Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Řepka a Jiránek ve třetí třídě válcují soupeře a ne každý to unese

Třináct zápasů, třináct výher a skóre 84:9. Fotbalisté Červených Janovic ve třetí třídě na Kutnohorsku jedou za postupem. Není divu, v týmu mají tři bývalé reprezentanty. S Martinem Jiránkem, Tomášem Řepkou i Štěpánem Kacafírkem, který hrál ligu například v Příbrami, ale bez zraněného Romana Bednáře, porazili v sobotu na svém hřišti na rozloučenou s podzimní částí soutěže Zbýšov 4:2 a na druhé Horní Bučice už mají náskok 12 bodů.

Tomáš Řepka
zdroj: ČT sport autor: Jan Dvořák

To se jim to hraje prales s takovými hráči... řeknou si mnozí. A dokonce i v samotném klubu to znamenalo rozdělení na dva tábory. Takže nakonec béčko odešlo hrát do jiné vesnice. "Viděli to jinak. Odešel s nimi i trenér žáků s celým týmem. Takže teď tu máme jen přípravku," vysvětloval jeden z domácích funkcionářů.

Ne všichni soupeři také berou zápas s bývalými reprezentanty jako možnost porovnat svoji výkonnost. Například trenér Horních Bučic ve druhém poločase za stavu 2:5 odvolal tým do kabin, protože nebyl spokojený s výkonem rozhodčích.

Bývalý reprezentant Martin Jiránek, který ve středu pole ve dvaačtyřiceti letech diriguje hru Janovic, přiznal, že tohle ho zaskočilo. "To jsem opravdu zažil poprvé v kariéře až tady. Koukal jsem, když se sebrali v padesáté čtvrté minutě a odešli," vzpomínal. Ale důvody nehledal u rozhodčího. "Mám pocit, že neunesli rychlé dva góly," vracel se k nedohranému zápasu, jehož poločasový výsledek byl 3:2.

Martin Jiránek
zdroj: ČT sport autor: Jan Dvořák

Ale například sobotní soupeř byl i po porážce 2:4 spokojený. Kapitán hostů Jan Jukl bral porážku s nadhledem. "My jsme s nimi loni kvůli covidu nehráli, tak jsme se sem těšili. Oni byli lepší, ale dneska máme dokopnou a tahle porážka nám rozhodně náladu nezkazí," dodal.

Za zrodem janovického hvězdného týmu je Kacafírek, trenér i manažer klubu. Ten tvrdí, že mu jde hlavně o to, aby se lidi bavili. A vypadá to, že zatím to klape, neboť návštěvy se tu zvedly značně. "To tu dneska je ještě kvůli počasí málo lidí," říká k sobotní návštěvě dvou stovek platících fanoušků jeden z místních.

A že se tady k divákům chovají slušně je zřejmé i z hlasu dalšího příznivce, jenž dorazil i s manželkou. "Když tuhle soupeř nepřijel, tak nás za to, že jsme přišli zbytečně, pohostili zdarma," vysvětloval.

Kacafírek přiznal, že bez velkého sponzora, kterým je jeden z pivovarů, by to ale nešlo. "Začalo to tím, že jsem nalákal kamaráda Martina Jiránka, s kterým jsem kopal v Příbrami. A to, že tu hraje Martin, pak pomohlo, i když jsem oslovil Tomáše Řepku. A přišli další. Mám v plánu ještě někoho, ale to bude překvapení," vysvětloval hrající trenér týmu s tím, že ale o penězích to tu rozhodně není.

Štěpán Kacafírek
zdroj: ČT sport autor: Jan Dvořák

Bývalí reprezentanti si na žádné hvězdy nehrají. A i když i tady se občas vzedmou emoce, sedmačtyřicetiletý bouřlivák Řepka zůstává v klidu. "Je to jeden z nejdisciplinovanějších hráčů," říká o bývalém hráči Sparty, Fiorentiny i West Hamu trenér.

"Za mě je jenom dobře, že tihle kluci ještě hrají a soupeři i naši kluci se od nich mohou učit. Jsou týmy, které si proti takovýmhle fotbalistům rády zahrají, berou to jako čest. A pak jsou další, kteří to neunesou. Jako když nám soupeř odešel po nesmyslných argumentech ze hřiště... to bylo vůči lidem, kteří se přišli podívat, neuctivé," dodal Kacafírek s tím, že nechtějí nikoho zesměšňovat, jen bavit lidi. "O tom je celý tenhle fotbalový projekt Červené Janovice," tvrdí a rád by ho dostal až do kraje.

A místní starosta Miroslav Ptáček na fotbal chodí také. "Je příjemné zase vidět Janovice vyhrávat, i když to někdy vzbuzuje emoce. Ale to k fotbalu patří – bez nich by fotbal nebyl fotbalem. Teď to tu žije – tolik lidí tady na fotbal nikdy nechodilo," říkal spokojeně.

A to platí i na hřištích soupeřů. V Uhlířských Janovicích i v Sázavě se přišlo na bývalé hvězdy v dresu soupeře podívat téměř pět set diváků, což je často slušná návštěva i na druhou ligu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články