Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Barcelona si pochutnala na Levante, Real opět zaváhal a ztrácí 16 bodů

Další jednoznačné vítězství si v 18. kole španělské nejvyšší soutěže připsala vedoucí Barcelona. Na Camp Nou porazila Levante 3:0. Triumfem favorita skončilo i madridské derby mezi Atléticem a Getafe. "Rojiblancos" vyhráli 2:0 a jsou druzí se ztrátou 9 bodů. Valencie ukončila sérii nezdarů skalpem Girony a zůstává třetí před Realem Madrid, který v závěru ztratil dva body na stadionu Celty Vigo. Bitvu o Sevillu opanoval nečekaně hostující Betis.     

Suárez, Messi a Paulinho skórovali proti Levante
zdroj: REUTERS autor: Albert Gea

Barcelona zůstává i nadále jediným neporaženým celkem. Hvězdný útočník Lionel Messi odehrál jubilejní 400. zápas v La Lize a k vítězství přispěl 365. gólem v soutěži.

Poprvé od 16. září nastoupil v základní sestavě katalánského velkoklubu útočník Ousmane Dembélé. "Barca" jej v srpnu koupila za 105 milionů eur z Borussie Dortmund, ale dvacetiletý Francouz se zranil v duelu na hřišti Getafe a musel podstoupit operaci úponu stehenního svalu. Nakonec odehrál 66 minut.

Messi otevřel skóre ve 12. minutě, když mu ve vápně předložil míč Alba a argentinský kanonýr dal gól střelou o tyč. Ve 25. minutě mohl zvýšit Luis Suárez, ale z dorážky nezamířil přesně. Sedm minut před přestávkou už se však po Robertově pasu prosadil.

Je nám líto, video expirovalo.
Barcelona uzemnila Levante a pojistila si vedení v La Lize

Ihned po změně stran musel poprvé zasáhnout také domácí brankář Ter Stegen, Iviho střelu pod břevno vytáhl na roh. Německý gólman musel později vyrazit nohou i Moorovu tutovou šanci.

Na druhé straně mohl dvacet minut před koncem definitivně rozhodnout Suárez, jenže ani nadvakrát neskóroval. V nastavení upravil na 3:0 po Messiho přihrávce zcela osamocený záložník Paulinho. 

Real Madrid neudržel vedení ve Vigu

Ani dvě branky Garetha Balea nestačily "Bílému baletu" k triumfu a na hřišti Celty Vigo pouze remizoval 2:2. Počtvrté v řadě nevyhrál v lize venku, což se mu naposledy stalo v roce 2008. Na katalánského rivala ztrácí ze čtvrtého místa už 16 bodů.

Do první větší šance se dostali domácí, když po Mallově pasu trefil Aspas tyč. Na druhé straně musel zasáhnout Blanco proti Casemirově střele ze střední vzdálenosti. Ve 33. minutě už se skóre změnilo, když Celta zužitkovala protiútok. Wass dostal přihrávku od Aspase a precizně přeloboval gólmana Navase.

Je nám líto, video expirovalo.
Real počtvrté v řadě nevyhrál venku, remizoval ve Vigu 2:2

Radost nicméně Vigu dlouho nevydržela. Téměř vzápětí Real vyrovnal, když Kroos poslal balon za obranu a Bale skóroval střelou ke vzdálenější tyči. Velšský reprezentant, který v lize nastoupil v základní jedenáctce poprvé od 20. září, navíc o dvě minuty později zužitkoval přesný Iscův centr a dokonal obrat.

Po hodině hry a dobré práci Aspase se ke střele zpoza vápna dostal Jonny, ale Navasovu branku přestřelil. Dvacet minut před koncem si hráči role vyměnili, Jonny poslal do úniku Aspase, jehož ve vápně nedovoleně atakoval Navas.

Sám faulovaný hráč zahrával penaltu, jenže kostarický gólman ji zneškodnil. V 80. minutě mohl naopak rozhodnout Ronaldo, ale jeho slabý pokus Blanco bez problémů udržel. Dvě minuty nato Celta vyrovnala, když po Wassově centru skóroval hlavou Gómez. 

