Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Albion povede Hodgson, jmenován byl měsíc před Eurem

Londýn - Po třech měsících má anglická fotbalová reprezentace trenéra, povede ji Roy Hodgson. Jen měsíc před mistrovstvím Evropy jmenovala kouče West Bromwiche k národnímu týmu anglická asociace (FA). Smlouvu Hodgson obdržel na čtyři roky, u klubu po sezoně za dva týdny skončí. Místo bylo volné od únorové rezignace Itala Fabia Capella, který nesouhlasil s tím, že FA bez jeho svolení odebrala kapitánskou pásku Johnu Terrymu. Ten měl potíže kvůli údajnému rasistickému chování.

Roy Hodgson
zdroj: Getty Images autor: Laurence Griffiths

Národní tým vedl od té doby dočasný kouč Stuart Pearce a dlouho se zdálo, že ho vystřídá Harry Redknapp z Tottenhamu. Byl jediným kandidátem, jenže o víkendu dostali členové asociace od West Bromwiche souhlas oslovit Hodgsona a rychle se dohodli. Nový trenér má bohaté zkušenosti, které sbíral v různých zemích 35 let, jenže na přípravu na Euro má pouze něco málo přes měsíc. Angličané do šampionátu vstoupí 11. června zápasem s Francií, ve skupině se utkají ještě s Ukrajinou a Švédskem.

"Je to nejdůležitější práce v anglickém fotbale a to privilegium jsem dostal já," prohlásil Hodgson, který se v 64 letech stal vůbec nejstarším koučem u týmu Anglie v historii. "Nezbývá než doufat, že si s tím poradíme, budeme pracovat jako tým a dosáhneme výsledku, který tady v Anglii každý očekává a chce," uvedl nový kouč.

Rozhodly pro něj hlavně obrovské mezinárodní zkušenosti a znalosti. "A také je momentálně jediným anglickým trenérem v Premier League, který má ocenění Trenér roku," uvedla asociace. Tuto cenu získal v roce 2010 poté, co dovedl Fulham do finále Evropské ligy. Pak dostal angažmá v Liverpoolu.

Čtyřiašedesátiletý Hodgson trénoval už tři reprezentační týmy. V 90. letech vedl Švýcarsko, mezi lety 2002 a 2004 Spojené arabské emiráty, naposledy před pěti lety Finsko. Ve West Bromwichi je od loňského února a v současnosti je s ním na 10. místě Premier League. Mezi jeho svěřence ještě na podzim patřil i Roman Bednář. Premiéru na reprezentační lavičce si Hodgson odbude 26. května v přípravném zápase s Norskem v Oslu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články