Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

BBC: Představitelé FIFA brali úplatky

Londýn - Mezinárodní olympijský výbor se začal zajímat o úplatky ve světové fotbalové federaci. Podezření nastínil pořad BBC Panorama. Výbor jej chce prošetřit a britskou veřejnoprávní televizi už požádal, aby mu předala své důkazy. Podle pořadu si vedení FIFA rozdělilo sto miliónů dolarů na úplatcích. Obvinění BBC zasáhlo Federaci v nejhorší čas. Ve čtvrtek má totiž rozhodovat o tom, kde se bude hrát mistrovství světa v roce 2018 a 2022.

Tiše zuří i Britové. Jejich země je totiž jedním z kandidátů na šampionát za osm let a někteří se bojí, že pořad jejich šance na úspěch potopil. "Jde mi jen o jedno. Pokusit se dostat mistrovství světa do Anglie," říká britský premiér David Cameron.

Viceprezident FIFA Issa Hayatou, šéf jihoamerické fotbalové konfederace Nicolas Leoz a předseda brazilského fotbalového svazu Ricardo Teixeira přijali podle BBC v letech 1989-1999 úplatky od švýcarské firmy ISL za výhodná telemarketingová a vysílací práva. Společnost v roce 2001 zbankrotovala a fotbalovou federaci přivedla do finančních nesnází.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Petry Flanderkové

FIFA nařčení odmítla s tím, že případem se už zabýval švýcarský soud. "Trestní soud v Zugu ve svém verdiktu z 26. června 2008 neusvědčil žádného z představitelů FIFA," stojí v prohlášení FIFA. "Švýcarský zákon se změnil v roce 2006, od té doby jde o trestný čin, ale předtím to bylo legální. Firma ISL si tehdy dokonce úplatky mohla odečíst z daní," popisuje novinář Jean Francois Tanda.

Není to první skandál v souvislosti s čtvrtečním hlasováním. Začátkem měsíce musela FIFA suspendovat jiné dva členy výkonného výboru, kteří chtěli prodat své hlasy za peníze, a dokonce se při tom nechali natočit.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články