Costa byl za gólovou oslavu vyloučen

Obnovenou ligovou premiéru prožil v dresu Atlética útočník Diego Costa a hned v 5. minutě se uvedl tvrdou ranou, jež těsně minula břevno Martínezovy svatyně. O třináct minut později už stadion Wanda Metropolitano explodoval nadšením. Griezmann chytře prostrčil míč na Correu a ten šajtlí poslal míč po zemi k tyči.

Diego Costa slaví s fanoušky gól do sítě Getafe
zdroj: REUTERS autor: Javier Barbancho

V průběhu nervózní první půle rozdal hlavní rozhodčí Juan Martínez Munuera sedm žlutých karet, nejvíce v této ligové sezoně.

V 68. minutě nacentroval z pravého křídla do vápna Vrsaljko a Costa pohotově poslal míč do brankářova protipohybu. Španělský útočník při následné oslavě vyběhl mimo hřiště až k tribuně s fanoušky, za což byl potrestán druhou žlutou kartou a musel ze hřiště.

Svěřenci trenéra Diega Simeoneho neinkasovali v zápase La Ligy proti Getafe podesáté za sebou. To se ještě nikomu proti jednomu týmu ve španělské nejvyšší soutěži nepodařilo.

Gironu poslal do vedení už v 8. minutě hlavou Portu. O dvacet minut později však překonal vlastního brankáře Ramalho a bylo vyrovnáno. Vítězství zařídil "Netopýrům" kapitán Parejo, který proměnil ve 48. minutě pokutový kop. Z penalty se v aktuálním ročníku La Ligy trefil už potřetí.

Derby v Seville pro Betis

Vincenzo Montella prohrál při své premiéře v roli hlavního kouče Sevilly 3:5 v derby s Betisem. Hosté odstartovali gólovou přestřelku už po 22 sekundách, když se trefil Ruiz. Domácí srovnali zásluhou Ben Yeddera, ale soupeř se znovu ujal vedení po Feddalově hlavičce. Stejným způsobem krátce před pauzou vyrovnal dánský stoper Kjaer.

Po hodině hry poslal Betis znovu do vedení Durmisi a vzápětí zvýšil po bleskovém protiútoku Sergio León. Za další dvě minuty se ovšem potřetí v utkání prosadili domácí po standardní situaci, tentokrát přesně hlavičkoval druhý stoper Lenglet. Hned z další akce nastřelil N'Zonzi břevno, ale vyrovnat se už domácím nepodařilo. Naopak v nastavení upravil na konečných 5:3 Tello.

Betis vstřelil poprvé v historii na stadionu Sáncheze Pizjuána v ligovém sevillském derby pět gólů a díky zisku tří bodů se posunul na osmé místo. Sevilla čeká čtyři zápasy na výhru a zůstává na páté příčce.

Španělská fotbalová liga - 18. kolo:

Atlético Madrid - Getafe 2:0 (18. Correa, 68. Costa), Valencie - Girona 2:1 (27. vlastní Ramalho, 48. Parejo z pen. - 8. Portu), FC Sevilla - Betis Sevilla 3:5 (13. Ben Yedder, 40. Kjaer, 67. Lenglet - 1. Ruiz, 21. Feddal, 63. Durmisi, 65. León, 90.+6 Tello), Leganés - San Sebastian 1:0 (75. Gabriel), FC Barcelona - Levante 3:0 (12. Messi, 38. L. Suárez, 90.+3 Paulinho), Bilbao - Alavés 2:0 (8. Etxeita, 64. Aduriz z pen.), Villarreal - La Coruňa 1:1 (30. Ünal - 84. Andone), Celta Vigo - Real Madrid 2:2 (33. Wass, 82. Gómez - 36. a 38. Bale), Málaga - Espaňol Barcelona 0:1 (6. Darder). 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články