Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Baníku nepomohl ani gól Kukece přímo z rohu, Brno zvládlo obrat

Brno – Prvoligová premiéra trenéra Korytáře na lavičce Baníku skončila porážkou. Ostravané sice na půdě Brna vedli, ale Zbrojovka duel otočila a zvítězila 2:1. O rozhodující branku se postaral dvě minuty před koncem Pavel Zavadil. Baník v závěru kromě bodů přišel také o vyloučeného Marka Šichora.

Brněnský Michal Škoda (vpravo) slaví gól v síti Baníku Ostrava
zdroj: ČTK autor: Zehl Igor

Brno bylo od začátku aktivnější a s tlakem přišly i šance. Nejprve nebezpečně pálil Zavadil, poté se u lajny dobře uvolnil Vávra, ale z jeho centru byl nakonec jen roh. Po něm přišla obrovská příležitost Brna, kdy nejprve Košťál a po něm Řezníček nedokázali doslova z několika decimetrů dopravit míč za záda brankáře Pavlenky.

Ostrava se soustředila především na obranu a rychlé brejky. Po jednom z nich a po centru Mondeka mohl první gól utkání dát Azevedo, ale z pár metrů neusměrnil balón mezi brněnské tyče. A tak otevření skóre mělo v Králově Poli kuriózní charakter. Mensahovu střelu vytáhl Doležal na roh a přímo z něj zakroutil míč mezi tyče Kukec.

Zbrojovka se inkasovanou brankou nenechala rozhodit a pokračovala v aktivitě, nicméně finální fáze útoku byla její velkou slabinou. Až dvě minuty před koncem poločasu ukončil střelecké trápení Michal Škoda, když hlavou uklidil do branky centr Malíka.

Po přestávce se obraz hry příliš nezměnil. Brno si udržovalo územní převahu a do střeleckých příležitostí se dostávalo po standardních situacích z kopačky Zavadila. V 58. minutě trefil břevno Pavlenkovy branky hlavou Košťál. O pět minut později ale vyrobil kapitán Brna hrubou chybu, když "namazal" míč do sóla Narhovi. Po jeho přihrávce pálil z deseti metrů střídající Šichor, ovšem Doležal se vytáhl skvělým zákrokem.

Brno se však přeci jen dočkalo i druhého gólu. Foltýn ve vápně fauloval Paška a Zavadil nařízenou penaltu bezpečně proměnil. V závěru ještě došlo mezi hráči k potyčce, kterou odnesl červenou kartou hostující Šichor.

Zbrojovka Brno - Baník Ostrava 2:1 (1:1)

Branka: 43. Michal Škoda, 88. Zavadil z pen. - 32. Kukec. Rozhodčí: L. Kovařík - Nádvorník, Pospíšil. ŽK: Keresteš - Narh, Foltýn, Šašinka. ČK: 90. Šichor (Ostrava). Diváci: 5326.

Brno: Martin Doležal II. - R. Buchta, P. Buchta, Košťál, Keresteš - Vávra (61. Pašek), Zavadil, Zoubele (69. Chrien), Malík (82. Lacko), Michal Škoda - Řezníček. Trenér: Kotal.

Ostrava: Pavlenka - Frydrych, Kaša, Kouřil, Vengřinek (46. Šichor) - Mondek, Mensah, Kukec (77. Šašinka), Foltýn - Azevedo, Narh. Trenér: Korytář.

Václav Kotal (trenér Brna): "Věděli jsme, že nás čeká velmi těžké utkání. V mistrovském duelu jdou všechny prognózy stranou, liga je úplně něco jiného, do hry vstupuje stres, napětí. Přesto jsme si v úvodu vytvořili převahu i šance, ale nedali jsme gól. Soupeř v takových případech čeká na protiútok, jeden se jim povedl, jednou to vyrazil brankář, který tím kompenzoval chybu při inkasovaném gólu z rohu. Celý zápas jsme se tlačili do pokutového území, ale ostravská obrana pracovala velmi dobře, navíc jejich protiútoky byly rychlé. Jsem rád, že jsme to zvládli a že jsme v závěru strhli vítězství na naši stranu."

Radomír Korytář (trenér Ostravy): "Na to, že nás všichni před startem ligy odepisovali, jsme podali kvalitní výkon. Naším cílem bylo uhrát v Brně bod, což se nám málem povedlo. Kdyby bylo naše mužstvo více zkušenější, nedostalo by gól dvě minuty před koncem jednoho i druhého poločasu. Byli jsme na Brno dobře připraveni, věděli jsme, že budou na nás zkoušet nátlakovou hru a chtěli jsme jim to znepříjemnit. Jsem zklamaný jen z toho, že jsme si neodvezli aspoň bod. Nebo možná i tři. V první půli měl velkou šanci Azevedo, ve druhé Šichor, to byly příležitosti, které volaly po gólu. Je to o umění a taky trochu o štěstí."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články