Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Agüero se v slzách rozloučil s kariérou. Těžké rozhodnutí, ale musel jsem kvůli zdraví, řekl

Jeho gól z nastaveného času, kterým zajistil Manchesteru City v roce 2012 titul v Premier League, patří mezi nejlegendárnější momenty fotbalové historie. Další podobný ale už Sergio Agüero jako profesionál nepřidá. Třiatřicetiletý argentinský kanonýr, jenž v této sezoně hájil dres Barcelony, se kvůli problémům se srdcem musel rozloučit s kariérou.  

Sergio Agüero (na stoličce vlevo) se loučí s kariérou
zdroj: REUTERS autor: Albert Gea

"Chci vám oznámit, že jsem se rozhodl ukončit profesionální fotbalovou kariéru. Je to velmi těžké rozhodnutí, ale udělal jsem ho kvůli svému zdraví," řekl Agüero v slzách před zraky svých nejbližších, spoluhráčů a zástupců klubů, ve kterých během kariéry působil.

Rodák z Buenos Aires na konci října kvůli potížím s dýcháním nedohrál zápas španělské ligy s Alavésem a vyšetření poté odhalilo maligní arytmii. Lékaři mu nařídili minimálně tříměsíční klid s tím, že o jeho fotbalové budoucnosti rozhodnou další vyšetření.

Legendární gól Agüera proti QPR, kterým zajistil Manchesteru City titul:

"První dva týdny byly velmi těžké. Po prvních testech na klinice mi oznámili, že je velká pravděpodobnost, že už nebudu moct hrát znovu fotbal. Byl jsem v těch nejlepších rukou, udělali pro mě maximum. A také mi řekli, že bych měl přestat s fotbalem. K tomuhle rozhodnutí jsem definitivně dospěl před týdnem," popisoval Agüero v emotivním projevu.

"Ve všech klubech, kde jsi působil, jsi dosáhl velkých úspěchů a zanechal nesmazatelnou stopu. Teď tě čeká nová kapitola. Máš naši plnou podporu a přejeme ti jen to nejlepší," dodal prezident FC Barcelona Joan Laporta.

Agüero přišel do Barcelony v létě po deseti sezonách v Manchesteru City, se kterým získal pět titulů a je nejlepším střelcem v historii klubu: ve všech soutěžích dal 260 gólů. Za katalánský celek odehrál jen pět zápasů a skóroval jednou. V minulosti hrál také za Independiente a Atlético Madrid, s nímž vyhrál Evropskou ligu i Superpohár.

Na reprezentační úrovni získal s Argentinou zlato na olympijském turnaji v roce 2008 v Pekingu, na cennou trofej s A-týmem ale dlouho čekal. Nakonec se podobně jako další členové silné generace v čele s Lionelem Messim dočkal letos na Copě América.

Ve sbírce má Agüero i stříbrnou medaili ze světového šampionátu 2014. V národním týmu nastřílel ve 101 zápasech 41 branek, což ho řadí v historické tabulce na třetí místo za Messiho (80) a Gabriela Batistutu (55).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články