Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EL a EKL UEFA 2023/2024

Vyhrát chci vždycky, i když je to přátelák nebo kuličky, říká trenér Dukly Rada

Konečně začíná jaro. "Je to na hlavu. Čtyři měsíce... to je pomalu, jako když jste odepsanej," říká Petr Rada, kouč fotbalistů druholigové Dukly, k zimní pauze. Těší se na jarní část sezony, kterou jeho tým odstartuje už v neděli pohárovým čtvrtfinále v Opavě. Už prý poznal rozdíl mezi první a druhou ligou. "Zpočátku jsem se v tom dost plácal, ale jsem tu druhý rok a už se začínám orientovat," vysvětluje rekordman v počtu odkoučovaných zápasů v první lize. Zápas Opava – Dukla můžete sledovat v přímém přenosu na ČT sport Plus od 13:55.

Petr Rada
zdroj: fkdukla.cz

Během dlouhé pauzy ho hráči v přípravných zápasech moc nepotěšili. V novém roce porazila Dukla jen třetiligové Zápy a remizovala s Chrudimí i Pískem, zatímco s Plzní, Příbramí a Teplicemi prohrála.

Chci vyhrát každý zápas

"Měli jsme dobře poskládané soupeře: silné ligové, pak naší úrovně i ze třetí ligy. Ale ty výkony, až na Plzeň, s níž jsme hráli první zápas po dovolené (0:1), nebyly kvalitní. Nevymlouvám se, že jsme byli v únavě a tak dále. Hráči si musejí zvyknout, že i v té těžké přípravě se musí snažit vyhrávat," vysvětluje známý srdcař, který sám hrál i za reprezentaci, kterou později také trénoval.

Na rozdíl od mnoha jiných trenérů nebere Rada význam přípravných zápasů na lehkou váhu. "Já chci vyhrát každý zápas, ať je to pohár, liga nebo přátelák. Když budeme hrát kuličky nebo čáru, chci vyhrát taky. A to samé chci i po hráčích. Jakýkoliv sport děláte proto, že chcete vyhrát. Když slyším, jak někdo říká, že si jde užít zápas, tak se mi ježí vlasy. Já už jich teda moc nemám, ale užít si můžu koncert nebo divadlo, ale hráč i trenér musí chtít vždycky vyhrát a to by měl být základ," tvrdí přesvědčeně.

Na start jarní sezony se těší. "Posunulo se nám to tím, že hrajeme v neděli pohár v Opavě, a to beru už jako mistrovské utkání, protože je to pohár a tomu přikládám stejný význam jako lize," vysvětluje před zápasem, který může posunout jeho tým mezi poslední čtyři celky Mol Cupu.

Cíl se nemění

Ovšem hlavní váhu má přece jen druhá liga, v níž je jeho celek druhý a chce postoupit mezi elitu. "Cíl jsme dali před sezonou a ten se nemění, chceme postup z prvního místa. Ale bude to těžké, protože Vyškov má silný tým. A pak je tam baráž, o kterou zabojuje hodně týmů," popisuje ambice Dukly, která i v zahraničí stále patří mezi nejznámější české kluby.

K boji o postup je Dukla připravena lépe než v minulé sezoně. "Máme k tomu líp nakročeno. Loni jsme byli po podzimu třetí od konce, ztráceli deset bodů na baráž a tři jsme byli od sestupu. Jaro nám vyšlo ale k baráži nakonec scházely dva zkažené zápasy," vzpomíná Rada na sezonu, v níž jeho tým skončil čtvrtý.

Už si také uvědomuje specifika druhé nejvyšší tuzemské soutěže. "Tady stačí vyhrát dvakrát venku a už jste úplně někde jinde, druhá liga je trošku jiná," komentuje soutěž, v níž po podzimní části ztrácí poslední celek na třetí, který bude hrát baráž, jen jedenáct bodů.

Hlavním soupeřem je Vyškov

Za nejsilnějšího soka v boji o přímý postup z první příčky tabulky považuje jednoznačně Vyškov. "Jsou před námi jediní a o čtyři body. To je dost. Změnili majitele, a i když jim tři hráči odešli do Jablonce (Kanakimana) a Plzně (Souaré a Metsoko), přišli další a myslím si, že ještě posílili. Bude to těžké," zamýšlí se chlapík, který si vyzkoušel i fotbal v Bundeslize a zámoří.

Že sleduje pohyb v kádru svého největšího soka v boji o první ligu, je zřejmé i z toho, že zná anabázi autora devíti podzimních branek Vyškova. "Metsoko se mi líbí. Čekal jsem, že po něm někdo sáhne," komentoval čerstvou akvizici Viktorie Plzeň. "Četl jsem, že měl být přeřazen do béčka. Pak se moc nevědělo, kde přesně je...," vybavuje si. "S těmi kluky z Afriky je někdy dost složitá práce, ale kouč ve Vyškově to s nimi nejspíš umí," dodává Rada.

Mezi další velké soupeře v boji o postup řadí také brněnskou Zbrojovku, s níž příští víkend začne jarní část soutěže. "Pro týmy, jako jsme my i právě Zbrojovka, je ve druhé lize každý zápas těžký. Všichni se proti vám chtějí vytáhnout, hrají na sto dvacet procent," naznačuje bývalá opora duklácké obrany, že si soupeře vybírat nemůže a ani by to nemělo smysl. "Vidím to, když přijedeme někam, kde běžně chodí na zápas tři čtyři stovky diváků a na nás je tam tisíc, patnáct set," říká s tím, že hráčům stále klade na srdce, že každý zápas a každý bod je důležitý.

Bez starých to nejde

Kádr v zimě posílili zkušení hráči. Třiatřicetiletý záložník Jakub Hora přišel z Českých Budějovic a stejně starý útočník Muris Mešanovič hrál naposledy v Polsku. Na hostování z Pardubic přišel sedmadvacetiletý obránce Matěj Helešic.

Rada vysvětluje, že posily se do druhé ligy nezískávají lehko. "Fotbalistům, i když třeba v první lize nenastupují pravidelně, se do druhé ligy moc nechce. Radši to zkusí v lize někde jinde. Takže je to těžké. Ale já jsem rád, že tyhle tři máme. Zkvalitnili i rozšířili kádr a věřím, že nám jejich zkušenosti pomůžou. Mladí hráči jsou fajn, ale bez starých to nejde," dodává přesvědčeně.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články