Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Bayern popadesáté neporažen. Naopak Dortmund doma znovu prohrál

Berlín – Souboj o stříbrnou příčku v bundeslize je zase o něco dramatičtější. Druhý Dortmund totiž nečekaně prohrál na domácím hřišti s Mönchengladbachem 1:2 a na třetí Schalke, které vyhrálo 2:0 v Augsburgu, má již náskok pouze jediného bodu. To o titulu je de facto rozhodnuto stoprocentně, Bayern přitom proti Leverkusenu prodloužil svou sérii neporazitelnosti v lize už na padesát utkání.

Radost fotbalistů Mönchengladbachu v zápase s Dortmundem
zdroj: /Bongarts/Getty Images autor: Lars Baron

V souboji s Borussií se v Dortmundu ujali svěřenci kouče Luciena Favreho vedení v poslední čtvrthodině první půle díky trefám Raffaela a Maxe Kruseho, kteří zařídili výhru Mönchengladbachu 2:0 i v podzimním duelu. Tentokrát zvládl snížit Miloš Jojič, vyrovnat však Dortmund i přes vyloučení Haavarda Nordtveita nestihl.

Dortmund s Mönchengladbachem doma prohrál poprvé po dvanácti zápasech a šestnácti letech. Hosté kromě této dlouhé série ukončili i nepříjemnou šňůru devíti duelů bez výhry, kterou v bundeslize načali už před zimní přestávkou 14. prosince remízou s Mohučí.

Bayern si poradil s Leverkusenem

Leverkusen chtěl v Allianz Aréně potvrdit roli týmu, který proti Bayernu dokáže bodovat. V říjnu 2012 jako poslední bundesligový klub mnichovského rivala porazil a v této sezoně je spolu s Freiburgem jediným, kdo se suverénem uhrál remízu.

Bayern však nezaváhal a znovu se přiblížil tomu, aby slavil titul ještě v březnu. Těsně před přestávkou ho poslal do vedení Mario Mandžukič, který se trefil v šestém zápase za sebou a se 17 brankami vévodí střelecké tabulce. Druhý gól přidal Bastian Schweinsteiger z přímého kopu. Snížení Bayeru z hlavy Stefana Kiesslinga přišlo až pozdě v nastavení. 

Hoffenheim doma proti Mohuči potvrdil roli týmu, při jehož zápasech padá zdaleka nejvíc gólů. Ve třetí minutě sice nedal penaltu, pak ale během osmi minut druhé půle vybojoval vedení 2:0. Hosté s obráncem Zdeňkem Pospěchem však mezi 67. a 75. minutou skóre třemi zásahy otočili na 3:2 a po zásahu Šindžiho Okazakiho z nastavení nakonec vyhráli 4:2. Utkání na několik minut přerušilo ošetřování otřeseného kameramana televize Sky, který byl po kolizi s kapitánem Hoffenheimu Andreasem Beckem odnesen na nosítkách.

Jiráček zařídil vítězný gól, Darida s Krmašem asistovali

Hamburk zdolal v souboji týmů bojujících o záchranu v německé fotbalové lize Norimberk na domácím hřišti 2:1. Za poražené zasáhli do utkání všichni tři Češi. Adam Hloušek a Ondřej Petrák odehráli celý zápas, útočník Tomáš Pekhart se dostal na hřiště na závěrečnou desetiminutovku. V dresu domácích odehrál posledních šest minut záložník Petr Jiráček.

Vše podstatné v utkání se odehrálo v posledních deseti minutách. Nejprve se po individuální akci a střele zpoza vápna prosadil Turek Hakan Calhanoglu. Střídající Jiráček pak po minutě pobytu na hřišti pomohl k rozhodující brance, když si jeho centr z levé strany srazil do vlastní branky záložník Mike Frantz. Hosté sice v nastaveném čase trefou Josipa Drmiče dokázali snížit, na body už jim to však nestačilo.

Petr Jiráček
zdroj: PICTURE ALLIANCE autor: homas Eisenhuth

Freiburg s Vladimírem Daridou a Pavlem Krmašem v základní sestavě zabral a po šesti bodových ztrátách zdolal Frankfurt na jeho hřišti 4:1. Útočník Eintrachtu Václav Kadlec se na hřiště dostal v 51. minutě.

Dvěma góly se na výhře Freiburgu podílel Karim Guédé, oba Češi v sestavě vítězů si připsali gólové přihrávky. Krmaš asistoval u první branky Juliana Schustera, Darida přihrál na druhou trefu Guédého v nastavení.

Obránce Theodor Gebre Selassie z Brém zůstal na lavičce při remíze 1:1 se Stuttgartem. VfB poté, co získal v posledních devíti zápasech jediný bod, angažoval před duelem s Werderem kouče Huuba Stevense, ale k výhře to nevedlo. Na vedoucí trefu Georga Niedermeiera totiž stihl zareagovat brémský Aaron Hunt.

Ani další čeští fotbalisté do hry nezasáhli. Wolfsburg se záložníkem Janem Polákem na lavičce ztratil vedení a na hřišti posledního Braunschweigu remizoval 1:1. Pravý bek František Rajtoral sledoval mezi náhradníky vítězství Hannoveru 3:0 nad Herthou Berlín.

Schalke otočilo duel na Augsburgu a posunulo se na třetí místo

Schalke se po druhé výhře za sebou přiblížilo na rozdíl bodu druhému Dortmundu a odskočilo na tři body čtvrtému Leverkusenu. Bayer má sice utkání 25. kola k dobru, ovšem ve šlágru kola se v sobotu představí na hřišti neporaženého lídra Bayernu Mnichov.

Zápas přitom zahájil lépe Augsburg, který poslal už v 5. minutě do vedení po chybě hostující obrany Werner. Po půlhodině hry však zaskočil domácího gólmana Manningera dalekonosnou střelou Boateng a Huntelaar měl s dorážkou vyraženého míče relativně lehkou práci.

Téměř do prázdné branky vstřelil nizozemský kanonýr i vítězný gól čtyři minuty po přestávce, kdy mu míč ideálně naservíroval po rychlé kombinaci Kolašinac.

Německá fotbalová liga - 25. kolo:

Braunschweig - Wolfsburg 1:1 (48. Bellarabi - 36. Gustavo), Brémy - Stuttgart 1:1 (79. Hunt - 55. Niedermeier), Dortmund - Mönchengladbach 1:2 (77. Jojič - 32. Raffael, 40. Kruse), Hertha Berlín - Hannover 0:3 (49. Stindl, 57. Schlaudraff, 90.+2 Huszti), Hoffenheim - Mohuč 2:4 (49. Polanski, 53. Firmino - 75. a 90.+2 Okazaki, 67. Choupo-Moting, 73. Saller), Augsburg - Schalke 1:2 (5. Werner - 33. a 49. Huntelaar), Hamburk - Norimberk 2:1 (80. Calhanoglu, 86. vlastní Frantz - 90.+1 Drmic), Frankfurt - Freiburg 1:4 (59. Joselu - 54. a 90.+3 Guédé, 34. Schuster, 70. Klaus).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články