Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno

Barcelonu povede Messiho krajan Gerardo Martino

Barcelona – Všem spekulacím učinila přítrž až dnešní tisková konference, ale španělská média měla jasno už během včerejška: Novým koučem fotbalistů Barcelony je Argentinec Gerardo Martino. Krajan největší hvězdy týmu Lionela Messiho nahradí na lavičce nemocného Tita Vilanovu, který v pátek rezignoval kvůli léčbě rakoviny. Padesátiletý Martino se údajně dohodl s klubem na dvouleté smlouvě. Do katalánské metrople přiletí ve středu.

Gerardo Martino
zdroj: ČTK/AP

Martino byl dosud bez angažmá. Naposledy v minulé sezoně dovedl Newell's Old Boys k argentinskému titulu, předtím v letech 2006–2011 trénoval reprezentaci Paraguaye. V této zemi také vyhrál čtyřikrát ligu, třikrát s celkem Libertad (2002, 2003 a 2006) a v roce 2004 s týmem Cerro Porteňo.

Martino bude po Heleniu Herrerovi (1958–1960, 1980–1981), Roque Olsenovi (1965–1967) a Cesaru Luisi Menottim (1983–1984) v pořadí čtvrtým argentinským koučem katalánského týmu. S Martinem přijde na Nou Camp s nejvyšší pravděpodobností i kondiční trenér Elvio Paolorroso a asistent Jorge Pautasso.

Bývalý záložník přezdívaný "Tata" se narodil stejně jako Messi v Rosariu. Se čtyřnásobným nejlepším hráčem světa údajně výborně vychází, navíc se mu líbí fotbalový projev úřadujícího španělského mistra. "Mohu se ztotožnit s barcelonským herním stylem. Jsem velkým obdivovatelem Guardiolovy skvělé práce. Tento styl mám úplně nejradši, právě o přihrávání fotbal je," řekl Martino listu Marca, který včera s informací přišel jako první.

Martino mluví o Messim obdivně: "Leo je fotbalista, jenž vzbuzuje obdiv, vždycky se rozhodne pro něco překvapivého a zvolí nejlepší řešení. Pro každého trenéra by byla pocta vést ho," řekl argentinský trenér.

Pozitivně o novém trenérovi mluvil i kapitán Barcelony Carles Puyol. "Známe jeho kariéru, je to velmi dobrý trenér a má rád náš styl," prohlásil zkušený obránce. Jeho mužstvo bude mít prvního zahraničního kouče od roku 2008, kdy na lavičce skončil Nizozemec Frank Rijkaard.

Martino by si měl premiéru na lavičce Barcelony odbýt 3. srpna proti brazilskému Santosu v Gamperově poháru. Ve středeční přípravě s Bayernem Mnichov tým zřejmě ještě povedou současní asistenti Jordi Roura a Rubi. O den později by se měl chopit taktovky Martino. Jedním z prvních úkolů nového kouče bude sladění Messiho s novou ofenzivní brazilskou hvězdou Neymarem.

Dalším velkým adeptem na uvolněný post byla klubová legenda, třiačtyřicetiletý Luis Enrique. Někdejší ofenzivní hráč Barcelony, Realu Madrid i španělské reprezentace v minulosti vedl barcelonský B-tým, od června je ale trenérem Celty Vigo. Ve hře byl i Portugalec André Villas-Boas, ale vše zmařilo případné vysoké odstupné z Tottenhamu Hotspur.

Zdroj
ČTK, elMundo.es, elPaís.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články