Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Arsenal v závěru vydoloval tři body, vyhrály i Chelsea a City

Londýn - Arsenal se v utkání proti Cardiffu dlouho trápil, dvě minuty před koncem však výhru Gunners zařídil Nicklas Bendtner, druhou branku pak přidal Theo Walcott. Překvapivě vysoko - 3:0 - zvítězila Chelsea na hřišti Southamptonu a Manchester City i přes dva góly Wilfrieda Bonyho přestřílel Swansea 3:2. Skvělou domácí formu potvrdil také Liverpool, který porazil Hull 2:0. Po sérii čtyř vítězství prohrál Manchester United, který doma podlehl 1:2 Tottenhamu. Spurs díky tomu vystřídali úřadující mistry na šestém místě tabulky.

Radost hráčů Arsenalu
zdroj: EMPICS autor: Clive Gee

V momentě, kdy Arsenal vyvrátí jedny pochyby, přicházejí nové. Nejinak - a jistě z pochopitelných důvodů - tomu zřejmě bude i po vítězném utkání proti Cardiffu. Gunners však nakonec dokázali vyhrát i přesto, že jim na hrotu chyběl zraněný útočník Olivier Giroud, a kromě něj například i opory Özil, Ramsey či Gibbs.

Tým ze severu Londýna se však se svým velšským soupeřem dlouho trápil. Hustě propršený první poločas nenabídl příliš mnoho kvalitního herního projevu ani z jedné strany. Arsenal se snažil využít vysoké ofsajdové linie Cardiffu, Cazorla i Wilshere se dlouhými diagonálními pasy pokoušeli nacházet nabíhajícího Walcotta. Přihrávky však často byly nepřesné. Domácím činil problém obměněný způsob hry, kdy se nemohli opřít o sílu Oliviera Girouda ve vzduchu i v kombinační souhře.

První střela na bránu ze strany domácích tak přišla až po necelé hodině hry, od začátku druhého poločasu však již Arsenal odhodlanou defenzivu Cardiffu dostal pod velký tlak. Bluebirds se v druhé půli nedostali k téměř žádné výrazné příležitosti a nedokázali udržet míč na kopačkách. I Gunners se těžko dostávali k stoprocentním šancím, přesto neměli daleko ke gólu. Střela Wilshera však skončila jen na tyči, stejně jako jedna ze dvou hlaviček Mertesackera z téměř osamocených pozic.

Arsenal se však přece jen prosadil, a stalo se tak i zásluhou Tomáše Rosického, jenž přišel na hřiště v 65. minutě a zvýšil tempo souhry domácích. Ti se nakonec v 88. minutě vítězného gólu dočkali. Montreal centroval z levé strany, Artetovu hlavičku sice ještě Marshall dokázal vyrazit před sebe, dorážka Bendtnera však již skončila za zády gólmana Cardiffu. Druhý gól pak přidal v nastavení Walcott, když se po skvělém přiťuknutí Wilshera dostal sám před brankáře a překonal jej lobem.

Wilfried Bony střílí gól za Swansea
zdroj: PA autor: Nick Potts

Bony předvedl nejlepší výkon za Swansea a dal dva góly, City přesto vyhrálo

City vstoupilo do utkání výborně a stejně jako jeho velšský soupeř dobře kombinovalo. Byli to však přece jen favorizovaní hosté, kteří se ujali vedení. Po necelé čtvrthodině hry se prosadila nejdražší letní posila klubu, Fernandinho. Ani po gólu brazilského záložníka se však obraz hry příliš nezměnil, oba týmy pronikaly do obranných třetin hostí, dobře kombinovaly a podnikaly nebezpečné protiútoky.

Po nepříliš úspěšné první polovině sezony podal svůj pravděpodobně nejlepší výkon v dresu Swans Bony Wilfried. Útočník z Pobřeží slonoviny na hrotu urputně bojoval, prokazoval velké sebevědomí, dobrou technickou zdatnost a dostával se i k nebezpečným střelám. V samotném závěru prvního poločasu pak hlavičkou po centru de Guzmana srovnal na 1:1, opakované záběry však potvrdily, že útočník byl v ofsajdu.

Do druhého poločasu City vstoupilo stejně dobře jako do prvního, v 58. minutě se tvrdou střelou i díky teči kapitána Swansea Ashleyho Williamse trefil Yaya Touré. O osm minut později překonal při protiútoku rozhozenou obranu i brankáře Tremmela bulharský obránce Kolarov. City poté kontrolovalo zápas v defenzivě a nadále vyráželo do protiútoků, Swansea, která držela míč a podala v ofenzivě sympatický výkon, stačila již jen korigovat skóre díky přesné ráně Bonyho k pravé tyči.

Fernando Torres slaví branku za Chelsea
zdroj: AP autor: Darren Walsh

Southampton s Chelsea prohrál vysoko 0:3, Suárez vstřelil 20. branku v sezoně

Southampton sice byl doma aktivní, ovšem netrefoval branku. Chelsea vysvobodil Fernando Torres, který v 60. minutě poslal do sítě Oscarovu střelu odraženou od tyče. Byl to první gól jakéhokoli útočníka Chelsea na soupeřově hřišti v anglické lize za poslední rok. Výhru pak ještě potvrdili střídající hráči Willian a Oscar.

Už 20. trefu v sezoně zaznamenal liverpoolský útočník Luiz Suárez, když parádně zahraným přímým kopem pomohl k výhře 2:0 nad Hullem. Stal se tak prvním hráčem Liverpoolu, který pokořil hranici 20 gólů ve dvou po sobě jdoucích sezonách od Robbieho Fowlera, jemuž se to povedlo v letech 1995 a 1996.

Důležitou roli sehrál i další český reprezentant Matěj Vydra, který jako střídající hráč vybojoval pro West Bromwich tři minuty před koncem pokutový kop a pomohl zařídil cenné vítězství 1:0 nad Newcastlem. Přispěl tak k ukončení série devíti zápasů bez vítězství. Smutný byl jen Ondřej Čelůstka, jehož Sunderland doma podlehl Aston Ville 0:1. V hostujícím mužstvu sledoval Libor Kozák utkání jen z lavičky.

20. kolo Premier League

Swansea - Manchester City 2:3 (45.+1 a 90.+1 Bony - 14. Fernandinho, 58. Touré, 66. Kolarov), Arsenal - Cardiff 2:0 (88. Bendtner, 90.+2 Walcott), Crystal Palace - Norwich 1:1 (44. Puncheon z pen. - 39. B. Johnson), Fulham - West Ham United 2:1 (32. Sidwell, 67. Berbatov - 7. Diame), Liverpool - Hull 2:0 (36. Agger, 50. Suárez), Southampton - Chelsea 0:3 (60. Torres, 71. Willian, 82. Oscar), Stoke - Everton 1:1 (50. Assaidi - 90.+3 Baines z pen.), Sunderland - Aston Villa 0:1 (16. Agbonlahor), West Bromwich - Newcastle 1:0 (87. Berahino z pen.), Manchester United - Tottenham 1:2 (67. Welbeck - 34. Adebayor, 66. Eriksen).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články