost a přátelství. Provázel mě životem hodně dlouho. Přivedl mě k fotbalu jako Pelé, Cruyff nebo Charlton. Byl pro mě ztělesněním vysoké úrovně – na hřišti i mimo něj."

Wolfgang Overath (mistr světa z roku 1974): "Jsem z toho hotový. Nedochází mi, že tu už není. Nebyl jen tím největším, kterého jsme v německém fotbale měli, ale také to byl fajn chlap. Všechny převyšoval, ale přesto zůstával nohama na zemi. Ještě před třemi měsíci mi telefonoval k narozeninám se vší silou, kterou ještě měl."

Andreas Brehme (mistr světa z roku 1990): "Tehdy jsme se stali mistry světa díky Franzovi. Držel tým pevně v rukou a měli jsme před ním obrovský respekt. Před tím, co všechno dokázal už jako hráč. My všichni mu vděčíme za velmi, velmi mnoho. Celý německý fotbal mu vděčí za velmi, velmi mnoho. Nejen za dva mistrovské tituly, ale i za MS 2006."

Berti Vogts (mistr světa z roku 1974): "Německo ztratilo nejlepšího fotbalistu, jakého kdy mělo, a nejlepšího na světě kromě Pelého. Je mi velmi smutno, že se musíme rozloučit tak brzy. Hráli jsme spolu už v reprezentaci do 18 let, v národním týmu, byli jsme spolu na mistrovstvích světa. Byl jsem stále v kontaktu s jeho rodinou. Chybějí mi slova."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články